Thomas Jefferson átírta a teljes Bibliát

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Érdekességek

Thomas Jeffersonnak, az egyik legendás amerikai Alapító Atyának, és egyben az USA harmadik elnökének nehezére esett összeegyeztetni a Biblia tanításait a modern tudományokkal.

Annyira zavarták a logikátlan, bugyutának ható, csodákat leíró történetek, hogy teljesen átdolgozta a kereszténység szent könyvét.

Az eredmény egy 84 oldalas Biblia, amely csak a morális tanításokra koncentrált és kihagyta az összes csodát, rejtélyt és jóslatot.

Thomas Jefferson az Egyesült Államok alapítóinak egyike volt, nevéhez köthető a Függetlenségi Nyilatkozat. Vallási témákban érdekes elveket vallott, azt gondolta, hogy Isten megteremtette a világot, majd elvesztette érdeklődését és magára hagyta azt. Jefferson szerint a Bibliában túl sok olyan rész volt, ami ellenkezik a modern tudományokkal.

Úgy tekintett a Bibliára, amely fontos életbölcsességek gyűjteménye, ami közben tele van teljesen lényegtelen csodákkal, angyalokkal és hasonlókkal.

Meg is találta a megoldást a problémájára, elkezdte kivágni a neki nem tetsző részeket. 1804-ben kiadott egy 46 oldalas változatot a Názáreti Jézus filozófiája címmel. Sajnos ebből egyetlen példány sem maradt fenn, de a korabeli kritikák szerint Jézus által adott erkölcsi példabeszédek gyűjteménye volt.

Néhány évvel halála előtt, 1820-ban visszatért a projekthez. Ezúttal 84 oldalasra vágta a Bibliát, ennek a Názáreti Jézus élete és erkölcse címet adta. Hasonló módszerrel dolgozott, mint korábban, csak a példabeszédek és az erkölcsi mondanivaló maradt meg a szövegben.

Jefferson szerint a Biblia mögötti eredeti történetek elvesztek, miközben egy átfogóbb filozófiai művet szerettek volna alkotni, ami tulajdonképpen megegyezett volna az ókori görögök tanításaival. Később egyszerűbb elmék lettek felelősek az összeállításáért. Ő pedig egyszerűen leválasztotta Jézus tanításait a később hozzáadott történetekről.

A Jefferson-bibliát, vagy teljes nevén Názáreti Jézus élete és erkölcse című könyvet öt éve digitalizálták, mert az eredeti könyv már nagyon rossz állapotban volt. A Smithsonian’s National Museum of American History szakemberei végezték el az aprólékos munkát.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend