Az óriás kőedények rejtélye

1930 óta nem fejtették meg a varázslatos Xieng Khouang fennsíkon, több ezer éve szétszórt gigantikus méretű kőbögrék eredetét. A korban, melyben készültek, nem ismerték a technológiát, amivel kifúrták-formálták őket. 

A legenda szerint óriások éltek a térségben, Khun Cheung uralkodása alatt Laoszban. A több száz bögre pedig arra szolgált, hogy a hatalmas mennyiségű „Lau hai”-t („Lau”: alkohol, feltehetően rizs sör) abból igyák az aktuális győzedelmi vigalom alkalmával.

A bögrék változó méretűek, átmérőjük 1 és 3 m közöttiek. Ha valaki mindenképp meg akarja hódítani valamelyiket a nagyobbak közül, hosszú percekig tarthat, míg feltornázza magát a tetejére.

1930-ban fedezték fel a 2-3 ezer éves, több tonna súlyú – akár 13 tonna is lehet – gigabögréket a Xieng Khouang fennsíkon, ami több mint 3000 méteres magasságban emelkedik a tengerszint felé, és a hegyvidéki völgyekben.

Különböző kőzetanyagokból faragták, fúrták ki közvetlenül, úgymint homokkő, gránit valamint mészkő, mindenesetre olyan fejlett technikával munkálták meg az anyagot, ami a vaskorban még nem volt jellemző. Kiváltképp gránit „kemény dió”, melyet szinte lehetetlen egy egyszerű vésővel megszelídíteni.

Egyes feltételezések szerint a bögrék funkciója temetkezési szertartásokhoz kapcsolódott, amire a területen talált emberi szervek, kegyeleti tárgyak és temetkezési bútorok utalnak.

Esetleg szimbolikus temetési emlékművek, melyek a sírok megjelölésére szolgáltak, vagy éppen a hullákat égették bennük, mint egyfajta krematóriumban, de akkor miért van belőlük több száz?

Nem mindenki ért egyet ezekkel a hipotézisekkel. Hogyan hozhatták létre ezeket a megejtő szépségű, a kor gyakorlatához képest annyira kifinomult és aprólékos részletességgel készült bögréket abból a makacsul kemény anyagból?

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a kő vázák jóval idősebbek, és hogy élelmiszerek vagy más egyéb anyagok tárolására használták, majd később kezdték temetkezési célokra igénybe venni őket. A hegy tetején, tűző napon?

Egy másik lehetséges magyarázat, hogy az üvegekben gyűjtötték össze az esővizet. Mivel ezeken a területeken az esőzés csak szezonális, az üvegekben tárolták az értékes tartalék vizeket a kereskedelmi útvonalakon. 3000 méter magasban?

Tény, hogy keveset tudunk a Xiangkhouang fennsík prehisztorikus lakóiról. A kőbögrék eredeti funkciója pedig továbbra is rejtély.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend