Slenderman, az életre kelt internetes rém

Slenderman története 2009. június 8-án, a Something Awful internetes fórumon kezdődött, ahol a felhasználók egy verseny keretében, különféle paranormális jellegű szerkesztett képekkel pályázhattak.

A kihívásban résztvevő egyik felhasználó, Victor Surge (eredeti nevén Eric Knudsen) is beküldte saját alkotását, mely a legtöbb munkával ellentétben valóban nyomasztó hatást keltett.

Victor Surge, Slenderman megalkotója

Knudsen rövid kommentárokat is csatolt képeihez, melyekből egy hátborzongató történet kezdett kirajzolódni egy félelmetes, arcnélküli, fekete öltönyös, hosszú karú lényről, aki gyerekeket rabol el, s arra kényszeríti őket, hogy a nevében gyilkoljanak.

A legelső szerkesztett képén egy csoport riadt gyerek látható, valamint egy vékony, baljós alak is feltűnik a háttérben.

Knudsen ehhez az alábbi szöveget csatolta:

„Nem akartunk odamenni és megölni őket, de a folytonos csend és a kinyújtott karok egyszerre rémítettek és vigasztaltak bennünket…

-1983, a fotós ismeretlen, feltételezhetően meghalt.”

A második kép hangulata már jóval derűsebb, egy játszótér látható rajta, vidám gyerekekkel, a vészjósló, nyurga teremtmény azonban továbbra is az árnyékos háttérből figyel.

Ezúttal Slenderman csápjai is láthatóvá válnak, melyet az alkotó csupán „képhibaként” aposztrofál, némi racionalitást csempészve a sztoriba.

A második képhez fűzött kommentár így szól:

„Ez a fénykép egyike azoknak, melyek épen maradtak a Stirling-i könyvtárat sújtó tűzvészben. A fotó különlegessége, hogy pont azon a napon készült, amikor tizennégy gyermeknek nyoma veszett. A háttérben látható homályos alakot Slenderman-ként emlegetik, de az illetékesek szerint csak egy filmhiba. A könyvtár egy hét múlva leégett, a képet pedig – mint bizonyítékot – elkobozták.

-1986. június 13., fényképezte Mary Thomas, aki még aznap eltűnt.”

Miután Knudsen eredeti képei felkerültek a világhálóra, a többi felhasználó elkezdte mélyíteni ezt a háttérsztorit, Slenderman pedig hamarosan egy vírusként terjedő internetes legendává vált. Önálló életre kelt történetei a legkülönbözőbb helyeken ütötték fel a fejüket.

De ki is az a Slenderman?

Knudsen 2016-ban a Vanity Fairnek nyilatkozva azt mondta, Slenderman megalkotásához számos horror regényből merített ihletett, célja pedig egy olyan karakter megalkotása volt, akinek inditékai homályosak, e mellett pedig elég ijesztő is ahhoz, hogy nyugtalanságot keltsen az emberek körében.

Slenderman megjelenése

A magas rémalak aránytalanul hosszú karokkal rendelkezik, melyeket bármilyen hosszúságúra képes megnyújtani, egyes képeken pedig a hátából kinövő csápokkal ábrázolják.

A felhasználók szerint azonban Slenderman „arcnélkülisége” a legnyomasztóbb, legtöbbször csak egy fehér vagy elmosódott arcot látunk, bármiféle kivehető orr, szem vagy száj nélkül.

A mára már kiforrott legenda szerint, Slenderman legtöbbször sötét erdőkben, elhagyatott épületekben vagy barlangok mélyén tanyázik, de egy szempillantás alatt megjelenhet bárhol, ahol csak akar.

Az internetes mítosz szerint különböző testi tünetek és jelek is utalnak rá, ha Slenderman a közelünkben van és figyel minket. Ezek közé tartoznak a különféle szürreális emlékfoszlányok, a hallucinációk, valamint a paranoia és a váratlan orrvérzés is.

Amikor egy városi legenda valódi rémálommá válik – A Waukesha-késelés

2014. május 31-én a Wisconsin állambeli Waukesha-ban két 12 éves lány, Anissa Weier és Morgan Geyser közös barátjukat, Payton Leutnert (szintén 12 éves) a közeli erdőbe csalták, ahol 19 késszúrást ejtettek rajta, majd sorsára hagyták.

Leutnert a karján, a lábán, illetve a mellkasán is megszúrták támadói, ezek közül kettő a főbb szerveket érte, egy másik pedig épphogy elkerülte az aortát.

Az áldozatnak csodával határos módon sikerült kivonszolnia magát az erdőből, majd egy arra járó kerékpáros talált rá, aki nyomban értesítette a mentőket és a rendőrséget.

A két elkövető: Morgan Geyser és Anissa Weier

Leutner megnevezte az elkövetőket, akiket nem sokkal később egy közeli üzletben tartóztattak le úgy, hogy a támadáshoz használt kés még mindig náluk volt.

Weier és Geyser azzal „védekeztek”, hogy a késelést Slenderman utasítására hajtották végre, egyben magukat és családjukat is meg akarták védeni a szörny haragjától.

Slenderman „követői” a bíróságon

Az esetet világszerte hatalmas érdeklődés kísérte, csakúgy mint a két lány tárgyalását, ahol Geysernek elsőrendű, Weiernek pedig másodrendű vádlottként kellett szándékos emberölési kísérlet miatt bíróság elé állnia.

Az elkövetők vallomásai mélyebb betekintést nyújtottak a megrázó eset hátterébe. A lányok szerint a gyilkosság egyben egy „hűségeskü” is volt Slenderman felé, és arra számítottak, hogy cselekedetükkel a szörny kiváltságosai közé kerülhetnek.

A fiatalok tehát nagyon is valósnak vélték Slenderman alakját, olyannyira, hogy még a rém feltételezett otthonába is elindultak, ami szerintük egy régi kastély volt a Nicolet Nemzeti Erdő mélyén.

A rémisztő történetnek köszönhetően Slenderman minden címlapon feltűnt, a karakter alkotója, Eric Knudsen pedig közleményt adott ki, melyben együttérzését fejezte ki, de ezen felül nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben. A megrázó esetről 2016-ban az HBO dokumentumfilmet készített Slenderman: Az internet réme életre kel címmel…

…2018-ban pedig a Slender Man – Az ismeretlen rém című horrorfim is feldolgozta a karakter legendáját.

A Waukesha-késelés óta több hasonló bűncselekmény történt. 2014. júniusában egy 13 éves lány szúrta le saját édesanyját, ugyanazon év szeptemberében egy 14 éves lány gyújtotta fel otthonát, 2015-ben pedig a Pine Ridge indiánrezervátumban egy öngyilkossági kísérletsorozat ihletőjeként merült fel Slenderman neve. (A helyi tradíciókból ismerős „öngyilkos lélek” afféle modern megfelelőjeként.)

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend