Napokkal a halál után is működőképes marad számos gén

Meglepő felfedezést tettek amerikai kutatók: a halál beállta után 48 órával számos gén működőképes maradt, sőt aktivitásuk fokozódott.

Az eredmények a szervátültetéseken átesettek számára is fontosak lehetnek, emellett a halál fogalmának újragondolására sarkallhatnak.

Váratlan génműködés

A Washingtoni Egyetem mikrobiológusa, Peter Noble és munkatársai elpusztult egerek és zebradániók génaktivitását vizsgálták, olvasható a Science Alert tudományos portálon.

A kutatómunkát egy korábbi tanulmány ösztönözte, amely szerint több olyan gént sikerült emberi holttestekben azonosítani, amik több mint 12 órával a halál után is működtek.

A mostani kutatásban az amerikai tudósok azt találták, hogy a két állat esetében több mint 1000 olyan gén van, ami napokkal az élőlény pusztulását követően is funkcionált.

Ami a legmeglepőbb, hogy e gének aktivitása nem lecsengést, hanem éppen ellenkezőleg, erősödést mutatott.

A rágcsálóknál 515 ilyen gént azonosítottak, ezek több mint 24 órával az elhullást követően is teljes gőzzel működtek. Ami a zebradániókat illeti, náluk 548 gén funkcionált még 4 nappal az állatok elhullását követően is.

A gének aktivitására a kutatók a hírvivő RNS-ek (mRNS) mennyiségének ingadozása alapján következtettek, a megfigyelések a vizsgált állatok halálát követően 96 órán keresztül zajlottak.

Az mRNS a genetikai információt közvetíti a DNS-től a fehérjeszintézis helyszínére, a riboszómákhoz, mennyisége alapján következtetni lehet arra, hogy egy sejten belül mennyi gén számít aktívnak.

Milyen gének kapcsoltak be?

A kutatóknak azt is sikerült megállapítania, hogy a halál után bekapcsolt gének többsége vészhelyzetben aktiválódik (például gyulladásos folyamatot indít be), de olyan gént is találtak, ami az embrió fejlődése során lép működésbe és utána – egészen a halálig – „nem hallunk róla” többet.

A „tovább élő” gének között voltak olyanok, amelyek a daganatok kialakulásában játszanak szerepet. E megfigyelés főleg a szervátültetéseknél számíthat fontosnak és megmagyarázhatja, hogy transzplantációk után miért növekszik meg 32 különböző ráktípus kialakulásának esélye a pácienseknél.

Publikációra várva

Fontos megjegyezni, hogy az eredményeket bemutató két tanulmány – melyeket a bioRxiv weboldalon tettek a tudósok nyilvánossá itt és itt – egyelőre publikálásra vár, szigorú szakmai ellenőrzésen kell átmenniük, mielőtt hivatalosan leközlik őket.

Ha ez meg is történik, a laboratóriumi állatoknál tett megállapítások nem biztos, hogy igazak lesznek az emberekre is. Ha azonban igen, akkor Noble szerint egészen más szemmel fogjuk nézni a halált, melynek megértése fontos információkat szolgáltathat az „élet biológiájának” tanulmányozásához.

forrás: Science Alert /bioRxiv  

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend