Socotra egy négy szigetből álló apró szigetcsoport az Indiai-óceánon, 250 kilométerre Jementől. Socotra már kétezer éve lakott terület.

Több mint 50.000 ember él a szigetcsoport fő szigetén. A halászat, az állattenyésztés és a földművelés az őslakosok elsődleges foglalkozása.

socotra07

A szigetcsoport legnagyobb tagját szintén Socotrának hívják, ez a sziget számos furcsábbnál furcsább növény otthona, melyek sehol máshol a Földön nem nőnek.

socotra02

Csak úgy mint a Galápagos szigetek, ez a sziget is hemzseg ritka növényekben, 825 ritka faj él itt, melyek több mint harmada endemikus, vagyis csak egy bizonyos élőhelyen élő faj.

socotra08

Különleges fajú növények miatt különleges fajú állatok élnek a szigeten. A hüllő fajok és a szárazföldi csigafajok 95%-a sehol máshol a világon nem fordul elő.

Az óceán élővilága is rendkívül változatos a sziget közelében, 253 zátony-építő korall faj, 730 féle part menti hal, valamint 300 különböző fajtájú rák, homár és garnéla és népesíti be a sziget vízivilágát.

socotra09

Socotra már 250 millió éve létező szigetcsoport, már azóta a különböző madarak, növények és állatok melegágya. A földrészektől való elszigeteltsége miatt a sziget növény-és állatvilága sohasem terjedt át a szárazföldekre.

socotra03

Socotra egyik legszembetűnőbb növénye a sárkány vére fa, ami egy rendkívül furcsa kinézetű, esernyő alakú fa.

socotra04

Vörös nedvéről a régen itt élő őslakosok úgy hitték, hogy a sárkány vére. Gyógyszerként és festékként használták, a fából kinyert nedvet ma is festéshez és lakkozáshoz használják.

socotra06

A sziget másik különleges növénye az aloe, melyet gyógyászati és kozmetikai célokra használnak.

socotra05

További endemikus növények közé tartozik a Dorstenia gigas, Moraceae, a Dendrosicyos socotranus nevű uborkafa, a ritka Socotran gránátalma (Punica protopunica), az Aloe perryi és a Boswellia socotrana.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend