UFO-k a NATO légitámaszpontján – Izgalmas titkok Avianóban

Az észak-olaszországi Aviano egyike a legnagyobb NATO-légibázisoknak Európában. A földrész harmadik legnagyobb légikikötője, amelyet azonban a Velencébe utazó magyar turisták aligha láthatnak, pedig nincs messze a legszebb olasz várostól.

Az elmúlt években erről a támaszpontról indultak harci bevetésekre az euroatlanti védelmi szervezet támadó gépei és bombázói. Itt szálltak fel és le azok a gépek, amelyek annak idején az Öböl-háborúban is részt vettek. Később Boszniába indultak a vadászgépek, és a legkülönfélébb jugoszláviai célpontokat is innen bombázták.

Őszintén szólva már régóta vártuk, hogy megjelenjenek ott az UFO-k. Hiszen ahol ekkora haderőt és azon belül is főleg légierőt, ennyi fegyvert, radarállomást és vezénylési pontot koncentrálnak a földiek, ott előbb-utóbb felbukkannak az érdeklődő, mondhatni kíváncsi UFO-k is.

Így volt ez sokfelé a Földön az elmúlt évtizedek háborús tűzfészkei fölött. Mellesleg nem ez az első ilyen korszak Aviano életében. A Pordenone városka közelében lévő irdatlanul nagy támaszponton főleg amerikai gyártmányú harci gépek állomásoznak, rendszeresen megfordulnak itt a legtöbb NATO-ország pilótái. Hol csak gyakorlatoznak, hol meg éles bevetésekre indulnak.

Először 1979-ben láttak errefelé azonosítatlan repülő tárgyakat. Akkor egy olasz katonai pilóta, Giancarlo Cecconi gyakorló repülés közben fotózott le egy meglehetősen különös légi jelenséget, amiről annakidején a média is beszámolt. Pár éve azonban ennél több történt…

Két eseménysorozat

Az egyikre 1996-ban, a másikra 1997-ben került sor. De még sok egyéb is történt, amiről majd később szólunk. Először lássuk, mi történt 1996. július 7-én, a támaszpont úgynevezett nyílt napján. Ekkor a szakértők és bizonyos létszámú látogató előtt megnyitották a támaszpontot. Szövetséges országok katonái és civilek is bejuthattak, persze nem mindenhová. Légi parádét is rendeztek.

A legtöbben arra vártak, hogy végre megmutatják a híres Stealth-ot, vagyis az amerikai légierő Lopakodóját. Ez be is következett, méghozzá úgy, hogy a balesetek elkerülése végett minden más gépet leszállítottak a földre, amikor a Lopakodó bemutató repülést tartott. Igen ám, de a földi gép repülésével egy időben — két UFO is felbukkant az égen! Ám ezeket senki sem látta… Ugyanis olyan gyorsan szálltak, hogy az emberi szem nem láthatta őket.

Ám fényképlemezre és videofilmekre kerültek, méghozzá úgy, hogy három különböző nemzetiségű, akkor jelenlévő személy egymásról mit sem tudva lefilmezte az UFO-kat. Azok csak később, a filmek előhívásakor váltak láthatóvá. Ketten azt hitték, hibás a film és az okozta azokat a furcsa kis gömböcskéket a fotókon.

Egyikük csak akkor vitte a filmet egy laborba megvizsgáltatni, amikor mások ott készült fotóit már lehozták az újságok. Kiderült, egyik film sem hibás, valós térbeli tárgyat fényképeztek-filmeztek le ezek az amatőrök.

Később világossá vált, hogy aki a nyílt napon az avianói támaszponton földön álló, pihenő gépet fényképezett, annak filmjén, a levegőben szintén látható egy UFO. Több oldalról, különféle helyzetekből készült Lopakodó-képeken megfigyelhető az a két másik pont. Ezek hihetetlen sebességgel repültek el a Lopakodó közelében, többször és több irányból száguldoztak el mellette. A radarok nem is mutatták őket.

A másik eseménysorozatra 1997. február 27-én és március 6-án került sor. Ennek szemtanúi jobbára Pordenone városka lakói voltak. De arra utazók és távolabb lakók is felfigyeltek arra, hogy február 27-én Aviano fölött rejtélyes fényeket láttak az emberek. Nem földi repülőgépek tűntek fel először, hanem furcsa, némán cikázó fények. Ezt eltussolandó — ahogyan gyanítják sokan — hamarosan rengeteg gépet küldtek fel Avianóból a levegőbe. Másoknak úgy tűnt, amerikai és olasz vadászgépek vették üldözőbe a rejtélyes fényeket. Ekkor viszont annyi gép keringett Aviano fölött, amennyit soha, még a boszniai hadműveletek legforróbb napjaiban vagy éjszakáin sem láttak soha… A civil szemtanúk többsége esküszik arra, hogy UFO-kat láttak a támaszpont fölött a nagy rajzást megelőzően.

A katonák hallgatnak, vagy mellébeszélnek. Ne feledjük, a támaszponton körülbelül 9 ezer egyenruhás dolgozik, nem beszélve a polgári alkalmazottakról. Mindenesetre 1997. február 27-én este 19.30 és 22.45 között sok fura dolog történhetett a támaszpont légterében. A helyi sajtó is azonosítatlan repülő objektumokról írt. Hisz nem csak Pordenone, de Zoppola, Canova és Cordenons lakói is látták a fényeket és a hangtalanul repülő tárgyakat, majd később az azokat vehemensen üldöző zajos földi repülőgépeket. Az amerikai vadászgépek UF0-t üldöztek! — harsogta címoldalán a helyi Gazzettino, majd később velencei és más környékbeli napilapok is.

Ugyanaz – még egyszer?

Sajátos Hogy volt..!-ot rendezhettek az UFO-k alig egy héttel később. Ezúttal a bemutató már egy órával tovább tartott. 1997 március 6-án 18.30-tól 22.45-ig zajlott… de mi is ? Tulajdonképpen mi történt ekkor Avianóban?

Részben megismétlődött az egy héttel korábbi eset. Ismét hangtalan fények, UFO-k száguldoztak a légtérben, a támaszponton riadót vertek, rengeteg vadászgépet küldtek a levegőbe. Az idegenekből annyi volt, hogy gyakorlatilag zavarták nemcsak Aviano radarját, de a közeli velencei Marco Polo repülőtér forgalmát is, amiről szintén tudósított a sajtó.

A szintén nem olyan távoli Treviso-Istrana-i katonai repülőtéren a radarok —a katonák kifecsegett közlései szerint — egyenesen megőrültek! Mit láttak a szemtanúk? Több száz ember egymástól függetlenül Pordenone környékén azt tapasztalta, hogy valahol iszonyú magasságban, szinte a kozmosz határán váratlanul gyorsan mozgó fénypontok bukkantak fel. Ezek sebesen ereszkedtek, süllyedtek alá, szinte zuhantak és mind az avianói támaszpont környékén szálldosott. Nagyon magasról szinte rárepültek a támaszpontra, majd egy bizonyos, nem túl nagy magasságban délkeleti irányban húztak el, a talajjal párhuzamosan.

Először csak őket lehetett látni, az UFO-k hihetetlen csöndben repültek oda. Ám amikor válaszként felszálltak a vadászgépek természetesen vége szakadt a csendnek. Attól kezdve sok tucatnyi repülőgépmotor hasította ketté a csöndet — sokan azt hitték a környéken, hogy újabb háborúba indulnak a NATO-gépek valahová a Balkánra.

A hivatalos magyarázatra persze hiába vártak az emberek. Ahogyan az a világ számos táján történik ilyenkor, kétféle reakció érkezett. Az egyik a legfőbb vezetőség mélységesen mély … hallgatása volt. A másik az itt-ott félig vagy egészen hivatalosan megnyilatkozó katonatiszteké, akik egyrészről azt mondták, hogy a másnap érkező amerikai védelmi miniszter fogadására készültek fel az egységek — másnap három tábornok kíséretében csakugyan megjött Avianóba William Cohen amerikai védelmi miniszter —, de ez is erőltetettnek tűnik.

Egy nappal érkező miniszter fogadására miért kell éjszakai gyakorlatot tartani? És különben is, amikor Cohen gépe leszállt, egyetlen más repülő sem volt Aviano légterében. Nyoma sem volt az előző éjszakai kaotikus össze-vissza repdesésnek… A másik reakció az, amit a tisztek családtagjaiknak mondanak, vagy amit néhány polgári alkalmazott mesél barátainak, rokonainak. Ezek egy része szintén átszivárgott a médiába.

Aztán nagy csöndkorszak következett. De abban is történt valami. Amikor megjelentek az első híradások arról, mi zajlott le Avianóban 1997-ben, néhány embernek eszébe jutott: ők is jártak a támaszponton, még 1996 nyarán. Készítettek ott videofilmeket is a repülőgépekről… Amikor meghallották, hogy az egyik filmen találtak az emberi szem számára láthatatlan UFO-kat, maguk is kikockázták filmjeiket.

Kockáról kockára haladva ismét újabb személyek fedezték fel filmjükön az UFO-k nyomait, látványát. Az is furcsa lehet, hogy az 1996-as nyílt napon a bázison riadót rendeltek el! Igaz, nem nyílt riadót. Hanem csak olyan csöndeset, diszkrétet. Mint később egy ott szolgált tiszt bevallotta: a radarosok jelentettek valamit, és ezért a civil közönség által nem látogatott helyeken a szolgálatban lévő személyzet körében riadókészültséget rendeltek el.

Egy tábornok elszólja magát

A katonai vezetésnek általában mindig vagy majdnem mindig sikerül elrejtenie az efféle titkokat. Ám mit lehet kezdeni akkor, ha maga a bázis parancsnoka… hm… felejtkezik el az illemről, nem is szólva a katonai fegyelemről? Charles Waid tábornok volt az Aviano légibázis parancsnoka akkor, amikor a fent említett események lejátszódtak.

A tábornok a Rotary Klub (jótékonysági szervezet, amely az egész világon tevékenykedik) egyik vacsoráján mondott valamit. Nem tudni, az előzőleg elfogyasztott alkohol tette, vagy más okból adott egy kis jelzést a külvilágnak. Waid tábornok rövid beszédet mondott a klub vacsoráján és ebben elhangzott egy olyan mondat is, miszerint Avianóban igen különös dolgok történnek, amelyekről a külvilágnak fogalma sem lehet, és hogy Avianóban „izgalmas titkok” (exciting secrets) léteznek… A mondat kiszivárgott, ezt is megírta a sajtó.

Nem sokkal később jött a hír, hogy Waid tábornokot maga Clinton elnök rendelte Washingtonba. Távozása előtt át kellett adnia Avianót az… utódjának. A hivatalos jelentés természetesen arról szólt, hogy Waid tábornokot a Pentagonban várja egy nagyon fontos beosztás… Hát ennyi történt Avianóban az elmúlt években. Sok ez vagy kevés? Még nem dönthetjük el. De egyszer talán majd ez ügyben is okosabbak leszünk.

európai UFO-esetek Olaszország

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend