Nikola Tesla, a több mint hetven éve halott tudós emlékével négyféle ember foglalkozik – mondják a hozzáértők.  Az első csoportba a komoly tudósok tartoznak, a másikba a hazájukból elszármazottra büszke szerbek.

A harmadik csoportot a hivatalos tudomány által gyakorta „áltudósoknak” nevezett „tudományos partizánok” alkotják, akiket nagyon érdekel Tesla tevékenysége. A negyedik csoportot ugyan nem sokan veszik komolyan, de ők is letették már a maguk garasát – ez a csoport földönkívülinek, vagy jobb esetben a jövőből ideérkezett, ám valami okból a múltban rekedt időutazónak tartják Teslát. 

Mert a tizenkilencedik és főleg a huszadik század nagy tudósáról van szó. Az emlékére létesített belgrádi múzeumban jártak a japán metrómérgező szekta tagjai, mielőtt végzetes lépésükre elszánták magukat. Nikola Tesla sokak számára valóságos isten volt – a tudományban is nagyot alkotott. Rengeteg titkot fejtett meg az emberiség számára – ám ezenközben ő maga a világtörténelem egyik legizgalmasabb alakja, legrejtélyesebb személyisége maradt. 

Rendkívül jövedelmező dolgokat fedezett fel, de ő maga ezek hasznából csak a legritkább esetben részesült. Ő akarta így – a legtöbb kutatási szerződés amit aláírt, csak arról szólt, hogy a kutatásait a leendő eredmény fejében pénzeljék az intézmények, a maga számára nem kötött ki részesedést vagy jutalmat. Márpedig nem haszontalan dolgokat talált fel. 

Minden korabeli tudós pontosan tudta, hogy a rádióhullámokat a hírközlésben nem Marconi alkalmazta először, akinek neve mindmáig a lexikonokban szerepel mint „a rádió feltalálója”. Arról már kevesebben értesültek, hogy az Egyesült Államok szabadalmi hivatala meg is semmisítette Marconi 1904-es szabadalmát (ennek száma 7637772 volt), mert már négy évvel korábban bejegyezték Tesla erre vonatkozó szabadalmait (645576 és 649621 számon). Mint azt a hivatalos közlönyök Washingtonban 1944-ben nyilvánosságra hozták, az összes rádióra vonatkozó találmány és szabadalom Tesláé és nem Marconié. 

Érdemes emlékeztetni, hogy Tesla tíz évig harcolt a tudósok és iparosok meggyőzéséért: egyenáram helyett használjanak váltóáramot. Nélküle nem jöttek volna létre az első áramfejlesztők és műszaki fejlődésünk e lényeges állomása sokkal később következik be. 

Sem előtte, sem utána nem volt olyan kutató, aki ennyi mindent talált volna fel – több mint nyolcszáz szabadalmat jegyeztetett be! És miután 1943-ban meghalt, kiderült: még számos más munkája is volt. Az erről szóló fennmaradt jegyzeteit máig nem fejtették meg. Senki nem tudja, mivel hajtotta autóját, mert hiszen semmilyen ismert energiát nem használt. Úgy vélik, a ma is nagy erőkkel kutatott, úgynevezett „nullponti energiához” fért hozzá, de a titkát nem hagyta ránk. Azt is beszélték, hogy halála után az FBl átkutatta a tudós archívumát, és számos anyagot elvitt onnan. 

Kérdés, hogy jutottak-e valamire – immár nélküle? Vagy számos ma oly nagy találmány gyökere tulajdonképpen Nikola Tesla hagyatékában keresendő? – Forrás:Nemere István

Kövess minket a Facebookon!

error:
Send this to a friend