A macskák ugyanolyan intelligensek lehetnek, mint a kutyák

Japán tudósok szerint a macskák ugyanolyan jól teljesítenek bizonyos memóriateszteken, mint a kutyák, ami azt sugallja, hogy a két állat egyformán intelligens lehet.

Az emberéhez hasonló epizodikus emlékezettel rendelkeznek

A Kiotói Egyetem munkatársaként dolgozó Takagi Szaho szerint a kutyákhoz hasonlóan a macskák is képesek emlékezni az élményeikre, ami azt jelzi, hogy az emberéhez hasonló epizodikus emlékezettel rendelkeznek – írta a BBC News.

Az epizodikus emlékezet az agy introspektív funkciójával van összefüggésben” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a Behavioural Processes című folyóiratban közölt tanulmányuk egyfajta tudatosságot mutat ki a macskák viselkedésében.

A kutyákhoz hasonlóan teljesítenek

A japán szakemberek 49 házi macskát vontak be a vizsgálatukba, és megnézték, hogy 15 perc elteltével mennyire emlékeznek rá az állatok, hogy előzőleg melyik tálból ették ki az ennivalót és melyikhez nem nyúltak hozzá. A macskák képesek voltak felidézni a „mit” és a „hol” információkat az etetőtálakra vonatkozóan,

ami epizodikus emlékezetre utal.

A kutatók úgy vélik, a macskák a vizsgált időtartamnál jóval tovább is képesek emlékezni az érintett információkra.

voros-cicus

A kutatók szerint a macskák a kutyákhoz hasonlóan képesek teljesíteni

az olyan mentális teszteken is, mint az emberi gesztusokra, arckifejezésekre és érzelmekre való reagálás. Takagi szerint eredményeiknek fontos gyakorlati hasznuk van, hiszen a segítségükkel fejleszteni lehet a macska-ember kapcsolatok minőségét.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend