Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Osho – Ne harcolj!

img

Részlet Osho – Tantra című könyvéből

A tantra azt mondja, fogadd el, aki vagy. Ez az első feltétel; fogadd el magad annak, aki vagy — az egész embert…, úgy, ahogy van. Ebből a talajból, a tökéletes ön-elfogadásból nő ki a tantra csirája. Használd fel szexuális energiádat a változáshoz!

Hogyan?

Fogadd el, ami van, és próbáld megfejteni az energia eredetét; hogy mi az… hogy lehet felhasználni… miből fakad a vágy… mi ebből az ösztön, és mi ebből az, amit a fej diktál…mi hajt… hogyan nyilatkozik ez meg…?

Mi a válasz ezekre a kérdésekre? Most csak azt tudod, amit valaki más mondott erről… lehetnek szexuális tapasztalataink, de ezek általában nem tudatosak, sokszor bűntudattal keveredtek, sokszor elnyomtuk őket, sokszor elsiettük, sokszor azt csinálni ‘kellett’, át kellett esni rajta, és sokszor egyszerűen csak egy megkönnyebbülést adott… Mi köze ennek a szerelemhez? Nem lettél tőle boldogabb, de nem tudsz élni sem nélküle.

Minél jobban szeretnéd legyőzni, annál kívánatosabb, minél jobban el akarod ‘fojtani, annál erősebben csábít… Nem tudod teljesen megölni, és a harc felmorzsol, elpusztítja érzéseidet és tompítja a tudatodat. Hogy lehetne így felismerni, hogy mi az? A szexualitás folytatódik érzés nélkül, és tompa tudattal. A folyamat egyre érthetetlenebb.

Felismerni valamit csak érzékeny tudattal lehet. A mély érzés, a mély tudat előtt eloszlik a köd. A nemi vágyat csak akkor fogod megérteni, ha majd úgy mozogsz érzéseid között, mint költő virágok között — csak akkor. Ha bűnösnek érzed magad, és ha sietsz, a szexualitás az marad, ami most — egy őrült rohanás.

Nincs hely számodra a kertben. Hogy tudnál így felébredni?A tantra azt mondja: fogadd el hálásan azt, ami vagy; te a Teremtés nagy rejtélye vagy, végtelen dimenziókkal. Fogadd el, tárd fel érzéssel, éberséggel, mély tudatossággal, sok szeretettel… igyekezz megérteni azt, ami történik. Úgy az ösztön már nem vak, akkor a vágy segítség lehet. Átsegíthet önmagán.Ha az energia veled dolgozik és nem ellened, akkor ez a Föld a Paradicsom, a te tested a templom, és ahol vagy, az szent hely…

A jóga tagadás — a tantra állítás.A jóga a dolgok kettősségével foglalkozik. Innen származik a szó: jóga. Azt jelenti, hogy kettőből egy lesz, a két ‘dolgot’ összehozza.De ehhez azt kell feltételezni, hogy a kettősség eleve fennáll.A tantra szerint nincs kettősség. Mert ha lenne, akkor abból nem lehet egy. Csinálhatsz, amit akarsz, kettőből nem lesz egy. A belső harcnak így nem lehet véget vetni. Kivel harcolsz? Önmagaddal!

Ha a Teremtés és az Isten kettő, és nem egy, akkor az úgy is marad. A tantra szerint a kettősség nem létezik, a kettő közötti különbség csak látszat. Nincs ellentét.Ha a lélek és a test kettő, akkor abból soha nem lehet egy, és ha te és az Isten két külön dolog vagytok, akkor abból lehetetlen egyet csinálni; a kettősség megmarad.

A tantra szerint nincs válaszfal — az csak látszat.Minden Egy. Mi értelme van a látszattal foglalkozni?

Az csak erősödik attól, ha többet foglalkozunk vele. A különbségeket a te elméd gyártotta. Felejtsd el!Fogadd el önmagad, és mindent, ami létezik!Ne gyárts ellentéteket, elméleteket, különböző központokat. Ne darabold fel magad — az mind csak az ego játéka, önmagával. Ne támogasd a látszatot. Emlékezz önmagadra. Légy éber! Ha küzdesz, akkor a harcoló felek: az ego két arca.Ezért nehéz olyan jogit találni, aki nem egoista.Nagyon nehéz. A jógi állítja, hogy az egohoz neki már semmi köze, de maga az állítás tagadja azt.

A belső küzdelemtől egyre erősebb az ego. A jóginak egész élete küzdelemből áll. Minél erősebb a viadal, annál erősebbek az ellenfelek. És ha éppen győzöl, az azt jelenti, hogy már kiváló egoista vagy. A tantra azt mondja: ne harcolj. Harc nélkül, akarat nélkül az ego nem létezik. Ezt nehéz megérteni, mert azt gondoljuk, ha nem harcolunk az ösztönök ellen, már eleve beadtuk a derekunkat a vágynak.Harc nélkül hogy tud kialakulni a karakter? Harc nélkül hogy lehet változni?

Innen származik a félelem. Ez érthető, hiszen sok életen keresztül rohantunk a vágyak után, és egy lépessel sem jutottunk előbbre. De a tantra engedékenysége, a tantra élvezete nem a mi engedékenységünk, az gyökereiben más. A tantra azt mondja: csinálhatsz, amit akarsz, de figyeld magad! Csináld, de éberen!

Mondjuk, dühös vagy… A tantra nem mondja, hogy ez rossz, ne legyél dühös, ez helytelen. A tantra azt mondja: ha megjelenik a düh, ne nyomd el, légy dühös egész lényedben… de figyeld magad! Figyeld a folyamatot! A tantra nincs semmi ellen, de nem akarja, hogy alvajáró módjára cselekedd; tudatosság nélkül, gépiesen. Légy dühös, de tudatosan, éberen. Ez a módszer titka: ha tudatosan cselekszel, az energia átalakul. A düh átalakul megértéssé.

A tantra szerint a dühöt nem ellenségként kell felfogni; vegyük inkább úgy, hogy ez a megértés magja. A méreg átalakul, ha tudatos tudsz maradni. Ha küzdesz a dühöddel, az már magában düh. Érted? Abból nem lesz megértés. Ha mégis sikerül elnyomnod a dühöt, akkor olyan leszel, mint egy halott: nem lesz ott a düh, mert elnyomtad — de nem lesz ott a megértés sem, mert csak a düh alakítható át megértéssé.

Ha el tudod fojtani magadban az érzelmeket — ami szinte lehetetlen —, akkor eltűnik a szex, de eltűnik a szerelem is, mert ha megölöd a szexualitásodat, akkor hiányzik az energia, ami szeretetté fejlődhetne. Így tehát nem lesz szexualitás, de nem lesz szeretet sem. Akkor pedig az egész dolog értelmét veszti, mert szeretet nélkül nincs Isten, szeretet nélkül nincs felébredés, szeretet nélkül nincs szabadság.

A tantra szerint ezeket az energiákat át kell alakítani.Úgy is mondhatnánk, hogy ha a világ ellen vagy, akkor a Nirvana, a megvilágosodás ellen vagy, mert éppen ez az a világ, amiből Nirvánát kell csinálni. Ez az energia az alapvető energia, ez a forrás.

A tantrikus alkímia tehát azt mondja, hogy ne harcolj ez ellen az energia ellen, inkább fogadd el, üdvözöld; légy hálás, hogy van szexualitásod, haragod, kapzsiságod… Légy hálás, mert ezek azok a rejtett források, amiket aztán át lehet alakítani, amik elvezetnek a rejtélyhez. Ha a szex átalakul, szeretetté válik… a salak levált a tiszta szerelemről.

A mag még nem szép, de ha életre kel, akkor kinyílik, kivirágzik. Akkor már gyönyörű. Ne dobd el a magot, mert eldobod vele együtt a virágot is. Még nincs ott a megnyilvánult virág, de a nem “megnyilvánult” virág már ott van. Ha vigyázol rá, akkor egyszer virág lesz belőle. Ezzel tehát azt akarom megértetni veled, hogy először el kell fogadnod, érzékeny elmével, éberséggel meg kell értened… s ezután jöhet csak az ‘élvezkedés’.

És még egy dolog, ami tényleg nagyon érdekes, és a tantra egyik legfontosabb felfedezése: minden, amit ellenségednek tartasz — kapzsiság, düh, gyűlölet, szex, vagy bármi — azért válik ellenségeddé, mert annak tartod. A te hozzáállásod teszi azzá.

A tantra azt tanítja, hogy úgy kell közeledni a nemi aktushoz, mint egy szent templom bejáratához. Ezért kerültek fel nemi aktust ábrázoló faragványok a szent templomaink falaira.

A nemiség éppoly szent, mint a templom. Így, ha belépsz egy ilyen templomba, a szex is rögtön jelen van, és nem választja el agyad a kettőt… mert a világi és az isteni megjelenés nem ellenségei egymásnak, nem mondanak ellent egymásnak; e kettő csak két ellenkező polaritás, melyek segítik egymást. Mindennek ez a két polaritás az alapja. Ha csak az egyik polaritás is eltűnne – az egész világ eltűnne. A kettőnek csak együtt van értelme.

Nézz tehát mindent ezzel az egységes szemlélettel. Ne csak az egyik, vagy csak a másik polaritást lásd, hanem vedd észre e kettő belső egységét; e kettő együtt adja az egységet.

forrás:.dimenziokapu.abbcenter.com

Hirdetés
This div height required for enabling the sticky sidebar