A Tibeti-fennsík meseszép kristály tavai

jiuzhaigou

A Jiuzhaigou átlátszó vizű tavai a Min hegységben találhatók, a Tibeti-fennsík szélén 2000 és 4500 tengerszint feletti magasságban.

A Jiuzhaigou Völgy egy természetvédelmi terület és nemzeti park Szecsuán tartomány északi részén, Tibet és Kína határán.

Kilenc tibeti falu

A Jiuzhaigou elnevezés, mely tibetiül azt jelenti, „A kilenc falu völgye” onnan ered, hogy a tavak hossza kilenc tibeti falut tesz ki. A völgyben lévő falvakat ma is tibetiek lakják, akik szent helyként tisztelik az itt található hegyeket és tavakat.

jiuzhaigou

Évszázadokig érintetlen volt

Ezt a megközelíthetetlen, érintetlen vidéket évszázadokig különböző tibeti népek lakták, akik faluközösségekben élték zavartalan életüket.

A Jiuzhaigou egészen 1975-ig szinte alig volt ismert. 1982-ben a Kínai kormány nemzeti parkká nyilvánította a területet, majd megnyitotta a turizmus előtt.

jiuzhaigou

Az UNESCO világörökség része

1992-ben pedig a világ is felfigyelt erre a különleges tájra, amikor az UNESCO világörökségnek nyilvánította.

Azóta a védett nemzeti park Kína egyik kiemelt turisztikai célpontja. Jiuzhaigou jellemzője a több tucat kék, zöld, türkiz színű tavak, a sok vízesés és a hófödte hegycsúcsok.

A nemzeti parkban három völgy található, melyek kisebb-nagyobb kristálytiszta vizű, átlátszó tavaknak adnak otthont.

jiuzhaigou

Beszédes nevű tavak

A völgyben található tavak nevei beszédesek. A legsimább felszínű a Tükör tó, a legtarkább az Ötszínű tó. Az Alvó-sárkány tó mélysége 20 méter, átlátszó vizében jól látható egy sárkányt formázó meszes töltés.

A Nád-tó pedig egy nád borította mocsár, melynek vize világos türkiz színű. A kontraszt különösen szembetűnő ősszel, amikor a nádas aranysárga színűvé változik a türkiz vizű tóban. Az Öt Virág-tó egy sekély, több színű tó, melynek alján keresztbe-kasul ősi, kidőlt fatörzsek láthatók.

Legújabb cikkek

Ezek is érdekelhetnek

A Bighorn orvosságos kerék

A Bighorn orvosságos kerék

Akik eljutnak a Bighorn orvosságos kerékhez, amely egy kezdetleges, az év közel tíz hónapjában hólepte ösvény végén fekszik,…

Orkney neolitikus építményei

Orkney neolitikus építményei

Az Orkney szigeteken talált neolitikumi leletek között 5000 éves építmények is találhatók, köztük egy kőből épült sír, a…

error:
Share via
Copy link