Oregon Vortex – avagy a rejtélyek háza

Az Oregon Vortex házikó az USA első számú látványosságai közé tartozik, és 1930 óta nyitva áll a közönség előtt. Az Oregon Vortex lényegében egy gömb formájú gravitációs erőtér, félig a föld alatt és félig a föld fölött. A „vortex” szó egyfajta örvényt jelent, és látható spirálként jelenik meg a levegőben.

Ahol a fizika a feje tetejére állt

Az Oregon Vortex jelenség neve az egész térségben ismert. Az egész erőtérben sehol nincs egy normális pont, ahol a fizika törvénye szerint állna valami. Képtelenség egyenesen állni, és elkerülhetetlen, hogy az ember felvegyen egy olyan pózt, mely a mágneses északi irányba mutat.

Oregon Vortex

Itt a teniszlabdák felfelé gurulnak, a seprűk megállnak a talpukon, látszólag még a víz is felfelé folyik! Ha egy másik személy elmegy tőled déli irányba, jóval magasabbnak tűnik, ha azonban feléd közeledik, kisebbnek lesz. Bátran állíthatjuk tehát, hogy minden fordítva történik, fordítva mozog.

Oregon Vortex

Mi okozza a misztikus jelenségeket?

Valójában senki sem tudja konkrétan. Az egyik elmélet szerint a nagy sebességű puha elektronok sugárzása okozza. Egy másik magyarázat szerint, a hatalmas földalatti tárgyak okozzák a furcsa effekteket.

Szkeptikusok szerint a megfigyelt jelenségek csak az optikai csalódásnak tudhatók be, melyből turisztikai hasznot húznak. Azt állítják, hogy a felfelé guruló labda valójában lefelé gurul, csakhogy a szoba dőlt falai miatt látjuk úgy, hogy felfelé megy.

A”hívők” viszont kísérleteztek ezen a területen. Abból indultak ki, hogy az állatok érzékelik a mágneses erőt. A kutatók lovagolni próbáltak az örvény zónájában. Még mielőtt az örvénybe jutottak volna, a lovak megálltak, és ellenkező irányba kezdtek el futni.

A kutató csoport furcsa iránytűjelzéseket olvasott le, miközben a kísérlet zajlott, mely azt sugallja, hogy masszív mágnesek lehetnek elásva a föld alatt, bár nem kaptak rá engedélyt, hogy ásatásokat csináljanak.

Oregon Vortex

Ha nem optikai csalódás, akkor mi lehet?

A magasság változási anomáliát nehéz megmagyarázni. Annak a pontnak, ahol az emberek állnak egy vízszintes felületen, és összemennek, vagy megnőnek, amikor éppen helyet cserélnek, két fokos dőlése van. De ez nem elég ahhoz, hogy megmagyarázza a 16 fokos különbséget, melyet lefotóztak, amikor két ember helyet cserélt.

Az egyikük el is mondta, hogy amikor részt vett a kísérletben, úgy érezte, mintha a vállaira és fejére nehezedett volna egy nyomás, melyet nem tudott mire vélni, mintha valami láthatatlan erő nyomta volna le.

Az egyetlen ember, aki éppen tudta az Oregon Vortex titkát, John Litster, skót származású geológus mérnök, aki több mint negyven évig tanulmányozta a jelenségeket. Még Einsteinnel is levelezett a dologgal kapcsolatban. Halála előtt azonban elégette jegyzeteit.

„A világ még nem készült fel arra, hogy megtudja, mi is folyik itt valójában” – mondta.

forrás: Sz. Á. – noiportal.hu

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error: