Nikola Tesla szabadenergia autója

Nikola Tesla 1931 nyarán a New York állambeli Buffalo városka lakóit igencsak meglepte, amikor a korszak egyik luxusautójával, egy Pierce Arrow-val suhant el előttük, benne középkorú útitársával. 

Nem maga a látvány volt az érdekes, hanem az, hogy az autó hangtalanul, nesztelenül, kipufogógázok kibocsátása nélkül haladt, meglehetősen nagy sebességgel.

1930-ban , az akkor már 70 éves Nikola Tesla, megkérte unokaöcscsét, Petar Savot (aki 1899-ben született Szerbiában), hogy jöjjön New Yorkba.

Petar nagybátyjánál 43 évvel fiatalabb volt. 1931-ben Petar segítségével Tesla egy egészen különleges autót próbált ki, ami elektromos árammal működött, de az áramot nem akkumulátorok szolgáltatták.

Nikola Tesla, az első szabadenergia-felhasználású autó megalkotója

Amennyire ma vissza lehet következtetni, ez volt az első autó, amely az úgynevezett „szabadenergiát” használta üzemanyagként.

Az autó óriási orr-részéből a motort kivették, de a kuplungot, a sebességváltót és a fő erőátviteli szerkezeteket a helyükön hagyták.

A feljegyzések szerint a motor helyére egy nagy, hengeres, teljesen zárt, légszűréssel ellátott villanymotor került, amelynek 1 méter volt a hossza és 65 centiméter az átmérője.

A fennmaradt dokumentumok szerint nem voltak kommutátor lamellái. Valószínűleg a Westinghouse cég egyik üzemében készült az egység. Ezt Tesla maga készítette.

nikola tesla
Nikola Tesla 1931 nyarán igencsak meglepte t Buffalo városka lakóit titokzatos járművével.

Egy körülbelül 60 x 25 x 15 centiméteres, a műszerfal elé szerelt dobozban volt elhelyezve. A konverter, ami ezt a különleges energiát elektromos energiává átalakította, 12 vákuumcsövet tartalmazott, melyekből három – a feljegyzések szerint – 70-L-7-es típusú volt.

Ebből a konverterből egy körülbelül 1,8 méter hosszú antenna jött ki. A dobozból még két vastag rúd nyúlt ki körülbelül 10 centiméteres távolságra.

Az autó úgy indult, hogy Tesla benyomta ezeket a rudakat, mondván, hogy „na mostmár megjött a teljesítmény”: A motor maximális fordulatszáma 1800 fordulat/perc értéket ért el.

Ha az energiaellátó konverter nem a motort hajtotta, akkor egy egész házat ki lehetett vele világítani. Egy hétig tartott a teszt. Az autó 90 mérföldes óránkénti sebességet ért el.

Nem volt hát roszszabb, mint a kor jó minőségű benzin hajtóanyagú autói. A járókelők néha észrevették, hogy nincs kipufogócső, se füst, se zaj, se más szennyezés a jármű körül.

Nikola Tesla szerette volna sorozatban gyártani ezt a járművet, azonban a gazdasági világválság, vagy valami más ok miatt, a Pierce Arrow cég hamarosan tönkrement, és nem tudtak Tesla találmányával foglalkozni.

Felhasznált irodalom :Egely György:Tiltott találmányok

Nikola Tesla

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend