A skóciai Rosslyn-kápolna Dan Brown A Da-Vinci kód című könyvének megjelenése óta példátlan népszerűségnek örvend a látogatók körében, újabb és újabb zarándokok próbálják kifürkészni a szent hely ősi titkait. De mi az igazság? Milyen tudás pihen a kápolna hallgatag árkádjai alatt?

A 15. században épült kápolna neve egy különös szóösszetételből ered. A ,,ros” szócska az ősi tudást jelöli, míg a ,,lin” a generációt, így tehát értelmezhető a generációkra hagyományozott ősi tudásként, melyet maga a kápolna képvisel.

Története során, sok hányattatáson ment keresztül. A Sir William St. Clairnek épült kápolna egy nagyobb templom együttes részét képezte volna, ám a további épületek sohasem valósultak meg: Sir William halálával abbahagyták az építését. A reformáció hatására a katolikus kápolnát több ízben is megrongálták, és csak a 18. században indult meg a helyreállítása.

Sokféle elmélet, találgatás övezi ma is ezt a különös helyet: sokan kelta és germán faszimbólumokat, mások kukoricaszerű faragványokat ismernek fel a kápolna belsejében, mely korábban épült, mint, ahogy felfedezték Amerikát, ahonnan a zöldség származik.

Ha bizonyítható lenne a faragások készítésének pontos ideje, azzal megdőlhetne az Újvilág felfedezéséről alkotott mai képünk. Sokak szerint magyarázat lehet a faragások jelenlétére a templomosok működése, akik 1307-es bukásukat követően Amerikába menekültek.

A kápolnában továbbá maja szimbólumokat is fel vélnek fedezni, amik újabb kérdéseket vetnek fel, esetleges kapcsolatra enged következtetni a két kultúra között.

A Sinclair család temetkezési helyéül is szolgált a kápolna, és sok történész úgy véli, az eredeti kripta egy földalatti termet jelöl, ahol véleményektől függően, különböző dolgokat rejtettek el. Van, aki a Szent Grált sejti az épület kövei alatt, megint más az eredeti skót koronaékszereket.

Talán mégis a legismertebb feltételezés az, hogy a templomosok itt rejtették el legendás kincseiket, amiket a Szentföldről hoztak magukkal.

A szabadkőművesekkel való feltételezett kapcsolatnak is számos támogatója és követője akad, amit részben az a tény táplál, hogy a Sinclair család számos tagja magas pozíciót töltött be a szabadkőműves páholyokban.

Semelyik elmélet nem igazolható és nem zárható ki: ami bizonyos, hogy Rosslynt rejtély övezi a mai napig, amit a fölötte átvonuló évszázadok viharai szőttek köré. Történészek és kutatók próbálják megfejteni a szent hely titkait, hiába. Vajon a Szent Grált, esetleg a templomosok kincsét rejtették-e el a megszentelt falak között?

forrás: Kátya / noiportal.hu

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend