Nemzeti Rádiócsend Zóna

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Érdekes helyek

Létezik az Egyesült Államokban egy nagy terület, ahol még a mobiltelefonok használata is tilos. Itt található az USA egyik legmodernebb, és a világ legnagyobb forgatható rádióteleszkópja, amellyel – többek közt – az univerzum keletkezése is vizsgálható.

Washingtontól nyugatra, az Allegheny-hegység felé haladva egyszer csak elhallgat a rádió és megszűnik a mobilvétel. Itt található a 34 000 négyzetkilométeres Nemzeti Rádiócsend Zóna ( National Radio Quiet Zone).

Csendzóna

A zónán belül áll a világ legnagyobb mozgatható rádióteleszkópja, a 100 méteres átmérőjű, 7854 négyzetméteres felületű Robert C Byrd Green Bank Teleszkóp (GBT), amely magasabb az amerikai szabadságszobornál. Ennek zavartalan működéséhez elektromos nyugalom és csend szükséges.

A Csendzónát 1958-ban hozták létre, hogy védjék az interferenciától ezt a berendezést valamint az amerikai nemzetbiztonsági hivatal közelben lévő fő lehallgató állomását.

nemzeti-radiocsend-zona02

A GBT rendkívül érzékeny. Képes detektálni az Univerzum születése után ezredmásodpercekkel kibocsátott rádióhullámokat. Ehhez azonban szükség van a teljes rádiócsendre.

A lehulló hópehely energiáját képes érzékelni

„A teleszkóp érzékenysége egy watt milliomod része milliárdod részének a milliárdod része… az az energia, amely akkor szabadul fel, amikor egyetlen hópehely lehull a földre” – mondta Mike Holstine, a berendezés üzleti igazgatója. „Bármilyen ember készítette dolog képes elfedni ezt a jelet.”

Ezért kell a Csendzóna, amelynek lakói nagyon eltérő módon élnek a többi amerikaihoz képest. Nemcsak mobiltelefon nincs, nincsenek babafigyelők, mikrohullámú sütők vagy vezeték nélküli csengők.

Ezekért a kellemetlenségekért azonban bőven kárpótolja őket, hogy részesei lehetnek az Univerzum keletkezésének titkait feltáró munkának.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend