Rejtélyes geoglifák a Földön

A geoglifák olyan hatalmas motívumok, rajzok, amelyek általában csak az égből láthatók teljes nagyságukban. Összegyűjtöttük a tíz legcsodálatosabb alkotást.

De vajon kik, és milyen céllal alkották ezeket a rejtélyes ábrákat?

Azt tudjuk, hogy a misztikus jeleket ősi kultúrák hagyták ránk, de vajon kiknek akarták megmutatni az óriási rajzokat? Repülő emberek, óriások vagy földönkívüliek voltak a műértő közönsége ezeknek a gigantikus grafikáknak, amelyek a föld szintjén botorkálók számára szinte teljesen láthatatlanok?

Talán sosem tudjuk meg. De legalább összegyűjtöttük a 10 legérdekesebbet!

1. Nazca-vonalak, Peru

Talán a legismertebb grafikus alkotás a perui Nazca-sivatagban található a Pampas de Jumana nevű fennsíkon, mely a Csendes-óceán és az Andok között terül el. Különböző állatfigurák, mértani alakzatok fedezhetők fel ezen a közel 450 négyzetkilométeres vidéken. Az ábrák legnagyobb érdekessége, hogy mindegyikük egyetlen összefüggő vonalból áll.

Geoglifák - Nazca-vonalak

A sok száz figura között van kolibri, cápa, majom, gyilkos bálna, gyík, de állítólag űrlényekre hasonlító alak is felfedezhető. Számos elmélet született ezek keletkezéséről, de a legvalószínűbb, hogy a nazca indiánok alkották, körülbelül 2000 évvel ezelőtt. Az UNESCO 1994-ben felvette a Nazca-vonalakat a világörökség listájára.

2. A Maree-i ember (Maree Man), Ausztrália

1998-ban érdekes rajzra akadtak az ausztrálok. A semmi közepén egy vadászó férfira hasonlító figurát találtak a talajba vésve. 28 kilométeres kerületével ez a világ második legnagyobb ilyen műve.

Geoglifák - Marree Man

Egyes kutatók feltételezik, hogy a modern időkben születhetett, sőt egy elmélet szerint az ausztrál hadsereg készítette az űrből való észlelhetőség tesztelésére. De jelentése és célja máig tisztázatlan.

3. Works of the Old Man, Szaud-Arábia

Nemrégiben egy légi fényképezés során fedezték fel a Szaud-Arábia, Szíria és Jordánia területén szétszóródott, több ezer körkörös motívumot.

Geoglufák Szaud-Arábiában

Itt is homályos a keletkezéstörténet és az okozatiság, de egy dologban biztosak a kutatók: régebbi lehet, mint a Nazca-vonalak, mivel a vizsgálatok több ezer évvel korábbra datálják a születését. Az elnevezése pedig a helyi beduinoknak köszönhető, akik a rajzok készítőit „öreg emberekként” emlegették.

4. Uffington fehér lova (Uffington White Horse), Anglia

Ezt az erősen stilizált geoglifát Anglia Oxfordshire megyéjében fedezték fel. Érdekessége, hogy olyan, mintha fehér krétával lenne körberajzolva, és valószínűleg az i. e. 1200-800 közötti időkből való.

Uffington fehér lova

Első ránézésre egy fehér ló kontúrját látjuk, de vannak, akik inkább egy hatalmas macskát vélnek felfedezni benne.

5. Paracas Candelabra, Peru

Egy káprázatos geoglifa található a perui Piscu Bayen, a Paracas-félsziget északi oldalán; valószínűleg i. e. 200 körül keletkezhetett. Hogy mi célból jött létre, és mi az értelme, senki sem tudja, de számos elmélet született már.

Geoglifák Peruban

A legendák szerint ez Viracocha király villámvetőjét ábrázolhatja, akit hajdan egész Dél-Amerika imádott. Egyes kutatók szerint inkább a tengerészeknek mutatott irányt, mások szerint a csattanó maszlag nevű hallucinogén növényt ábrázolja.

6. Blythe Intaglios, Colorado

Ezek az antropomorf figurák Califban találhatóak a Colorado-sivatagban, a Colorado-folyó mentén, és a nagy szárazságnak köszönhetően megmaradtak az évszázadok során. 1932-ben fedezte fel egy pilóta, aki éppen a Colorado-sivatag felett repült.

Blythe Intaglios geoglifák

7. Amazóniai geoglifa

Az 1970-es években az Amazonas mentén történő erdőirtás során több száz méter átmérőjű geometriai alakzatokat fedeztek fel. Négyzetek, nyolcszögek, körök és ovális ábrák vésődtek bele az esőerdők vastag rétegébe.

Amazóniai geoglifák

Ez valószínűleg még a Kolumbusz előtti civilizáció remekműve lehetett, de akadtak olyanok is, akik azt gondolták, hogy ezek az árkok védelmi céllal épültek, még a bolíviaiak elleni háború idején.

8. Cerne Abbas-i óriás, Anglia

A feljebb említett geoglifával szemben ez a rajz valószínűleg nem a prehisztorikus időkből való. A keletkezését illetően a 17. század tűnik a legvalószínűbbnek. 

9. Orosz geoglifa, Oroszország

Ez az alakzat egy antilophoz vagy egy jávorszarvashoz hasonlít leginkább. A jelenség Zyuratkul hegységében lelhető fel, Oroszország Cseljabinszk tartományában.

Geoglifák Oroszországban

Talán ez lehet a legrégibb geoglifa, amit eddig felfedeztek. Különböző olyan eszközöket találtak a körzetében, melyek arra engednek következtetni, hogy valószínűleg a kőkorszakból származik.

10. Atacamai óriás, Chile

A 119 méteres Atacamai óriás a legnagyobb antropomorf figura a világon. Chilében, az Atacama-sivatagban található, mely Földünk egyik legszárazabb pontja.

Atacama-i óriás

Valószínűleg a helyi emberek hozhatták létre körülbelül 1000 évvel ezelőtt, istenük tiszteletére. De olyan teóriák is születtek, melyek szerint ez egy földönkívüliek által hátrahagyott jel.

Forrás: www.kulturpart.hu

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend