Ókori tudás: a bioenergetika

A huszonegyedik század embere tovább rontja kapcsolatát a természettel. Gőgjében, hogy mi mindenre képes, saját életterét pusztítja. Közben persze szorong, menekül, s titkon új megváltásra vár.

Ilyenkor nagy a keletje mindenféle tanoknak. Sarlatánok, önjelölt messiások és valódi tudással, képességekkel rendelkezők egyaránt próbálnak segíteni, változtatni.

Egybehangzóan állítják, most az emberiség jövője a tét. Árendás László bioenergetikus, életmód-tanácsadó terapeuta a segítők egyike.

Mit jelent és miként tud segíteni a bioenergetika?

– A kérdésre más és más válasz adható. Kuruzslás, áltudomány a szkeptikusok szerint – és már-már csodatétel a másik irányban elfogultak olvasatában. A bioenergetika mint gyógymód a szervezet megbomlott egyensúlyát hivatott visszaállítani.

Korábban az efféle erőket csak a hatodik érzékkel megáldottak tudták érzékelni – vallja a téma kiváló ismerője, az osztrák dr. Noemi Kempe fizikus asszony. Az energia-egyensúly megbomlása betegséghez, végső esetben akár halálhoz vezethet. – Nincs ebben semmi ördöngösség – mondja Árendás László.

Árendás László

– Az ember része a világegyetemnek, s annak törvényei szerint működik. Mint az általunk ismert világban minden, ő is rendelkezik energiával, ez az életenergia, s állandó kölcsönhatásban él. Szervei, sejtjei, gondolatai éppúgy hatnak egymásra, ahogy rá a föld vagy a kozmosz energiája.

Ha ebben a rendben, rendszerben valahol akadály keletkezik, ott előbb-utóbb megjelenik a betegség. Gyakorta hamarabb, mint ahogy a tünetek jelzik. Ezeket az akadályokat hivatott a bioenergetikus észlelni és feloldani.

Pontosan hogyan? 

– A diagnózis felállításának több módja létezik. Pálcával, ingával, kézzel – és természetesen megfelelő intuícióval – érzékelhető a hely, ahol az energia áramlása megakad. A páciens érintése nélkül, tőle mintegy 20-30 centiméternyi távolságból “végigtapogatjuk” az őt körülvevő energiamezőt, megfigyelve, hol gyengébb.

Új tudása ez az emberiségnek? 

– Ősi keleti, egyiptomi és görög leírások tanúsága szerint az ókorban rendszeresen alkalmazták ezt a módszert a betegségek felismerésére és gyógyítására. Ilyen például a már nálunk is “divatos” indiai tan, az Ájurvéda, valamint a kínai, az energiamezőket ingerléssel serkentő akupunktúra.

akupunktura

A mai gyógyító dolga nem más, mint a ránk maradt tudás elsajátítása, az ember energiatérképének megismerése, a láthatóvá lett energiaburok – az aura – változásainak értelmezése, majd az intuíció segítette, megfelelő diagnózis felállítása után a rendelkezésre álló módszerek alkalmazása.

Ez lehet manuálterápia, hipnózis, akupresszúra, érintés- vagy mágnesterápia. Mindegyik az emberi test energia-egyensúlyát hivatott javítani.

Ön melyik módszert alkalmazza? 

– Egyénenként változó, hiszen ugyanarra a dologra ki-ki másként reagál. Van, akinél elegendő egy jó beszélgetés – persze, ez a ritkábbik eset. És van, ahol az akupresszúrát – adott energiapontok ingerlése -, a mágnesterápiát és a hipnózist együtt alkalmazva is csak nehezen jutok eredményre.

Ezt a tudás bárki megszerezheti? 

– Hitem szerint igen. Nem varázslat, megfelelő szorgalommal, szándékkal, kitartással és – azt hiszem – egészséges életvitel mellett elsajátítható. Ez a képesség mindannyiunkban benne rejlik, kiben több, kiben kevesebb. És fejleszthető, persze nem egy hétvégés kurzusokon.

