Sandy, a feltűnő és eltűnő rejtélyes szellemsziget

2KShares

Úgy tűnik a világban nem csak a hajók, repülők meg emberek képesek elillanni, akár a Bermuda-háromszögben, akár bárhol máshol is. Hanem egy komplett sziget is.

Már évszázadok óta próbálják megfejteni a Csendes-óceán déli részén olykor feltűnő, majd eltűnő, rejtélyes szellemsziget, a Sandy titkát.

Bár csekély a tengeri lényekhez, kalózokhoz és mesés kincsekhez képest azon legendák száma, amely szellemszigetekről szólnának. De néhány történelmi feljegyzés, hajónapló mégiscsak megemlékezik róluk. Persze alapjuk a modern tudomány szerint nincs, de hát mely legenda épül fix alapokra?

Sandy a szellemsziget

Az egyik legismertebb szellemszigetről szóló feljegyzések a Sandy nevű szigetről születtek, amit bár sokan látni véltek már, a mai napig rejtély övezi.

Először James Cook tett említést a szigetről  1774-ben, egy alig húsz kilométer hosszú földdarabról. Két évvel később már a térképeken is szerepelt, annak ellenére, hogy rajta kívül nem igen erősítették meg a helyét…

Leszámítva az egyik leghitelesebb, legrészletesebb meghatározást, amit a Velocity bálnavadászhajó szolgáltatott 1876-ban, ami pontosan úgy említette, hogy nagy szirtzátonyokat és kisebb homokszigeteket lát. Ennyi már elég volt, hogy 1895-ben a brit admiralitás által kiadott térképen is megjelenjen.

Sandy szellemsziget

A régi feljegyzések szerint, Sandy a Korall-tengeren, félúton helyezkedik el Ausztrália és Új-Kaledónia között. Hangsúlyozva: régi, mert ma jelenleg nincs ott semmi, csak víz. De mivel egy szellemszigetről beszélünk, lehet, hogy ott van, csak nem mindig látható… hanem mondjuk bizonyos időközönként.

Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – rengeteg expedíció indult sziget felkutatására, még napjainkban is, de senki sem járt sikerrel. Mert hát benne van a pakliban, hogy nem is létezik, vagy az előbbi vonalon haladva létezik, csak nem mindig látható…

A szó szoros értelmében szellemsziget?

Azok a hajósok, akik elvileg a sziget közelébe kerültek, azt mesélték, hogy halottak szellemei lakják, akik a tengeren vesztették életüket.

Egyes kapitányok, arról tettek említést, hogy a sziget felé hajózva az elérhetetlennek tűnt. Hiába tartottak az irányába, még egy óra múlva sem érték el.

Más hajónaplós feljegyzés szerint, sziget felett titokzatos fényeket láttak, az égen repkedő fényeket, amely aztán leszálltak a szigetre.

Persze a klasszikus elmélet is felmerült, hogy biztos olyan sziget, ahol kalózok rejtették el a kincseiket, vagy pedig hősi halált halt szellemeik  lakják. Mondani sem kell, a kincs el van átkozva, és csak a holtak találhatják meg, vagy azok, akik már érzik a halálukat. Igen, ez már kezd kicsit Karib-tenger kalózaira váltani, de hát akkoriban mi más mással magyarázhatták volna a sziget létezését.

Nem szerepel a mai térképeken, de…

Tetszik vagy sem, de a mai térképeken akkor sem szerepel a sziget, de még csak a műholdfelvételeken sem. Se híre, se hamva Sandy-nek.

1979-ben végül  távolították a francia térképészek a szigetet egy terület feletti repülés után. Ám az amerikaiak által kiadott World Vector Shoreline Database-ben, de ha minden igaz, még a Google Earth-ben is szerepel. Na, akkor hogy is van ez?

Sandy szellemsziget

A geológusok szerint maximum az jöhetne szóba, hogy azóta elsüllyedt, vagy hogy eleve már az elsüllyedt zátonyt észleltek akkoriban a hajósok, de ennek bizony nyoma sincs.

forrás: noiportal.hu

A Föld középpontja és a legendás északi birodalmak

A Föld középpontja és a legendás északi birodalmak

 A hagyományok egy paradicsomi, ősi, messze északon levő földről egyetemesek. Néha erről a szent földről azt mondják, hogy a Föld…

A Titok Társaságában – Titkos Társaságok

A Titok Társaságában – Titkos Társaságok

Titkos Társaság. Mikor ezt a szót halljuk, a legritkább esetben gondolunk, mondjuk a katonai belső elhárítás tagjaira, akik személyazonosságát valóban…

10 mesébe illő erdő, de nem mindegyikben sétálnánk szívesen

10 mesébe illő erdő, de nem mindegyikben sétálnánk szívesen

1. Zhangjiajie Nemzeti Erdő Park, Kína A kínai Hunan tartományban elterülő Zhangjiajie Park 4810 hektáros területen elterülő fáiról, a csúcsok…

UFO Arizonában (1980) – magyar felirattal (Teljes film)

UFO Arizonában (1980) – magyar felirattal (Teljes film)

A ‘Hangar 18’ című filmet az UFO kutató társadalom jelentős része egyértelműen Hollywood első, “valós információk kiszivárogtatására készített” földönkívüli témájú…

Égi jelek, csodatünemények – A történelem lapjai Magyarországon is beszámolnak különös jelenségekről

Égi jelek, csodatünemények – A történelem lapjai Magyarországon is beszámolnak különös jelenségekről

A történelem lapjai Magyarországon is beszámolnak különleges égi jelekről csodatüneményekről. Kálti Márk Képes Krónikája a következőket írja: “Az Úr 1022.…

Hasonmás az internátusban – Émilie Sagée különös története

Hasonmás az internátusban – Émilie Sagée különös története

Rigától nem messze áll egy elegáns épület. A 19. század közepén nemesemberek, jómódú polgárok íratták be ide leányaikat, Lettország legjobb…

error:
Share via
Copy link