Petra – Naptár is volt az ősi romváros

166Shares
Petra romváros

Nem csak esztétikai jelentősége miatt egyedülálló az ősi jordániai sivatagi romváros, Petra.

A sziklákból kifaragott épületeit alapítói úgy tájolták, hogy a nap sugarai a szent helyekre vetődjenek, azaz az épületek egyfajta csillagászati naptárként is szolgáltak – derítették ki spanyol és olasz szakemberek több éves kutatás során.

“Petra homlokzatai nemcsak gyönyörűek, hanem másfajta jelentőségük is van” – mondta Juan Antonio Belmonte, a Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet archeocsillagásza, a tanulmány szerzője a National Geographic folyóiratnak.

Petra, Jordánia

Belmonte és csoportja megmérte Petra sziklasírjainak, templomainak és emlékműveinek méreteit, és összevetetette azokat a csillagok járásával az elmúlt több mint egy évtizedben. Azt találták, hogy bizonyos műemlékek elhelyezkedése a Nap járásához igazodik az év bizonyos napjain, a Nap sugarai ezeken a napokon a vallási jelentőségű területekre összpontosulnak.

Ez alátámaszthatja azt a korábbi feltételezést, hogy a sziklavárost alapító nabateusok napimádók, napistenhívők voltak, éppúgy, mint az egyiptomiak.

A Kr.e. 3. században a térségben letelepedő nabateusok királyságuk elhelyezkedését úgy tervezték meg, hogy a kulcsfontosságú csillagászati dátumokon – a napéjegyenlőségeken és a napfordulókon – a fény erőteljesen a vallási épületeket világítsa meg.

“Ez hasonló ahhoz, amit a keresztény templomokban látunk, amikor a nap a különleges oltárokra vetődik” – magyarázta Belmonte.

Petra

A Nexus Network Journal folyóiratban megjelent tanulmány szerint a nabateusok ideológiája a nap járására épült, és alaposan értették a csillagászati eseményeket és azok jelentőségét az évszakokban.

Belmonte azt tervezi, hogy elméletük alátámasztásaként megvizsgálnak egy nabateusok által alapított másik várost, a Szaúd-Arábiában lévő al-Hizsret.

Ha eredményeik egyeznek, cáfolhatatlan bizonyíték lesz arra, hogy ezt a kétezer éves kultúrát a nap és az évszakok alakították, és a nabateusok napistenhívők voltak – írta a The Independent című brit napilap.

A hipnotikus visszatérések a reinkarnáció megbízhatatlan bizonyítékai

A hipnotikus visszatérések a reinkarnáció megbízhatatlan bizonyítékai

Számos reinkarnációról szóló népszerű könyv hipnotikus visszatérésekre helyezi a fő hangsúlyt, ahol egyesek állítólag előző életükből vagy életeikből idéznek fel részleteket. Az…

Raymond Avery Moody – Aki átformálta a halállal kapcsolatos szemléletet

Raymond Avery Moody – Aki átformálta a halállal kapcsolatos szemléletet

Dr. Raymond Avery Moody amerikai tudós és kutató, a filozófia és az orvostudomány doktora, az ezerkilencszázhetvenes évek elején egy olyan…

A cukor sehogy sem lesz egészséges – 4 tévhit és cáfolatuk

A cukor sehogy sem lesz egészséges – 4 tévhit és cáfolatuk

A cukros ételek kapcsán hajlamosak vagyunk különböző mítoszokkal nyugtatni magunkat, amelyek szerint egészséges is lehet a fogyasztásuk. A Business Insider…

Az állatjósláshoz köthető hiedelmek

Az állatjósláshoz köthető hiedelmek

Ősidők óta köztudott, hogy sok állat rendelkezik jóslási képességgel. Környezetük tudatására szokatlan kommunikációt használnak. A különböző kimenetelű dolgokra meglepő viselkedésükkel, tőlük nem…

A Nemrut-hegy

A Nemrut-hegy

A 2134 méter magas Nemrut-hegy (más néven Nemrud-hegy) Törökország keleti részén található Adıyaman közelében. A hegyen különböző görög és perzsa istenek…

Osho – A halál egy illúzió

Osho – A halál egy illúzió

Először is nem létezik olyasmi, hogy halál. A halál egy illúzió. Mindig valaki más hal meg; te magad soha. Ez annyit jelent,…

error:
Share via
Copy link