A Síró Fiú átka

Az elátkozott tárgyak évszázadok óta népszerű téma az emberek körében. Sokan állítják, hogy személyesen tapasztaltak rejtélyes jelenségeket, miután érintkezésbe kerültek egy elátkozott műtárggyal. Leggyakrabban személyekről készített portrék és más festmények szerepelnek az ilyen típusú legendákban.

A népi hitben többféle eszme létezik az elátkozott tárgyak jelentéséről. A falról leeső kép a közelgő halál ómene, különösen ha az egy portré. Hasonlóképpen azok a hátborzongató portrék, amelyek követnek a szemükkel, bármerre is megyünk.

„A Síró Fiú átka” először 1985-ben szerepelt a „The Sun” nevű bulvárlapban, ami abban az időben a legnépszerűbb volt. A cikket a 13. oldalon jelentették meg „A lángoló Síró Fiú átka” szalagcímmel szeptember 4-én. A cikk egy pár, Ron és May Hall esetét írta le, miszerint egy olcsó portrét vásároltak, ami egy síró kisfiút ábrázolt.

síró fiú cikk

Dél-Yorkshire-ben, Rotherham-ben laktak. Egyik nap hirtelen lángok csaptak fel a konyhában, ami átterjedt a földszinten levő összes helyiségre. A ház súlyos károkat szenvedett el, viszont a portré épségben megúszta. A falon lógott és körülötte minden érintetlen maradt. Általában egy tűzeset nem kap többet néhány sornál az újságokban. Vajon minek volt köszönhető ez a hatalmas felhajtás?

A helyi tűzoltóság állami tisztje, Alan Wilkinson elmondta, hogy már számos, tűz által elpusztult házakban találták meg a portrét, sértetlenül. A tűzoltók között elterjedt az a teória, hogy a Síró Fiú egy elátkozott kép. Habár a tűzoltók szó szerint nem említették az „átkozott” kifejezést, ennek ellenére bizonyos szintű hitelességet kapott a történet az újság segítségével.

A tömegmédia kulcsszerepet játszik a folklór megteremtésében és terjesztésében. Az olyan történet, mint a Síró Fiú Átka, vírusként terjednek, ha gyökeret ereszt a „népszerű” képzeletben. Rengeteg másolat készült, legalább 5 különböző változat létezett és kereset is volt rájuk. De a vásárlók sorra állították, hogy nem sokkal a kép megvásárlása után tűz ütött ki a házukban, mindent elpusztítva, kivéve a Síró Fiú portréját, ami ép maradt.

Volt olyan család is, aki feljelentette a másolatok gyártóját, mivel a tűz miatt hajléktalanok lettek. Mindezek ellenére akadtak olyanok, akik nem voltak hajlandóak megválni a képtől, mert érzelmi kötelék alakult ki közöttük.

Roy Vickery, a Folklór Egyesület titkára szerint a modelt állt kisfiút valószínűleg bántalmazták valamilyen módon, és lehetséges, hogy a rejtélyes tűzesetek a kisfiú átka, ily módon áll bosszút.

A széles körben elterjedt félelmet keltő történet hatására a Dél-Yorkshire-i Tűzoltóság kiadott egy nyilatkozatot, amelynek célja leleplezni a kép és a titokzatos tűzesetek közti kapcsolatot. A legutóbbi tűzesetnél az ágy túl közel volt az elektromos tűzhöz. Mick Riley, a Chief Divisional igazgatója azt mondta, hogy rengeteg másolatot készítettek és adtak el, és kétli, hogy bármi közük van a tűzhöz, vagyis, hogy csupán gondatlanság történt. A magyarázata, hogy a kép magas sűrűségű farostlemezre lett nyomtatva, amit nagyon nehéz meggyújtani.

síró fíú átka

Az évek során az elátkozott portré utáni érdeklődés megcsappant, de 2002-ben újra felszínre került. Lancashire-ben egy kávézóban tűzvész pusztított. Eddie és Marian Brockley a két tulaj elmondta hogy nemrég vásárolták meg a kisfiú portréját, és a tűz során érintetlen maradt. A média állítása szerint ez az egyik utolsó példány.

Eddie szkeptikusan állt a dologhoz, a felesége viszont kevésbé volt biztos abban, hogy ez mind a véletlen vagy esetleg meghibásodás műve. Hallott a rejtélyes tűzesetekről, és semmiképp nem akarta visszavinni a portrét a kávézóba. Elvállaltak egy TV show szereplést is. Később egy szkeptikus újságíró bukkant fel, aki be akarta bizonyítani, hogy nincs semmi paranormális az egészben. Újságcikkében megírta, hogy ez a történet maga egy klasszikus példája a városi legendának, amit az újságok és az internet terjesztett.

A szakértők egy médiumot kértek fel, akinek a feladata az volt, hogy „ráhangolódjon” a festményre, amiről egyébként abszolút nem tudott semmit. Néhány percen belül nem csak közvetlen, hanem érzelmi kapcsolatot kialakítani a festménnyel és a készítőjével, aki Spanyolországban élt, továbbá víziója volt egy autóbalesetről.

Képes volt megnevezni a kisfiút, aki részt vett a balesetben. A kisfiú Din, Don vagy Dan lehetett, nem volt egyértelmű számára. Ez elég volt ahhoz, hogy meggyőzze a szkeptikusokat, hogy tényleg létezik valamilyen átok. Amikor a médium végzett, a szkeptikus csapat beleegyezett, hogy elpusztítsák a portrét. Háromszor kellett meggyújtani, míg végül nagy megkönnyebbülésükre lángolni kezdett, majd teljesen megsemmisült.

Ugyanaz év júliusában felröppent a hír, hogy az átok visszatért. Rotherham-ben egy családi házban tűz ütött ki, abban a városban, ahol a legenda elterjedt.

Mint minden más népszerű legenda, a „Síró Fiú Átka” él és virul…

átok szellem

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend