Az UFO-kutatás hőskorszaka Magyarországon – Nosztalgikus emlékek

Egy évvel a rendszerváltás után, ha meghallottuk azt a szót, hogy UFO, akkor enyhe bizsergést éreztünk, és átfutott rajtunk, hogy máris beléptünk egy másik dimenzióba.

Faltuk a könyveket, és újságcikkeket: lehetőség szerint mindent megpróbáltunk elolvasni, megnézni, ami csak ehhez a jelenséghez kapcsolódott.

Több évtizednyi lemaradást akartunk néhány esztendő alatt bepótolni. Szinte minden újnak számított akkor, hiszen előtte csak alig-alig hallhattunk UFO-król, földönkívüliekről, idegen világokról megmagyarázhatatlan jelenségekről, és úgy általában a rejtett dimenziók titkairól.

Hetente jelent meg egy-egy új UFO-témájú könyv, és a szó szoros értelmében elöntött bennünket a mérhetetlen információ áradat. Ha úgy nézzük, nagyon komoly „lemaradást” kellett ledolgoznunk néhány esztendő alatt.

Mivel az emberek nagy része akkortájt még nagyon keveset tudott a földönkívüliekről és a megmagyarázhatatlan jelenségekről, így egy két évtizedes, 1970-1975 között odakint megjelent amerikai ismeretterjesztő könyv igazi szenzációnak számított a hazai könyvpiacon.

hargitai-karoly-konyv
Hargitai Károly, UFO – Szenzáció és bizonyítékok című könyve az egyik volt azon művek közül, melyet többen is izgalommal olvasgattunk.

A kereskedelmi TV-k még nem bombázták az agyunkat a mérhetetlenül ostoba egyenműsoraikkal, s a hírekről egyedül az MTV híradásaiból értesülhettünk. Mivel csak az MTV 1-es és 2-es csatornája létezett, ha bármilyen fontos — akár UFO-s — esemény történt, akkor arról gyakorlatilag minden tévénéző magyar állampolgár értesülhetett. S valljuk be őszintén, ennek, az előző rendszerből örökölt monopóliumnak köszönhetően, értesült is…

Tényleg emlékeznek még a „boldog békeidőkre”, amikor a 90-es évek elején önfeledten lubickoltunk a megmagyarázhatatlan jelenségek tengerében? Milyen más volt akkor minden! Visszatekintve látszik, hogy akkor fel sem fogtuk igazán, milyen összetett jelenséggel állunk szemben.

A helyzet egyértelműnek tűnt: eljöttek hozzánk, itt vannak, kapcsolatba léptek velünk, és folyamatos vizsgálatokat végeznek a bolygónkon. Nagyon kevesen kételkedtek a létezésükben és még azok a hétköznapi átlagemberek, akik nem olvastak ilyen témájú magazinokat vagy könyveket, nagyjából egészen naprakész információkkal rendelkeztek a földönkívüliekkel kapcsolatban.

Az elektronikus média híradásaiból pontosan nyomon lehetett követni az eseményeket. Szerencsére akkor még nem léteztek a hazai kereskedelmi televíziók, és csupán a közszolgálati televízió látott el bennünket hírekkel. Szárnyaikat bontogatták a mai kisebb kereskedelmi tévék elődjei, s azok is heti rendszerességgel számoltak be egy-egy UFO-eseményről, vagy készítettek riportot a műfaj valamelyik ismert képviselőjével.

Az emberek őszintén hittek a földönkívüliek létezésében, és azt várták, hogy végre sikerül áttörni a hallgatás falát és napvilágra kerülnek azok a titkos információk, amelyek alapján pontos képet kaphatunk a bolygónkra érkezett földönkívüliek minden tevékenységéről.

A nyilvánosságra került történetekből egy fantasztikus új világ képe bontakozott ki! Kiderült, hogy az idegenek, nem csak a sci-fi írók fantáziája segítségével juthatnak el hozzánk, hanem a valóságban is itt tevékenykednek körülöttünk.

UFO-kutatás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend