Adamkayalar – Titokzatos emberszobrok a török partoknál

Tizenegy férfi, négy nő, két gyermek, egy kőszáli kecske és egy római sas dombormű áll a dél-törökországi partokon egy közel kétezer éves települést hirdetve, amely a hellenisztikus korban a jelentős kereskedelmi útvonalakat ellenőrizte. A leletegyüttes teljesen egyedülálló Anatóliában.

A törökországi Mersin tartomány Şeytan Deresi-völgyében fellelhető ún. Adamkayalar (jelentése: embersziklák) gyakran okoz meglepetést az arra tévedőknek, ugyanis életnagyságú emberi domborművek díszítik a sziklafalat.

A becslések szerint közel kétezer évesek. Ümit Aydınoğlu, a Mersini Egyetem Régészeti Tanszékének docense szerint a szobrok teljesen egyedülállóak Törökországban.

Az Adamkayalar-régió egykoron szent területnek számított, a domborművek előkelőségek vagy katonai parancsnokok családjait ábrázolják, amit a megbecsülés jeleként kell értelmeznünk. „Sehol máshol nincs annyi dombormű, mint Anatóliában. Valószínűleg azért, mert számtalan kultúra fordult meg erre” – mondta Aydınoğlu.

A kutatók szerint azért élte túl a leletegyüttes az elmúlt két évezredet, mert nem központi, hanem viszonylag eldugott helyen található. A török szakember szerint a stilisztikai változások alapján az alkotások nem egy időben készültek, hanem egy közel 250 éves intervallum alatt jöhettek létre az i. e. 1. század i. sz. 2. század között.

Aydınoğlu szerint a tény, miszerint a sziklák Kızkalesi felé néznek, arról árulkodik, hogy jelentős történelmi helyszínről beszélünk. „A lakosok azért telepedtek ide, hogy a völgyben futó útvonalakat ellenőrizni tudják. Ha fentről nézünk le a településre, jól látszik, hogy a hegyek városfalként veszik körbe a helyszínt. Egyfajta ősi katonai parancsnoksággal állunk szemben, amely a hellenisztikus időszakban a kereskedelmi útvonalakat felügyelte” – mondta a kutató.

Hozzátette: viszonylag csekély figyelmet kap a helyszín, amely a turistatérképekre sem mindig kerül fel, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben ez megváltozik. Közölte, hogy mivel az illegális kincsvadászok időről időre felkeresik a települést, mihamarabb védelem alá kellene helyezni.

régészet

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend