Rezgésekkel gyógyít a tibeti hangterápia

Az emberi test 70-80%-a víz, amely kiválóan vezeti a rezgéseket. A testre helyezett hangtálak rezgései koncentrikus körök formájában áramolnak keresztül testünkön, így sejtszintig képesek kifejteni hatásukat. Faragó Márta terapeutával beszélgettünk a módszerről.

– Márta, honnan származik ez a módszer? 

– Észak-India, Nepál, Tibet, Japán vidékeiről. Ismereteim szerint gyógyításhoz, transzszertartásokhoz, meditációkhoz alkalmazták a hangtálakat.

– Mikor és hogyan találkoztál először a hangterápiával? 

– Körülbelül tizenöt éve, Jeszenszky István révén.

– Kitől sajátítottad el a módszert?

– A tradicionális Balla hangterápiát Kecskeméten sajátítottam el, majd Budapesten folytattam a tanulást egy másik irányzattal. Jelenleg a Nemzetközi Metafizikai Akadémián tanulom, egyéb tananyagokkal együtt. Szerelem, amivel mindig kapcsolatban szeretnék maradni más-más szinteken.

– Mi a terápiának a hatásmechanizmusa? 

– Minden sejtnek megvan a maga rezgése. A testünk szerveit és szervrendszereit felépítő sejtek összetett hangvibrációt – frekvenciákat -bocsátanak ki, amelyek a többi sejt vibrációjával összefonódva létrehozzák a sejtek összhangzását. Az érzelmeknek is van hangjuk – vibrációjuk – hiszen ez többszintű jelenség, amelybe az agy idegrendszeri folyamatai is beletartoznak. A testünkben zajló hormonális változások is összefüggésben vannak az érzelmek változásával.

Az érzelmek kihatnak a légzésre és a vér oxigénellátottságára, kémiai változásaira. Mindezek a változások egy bizonyos összhangzást hoznak létre. Ezeket érzékelni is lehet pl. a dühöt a mellkas felső tájékán, a bánatot a szívtájékon és a szem körül, stb. Az érzelmek sorozatos elfojtása fizikai tünetté alakul át. Amikor egy sejt megbetegszik, a hangtálak megszólaltatásával harmonizálhatjuk az alulrezonált energiákat, visszaállíthatjuk az eredeti állapotot.

Fontos a test, a szellem, és a lélek harmóniája, azaz ha a test energiamezejében keletkezett blokkokat oldjuk, öngyógyító folyamatokat indítunk be. Energetikai szempontból a magasabb tudatminőségnek, a szeretetnek nevezett érzelemnek az ápolása erősíti kapcsolatunkat a valósággal. A szeretet harmonikus mezőt hoz létre, amely szétáramlik a test sejtjeiben. A hangterápia az ismétlések eredményeként segít megtapasztalni a belső békét, harmóniát, felerősíti a szervezet öngyógyító képességét, segít energiát gyűjteni a hétköznapi feladatokhoz.

– Miből és hogyan készülnek a hangtálak? 

– A tradicionális tálak 7-12 féle fémből készülnek, szakrális helyeken. A 7 ősi égitest szerint – arany-Nap, ezüst-Hold, higany-Merkúr, vörösréz-Vénusz, vas-Mars, ón-Jupiter, ólom-Szaturnusz, ezen kívül cinket, piritet, bizmutot tartalmaznak. A hangzás és a rezgési tulajdonság szempontjából a bronz optimális arányának nagy jelentősége van. Minden újonnan készült tálnak tartalmaznia kell egy régi tál darabját a folyamatosság jelképeként.

– Mit jelez, hogy az egyes tálak más hangon szólalnak meg?

– Számos fajtájú, különböző nagyságú és alakú hangtálakat ismerünk, a kb. 200 grammostól az akár 4 kg súlyúig széles a skála. Alakjuk szerint a tálak általában kerekek, oldalfaluk különböző magasságú és szélességű. Néhány tál kidomborodó, míg mások inkább befelé íveltek, vastag falúak. Nagyságuk, alakjuk, összetevőjük, előállításuk szerint nagyon különböző a hangjuk is.

Némely tálat fényűző ornamentikával vagy szimbólummal látnak el. A hangtálakat egy ütővel (különböző fajtájú és nagyságú lehet, fémből, filcből, fából készülhet) megütve vagy a külső falát egy fa ütővel dörzsölve szólaltatják meg. A megütés helye, módja, intenzitása is befolyásolja a hangzást, illetve a megütő eszköz fajtájának megfelelően ugyanazon tál különböző hangokon szólal meg. A különféle hangok és hangszínek segítségével különböző problémákat lehet helyreállítani.

A hangokat egyébként 15 Hz- 20 Khz között érzékeljük. Ezek a speciális tálak gazdagok felhangokban, a hallható és nem hallható tartományban. A 8-14 Hz-ig terjedő “alpha” hullámok ellazítják a testet, csendesítik a tudatot. A 4-8 Hz közötti “theta” hullámok közel azonosak a Föld forgási sebességével.

Ez gyógyító folyamatokat indít be, érzelmi blokkokat old. A “delta” hullámok a “testnélküliség” állapotát idézhetik elő, attól függően, hogy a gyógyítás anyagi vagy mentális szinten történik-e.

– Milyen esetekben hatékony a terápia?

– Oldja a stresszt, a feszültséget, erősíti az immunrendszert, elősegíti a méregtelenítést, jótékonyan hat emésztési zavarok, alvásproblémák, ízületi és érrendszeri gondok esetén. A frekventált rezgések képesek megtisztítani a testet az energiaakadályoktól, és a mélyen rejlő pszichikai feszültségektől. Az eljárás legjobban talán egy rezgési masszázsként jellemezhető.

A lelki és testi folyamatok javításán túl használják pedagógiai kiegészítőként tanulási nehézségeknél, hiperaktivitásnál, koncentrációs problémáknál. Használják kismamáknál a baba-mama kapcsolat erősítésére.

Kísérhetjük és erősíthetjük vele a meditációt, de bármely gyerek- vagy felnőttcsoport együttlétét harmonikusabbá tehetjük. A feng-shui a tér és energia tisztítására, harmonizálására használhatja. A hangtálakat zeneszerszámként is alkalmazhatjuk, több tálon egyszerre játszva csodás hangtereket teremthetünk.

– Vannak-e kutatások, amelyek vizsgálták a hangterápia gyógyhatásait? 

– Igen, több is. Például Németországban 25 éve létezik a hang-masszázs terápia a pedagógia területén is. Peter Hess német fizikus nevéhez kötődik a módszer kidolgozása, klinikai teszteléseknek is alávetetten. Masaru Emoto japán kutató A víz üzenete című könyvében kiemeli a hangtálak transzformáló hatását. Tudományosan bebizonyította, hogy a víz kristályszerkezete változik a különböző információk hatására, mint pl. zene, hangok, szavak, érzelmek, színek.

forrás: astronet.hu

Legújabb cikkek

Ezek is érdekelhetnek

Álom a Tai Chi Chuanról

Álom a Tai Chi Chuanról

A Tai Chi Chuan atyjának Chang San-fenget, a 14. században élt taoista szerzetest tartják. Hosszú megfigyelés után Chang…

A hit törvénye érzelmi szinten

A hit törvénye érzelmi szinten

A hit megrendíthetetlen energia. A Bibliában is azt olvashatjuk, hogy hegyeket képes elmozdítani. A hit annál erősebb, minél…

Energetikai szörnyeteg, az egregor

Energetikai szörnyeteg, az egregor

Minden bizonnyal sokak számára ismerős az egregor fogalma. Görög eredetű szó, jelentése “figyelő”. Az anyagi világ jól érzékelhető.…

error:
Share via
Copy link