Mikor jött rá, hogy önből ez a képesség felszínre kívánkozik?

– Nincs legendám, inkább lassacskán összeálló tapasztalatok vezettek idáig. Igaz, elég korán – amikor az akupresszúráról még mit sem hallottunk – nekem sikerült a különböző pontjaim nyomkodásával meggyógyítani magam, majd legnagyobb meglepetésemre a családom tagjait is. A gyógyítás iránti vágyam vezetett az orvosi egyetemre, de négy év után, egy kicsit a színjátszás, a világ más dolgai iránti kíváncsiságom miatt, azt abbahagytam. Bánom is, nem is.

Aztán foglalkoztam pszichológiával, diplomát azonban az egészségügyi főiskolán szereztem. Mindeközben megnősültem, gyerekeim születtek, és mert a nejem, mint veszélyeztetett terhes, hónapokig feküdt, én maradtam gyesen.

Szabad időmben egyre többet foglalkoztam a gyógyítás újabb és újabb ágával. Tanultam, tanultam, majd számos homeopátiás szert törzskönyveztettem Magyarországon. Még könyvet is szerkesztettem alkalmazásukról. Mégsem ez lett az utam. Amikor az emberi energiák és energiaközpontok – közismertebb nevükön a csakrák – működését kezdtem tanulmányozni, ráéreztem: ez az, valószínű, itt tudok a leghatékonyabban segíteni.

Sokan fölkeresik? Milyen panaszokkal fordulnak önhöz? 

– Legtöbben szorongástól, stressztől, félelemtől, a jövőkép hiányától szenvednek. Persze, az első, második alkalommal inkább csak lábfájásról, fejfájásról, alvászavarokról, hízásról, emésztési zavarokról panaszkodnak.

Az emberek nagyon nehezen nyílnak meg. Ehhez kell a ráérzés, hogy a ki nem mondott gondolatokat is elősegítsem. Egyre többen vannak – nők és férfiak egyaránt -, akik nemi életükben vallanak kudarcot. Jönnek és sorolják tüneteiket a kétkedők, a mindenben csak rosszat látni képesek. Talán a mai életvitel egyik legnagyobb problémája ez. A betegségek többsége a pesszimista szemlélethez vezethető vissza.

Miféle megoldást tud erre javasolni? 

– Minden ember egyszeri és megismételhetetlen, tehát személyre szólóan mást és mást. A legfontosabb, amire szeretnék mindenkit ráébreszteni, hogy a gondolataiért, érzéseiért merjen felelősséget vállalni. Tanuljon meg adni és elfogadni. Ne akarja folyton mindenre és minden ellen bebiztosítani magát. A változás adja az életenergiáinkat.

Mindez vajon elegendő? Módszere pótolhatja az orvosi kezelést?

– Vannak esetek, amikor igen. Ma már az orvosok nagy része is vallja, hogy a beteg hozzáállása, hite gyógyíthat. Az is tény, hogy vannak rejtélyes gyógyulások, akár a legsúlyosabb kórból is, ezekre egyelőre nincs tudományos magyarázat.

Nem mindenki fogadja el, de én hiszem, hogy a betegség a lélekben kezdődik, és testi tünetekké válik. Persze, botorság és felelőtlenség lenne részemről az orvosi beavatkozás vagy esetenként a gyógyszeres kezelés ellen beszélni!

Dr. Kapuváry András, a mesterem és talán az egyik legtehetségesebb bioenergetikus orvos szerint a tudományos bizonyítás hiánya ellenére számolnunk kell a tudatunk végtelen hatalmával és kiterjeszthetőségével, valamint azzal, amit elődeink talán tudtak, hogy előbb-utóbb minden gondolat valóra válik. Tehát érdemes szeretettel és pozitívan gondolkodni magunkról és egymásról.

forrás: astronet.hu

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend