Sacsayhuaman rejtélye – valóban földönkívüliek építették?

Erich von Däniken szerint igen. A svájci szerző azt az elméletet támogatja, miszerint a prehisztorikus időben földönkívüli civilizáció látogatta meg a Földet, és segített az őseink civilizációjának felemelkedésében.

Valóban hihetetlen, hogy valaha ember ekkora tömegeket mozgatott meg, hiszen ez még mai szemmel is félelmetes – de vajon mi lehet az igazság?

Turisták által nem annyira felkapott hely, méltatlanul, pedig rejtélye vetekszik az egyiptomi piramisokkal. A hivatalos elmélet szerint az óriási inka erődöt harmincezer munkás építette összesen hetven éven át – ám nincsenek hivatalos emlékek arról, mégis milyen módszerrel sikerült a monstrum összeállítása.

Több mint száz tonnás kövekről van szó, emiatt tűnik megmagyarázhatatlannak és teljességgel lehetetlennek a felépítése, mozgatása abban a korban.

Egyes elméletek szerint emberi erővel húzták a helyszínre az óriási sziklákat, ám ez megbukni látszik, hiszen több ezer méteres magasságra elképzelhetetlen, hogy felhúzzák, a további mozgatásukról ne is beszéljünk – ekkor az inkák még a kereket sem ismerték. A várnak minden bizonnyal rituális szerepe volt, a neve A Nap háza, benne egy Nap Templommal.

sacsayhuaman-ancient-aliens03

Az inkák által fent maradt írások tanúsága szerint ők azt vallották, hogy az egykor ott élő óriások műve a vár, ám a spanyol íróknak még ennél is élénkebb volt a fantáziájuk: ők egyenesen ördögi erőknek tulajdonítják a falrendszer létrejöttét.

sacsayhuaman-ancient-aliens05

Mindenesetre bárki is vitte véghez az elképesztő méretű fal megépítését, annyi biztos, precízségből nem volt hiány. A formára vágott kövek között nincsen semmiféle kötőanyag, így élt meg számtalan földrengést, és még mindig egyben áll a helyén.

Sajnos mégis hiányos már a rejtélyes építmény: a későbbi területhódítók ebből a kőforrásból építették meg saját palotájukat. Szerencsére ezzel együtt is a nagyobb része még ma is áll, 1983 óta a világörökség részeként.

Dänikenen kívül még sok kutató kételkedik az emberi kéz általi felépítésben, csakúgy, mint több, egykori birodalom fontos építménye esetében. Däniken híressé vált hasonlóan izgalmas elképzeléseiről – tézisei között szerepel továbbá az az elmélet, miszerint

a Homo erectus és a Homo sapiens közötti hirtelen bekövetkezett fejlődés is a földönkívüliek műve, méghozzá génmódosítás által.

Az elhagyott hely hátborzongató érzetét fokozza, hogy számtalan háború helyszíne emlékeként maradt fent a történelemben. A valaha volt legmagasabb inka épületkomplexum kialakítása leginkább labirintusra emlékeztet, ezért is volt jó helyszín a vérontásra. Kialakítása szerint fentről egy pumát ábrázol – ez az erőd a puma feje, ám egy másik elmélet szerint villámokat ábrázolnak, mert Illapa, a villámlás istene tiszteletére emelték.

Erich von Däniken

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend