Thoth titkos könyve

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Ősi civilizációk

thoth

Mindig voltak olyan könyvek, amelyeket a hatalom, az egyház, az ismeretlen erőkkel harcolók meg akartak semmisíteni, gyakorta szerzőikkel együtt. Kéziratok drámai sorsa, elveszett ismeretek, furcsa halálok kísérik egy-egy ilyen könyv történetét. Mit rejtenek ezek a titkos könyvek?

Az egyik legrejtélyesebb az óegyiptomiak Thoth könyve. Azt tartják, hogy Thoth az egyiptomi mitológiában az írás és a tudományok istene, aki olyan tudás birtokában volt, mely hatalmat adott a világ felett. Ő adományozta az embereknek az írást, ő volt az istenek írnoka.

Thoth könyvéről az első említés a Torinói papiruszban van, ahol leírják a fáraó elleni összeesküvést mágia alkalmazásával. Valamennyi résztvevőt lefejezték, az átkozott könyvet, amely „jogellenes” tettre tanított, elégették.

Később a könyv megint megjelent, II. Ramszesz fia, Haemuaszet birtokában. Azt tartották, hogy a szöveg segítségével hunyorgás nélkül a Napba lehet nézni. A könyv hatalmat ad a tengerek, a földek és a csillagok felett, érthetővé teszi az álaltok nyelvét, feltámasztja a halottakat, és kihat a nagy távolságokra. De Haemuaszet úgy gondolta, hogy a könyv veszélyes, és elégette!

Kr.e. 300 környékén ismét feltűnik, most már Hermész Triszmegisztosszal, az alkímia alapítójával azonosítják. Abban az időben Alexandriában minden mágus azt állította, hogy rendelkezik Thoth könyvével. Ez a dicsekvés mindig rosszul végződött: valamennyien szerencsétlenül jártak, és meghaltak.

A Thoth könyvére hivatkoztak, olykor egyes részletet belőle átírtak. A középkorban és az inkvizíció idején a titkos kéziratok terjesztőit elégették, de ezek az ismeretek ennek dacára is tovább terjedtek. Soha senki nem látta Thoth könyvét nyomtatva vagy bármilyen ismert módon újraalkotva.

A XV. században legendaként terjedt, hogy van egy titkos társaság, amely tarot kártyákon közli a könyvben szereplő események rövid kivonatát. A 19. és a 20. században számos történet szólt mágusokról, a Thoth-papírusz tulajdonosairól, de igazából senki soha nem mutatta be nyilvánosan.

Talán azért, mert féltek, hiszen a titkos tudás birtokosai nem saját halálukkal haltak meg.
Jelenleg az Alexandriai Könyvtárban van néhány lap Thoth könyve papiruszának első másolatából. Ez lenne tényleg az eredeti? Nincs válasz, mint ahogyan sok más kérdésre sem, ami összefügg ezzel a régi papirusszal.

Egyiptom

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend