Angliában már 1801-ben is láttak UFO-t

Földönkívüli-észlelésre utaló forrásokat keresett egy brit kutató. A legkorábbi beszámolók egy hatalmas holdról tudósítanak.

A történelem első dokumentált UFO-észlelésére bukkanhatott rá egy brit kutató – számol be a Mirror. Az észlelés 1801. június 19-én történt, az angliai Hull környékén. A beszámoló szerint egy kékes fényű, hatalmas, holdszerű gömb jelent meg az égen éjfél és egy óra között.

A jelenségre utaló feljegyzésekre egy helyi történész talált rá 1801. júliusi újságokban. A férfi azért kezdett kutatni, mert az UFO- irodalomban korábban olvasott egy XIX. század elején dokumentált észlelésre. Ezek szerint a jelenségre valahol Észak-Kelet Angliában lettek figyelmesek az 1800-as évek elején. A férfi bízott abban, hogy a szóban forgó esemény saját városában történhetett.

A nyomok végül valóban Hull városához vezettek, amely a korszakban egy 27 000 fős kikötőváros volt. A Northampton Mercury 1801. július 11-ei száma egy szemtanúról számol be, aki egy hatalmas holdat látott, közepén egy fekete sávval, amely a Humber-folyótorkolatnál tűnt fel. A jelenség később hét kisebb, tüzes gömbbé vált szét. A gömbök később újra egyesültek, majd szétválva még egyszer megvilágították az eget, mielőtt elhalványultak volna.

A Chester Chronicle 1801. július 17-ei  cikke szerint az objektum halvány kék fénye úgy világította meg a jelenség környezetét, akár egy fáklya. A fények eltűnése után az éjszakai ég olyan világos volt, mint egy nyári reggelen.

A kutató, Mike Covell szerint ez a jelenség sokban különbözött az 1947-es Roswell-i incidens utáni észlelésektől. Az 1801-ben leírt test leginkább a Halálcsillaghoz hasonlíthatott.

A várost megvilágító fénytől valószínűleg mindenki megdöbbent. A korszakban még nem volt elterjedt a földönkívüli-elmélet, ezért mindenki találgatásba kezdett. Bár a Bibliától kezdve számos utalásra találhatunk, amely az égen repülő objektumokról számol be, Covell szerint ezek valószínűleg elvont jelentésű leírások. A kutató úgy gondolja, az 1801-es esemény a legkorábban dokumentált UFO-észlelés.

A legelső UFO-fotó szintén a XIX. században készült, 1870-ben, az amerikai New Hamphshire-ben. Korábbi elképzelések szerint ez lehetett az egyik legelső dokumentált UFO-észlelés, igaz, az ősi asztronauta-elmélet hívői ős- és ókori forrásokon már felfedezték az idegenek állítólagos látogatásának ábrázolását.

Legújabb cikkek

Ezek is érdekelhetnek

A földöntúliak

A földöntúliak

Néhány fizikus megfogalmazta az úgynevezett földöntúliak (ultraterrestrials) elméletét, amely szerint látogatóink nem más bolygókról, hanem másik dimenzióból jönnek.…

Ufóesetek híres szemtanúi

Ufóesetek híres szemtanúi

Emberek milliói láttak már ufót, és ez azt jelenti, hogy politikusoktól kezdve háziasszonyokon át csillagászokig szinte mindenféle ember.…

Cynthia Appleton látogatói

Cynthia Appleton látogatói

Cynthia Appleton klasszikus – hálószobai látogatójának – története ma már közismertté vált a kiváló angol kutató, Jenny Randles,…

error:
Share via
Copy link