Különös hangot ad ki a Föld, de nem tudni, miért

4.2KShares

A Föld folyamatosan hangot ad ki magából, ám ez idáig nem sikerült megfejteni, hogy pontosan mi is lehet a zaj forrása. Francia kutatóknak most először sikerült rögzíteniük a különös hangot a tenger mélyén.

Senkinek sem újdonság, hogy a Föld rendkívül zajos hellyé vált az utóbbi évszázadban, köszönhetően a civilizáció vívmányainak, például az autóknak vagy a repülőgépeknek. A Földnek azonban megvan a saját maga „melódiája”, amelyről a tudósok már egy jó ideje tudnak, eredetét azonban még senkinek sem sikerült megfejteni.

A rejtélyes rezgések nagyon alacsony frekvencián szólnak, így csak különleges műszerekkel érzékelhetők. Francia kutatóknak most első alkalommal sikerült rögzíteniük a hangokat, hála az Indiai-óceán mélyére helyezett Óceánfenéki Szeizmométereknek (Ocean-Bottom Seismometers; OCBs) – olvasható a Futurism magazin cikkében.

“Olyan, mintha fognánk egy zongorát és egyszerre nyomnánk le valamennyi billentyűjét”

– mondta a National Geographic magazinnak Spahr Webb, a Columbia’s Lamont-Doherty Earth Observatory munkatársa. „Az egyetlen különbség, hogy ezek nem szép, harmonikus hangok, hanem nagyon furcsa frekvenciák” – tette hozzá Webb.

2012 szeptembere és 2013 novembere között a szakemberek összesen 57 szeizmométert telepítettek az óceánfenékre. Ezek a műszerek 2,9 és 4,5 millihertz (1 millihertz a hertz ezredrésze) közötti tartományban rögzítettek zajokat. Az említett frekvenciájú hangok 10 000-szer alacsonyabbak, mint amit az emberi fül érzékelni képes.

Az eredményeket a kutatók a Geophysical Research Letters című geológiai szakfolyóiratban tették közzé.

Először rögzítették a „Föld dalát”

A tudósok már 1959 óta tudnak arról, hogy a Föld hangokat ad ki, ezek forrását viszont mind a mai napig nem sikerült detektálni. Egy biztos, nem földrengések keltik, mivel ezek csak elszórtan jelentkeznek, akkor, amikor a földkéregben felgyülemlett energia felszabadul. A „Föld hangja” azonban folyamatosan „szól”.

Egyes teóriák szerint a zajokat atmoszférikus zavarok, vagy a tengerfenék feletti hullámok mozgásai okozzák, amik folyamatos rezgéseket keltenek.

Az alacsony frekvenciájú zajokat korábban kizárólag szárazföldi szeizmográfokkal próbálták rögzíteni, kevés sikerrel. Az óceáni szeizmométerekkel viszont ezúttal sikerült teljesen kiszűrni a más forrásokból – óceáni áramlásokból, hullámokból, szeizmikus aktivitásból – származó zajokat, majd az így felvett tiszta felvételeket összevetették az egyik algériai szárazföldi állomás által mért adatokkal.

Az eredményekből kiderül például, hogy a szűnni nem akaró hang világszerte hallható.

Habár a hang eredetét továbbra is rejtély övezi, a kutatók szerint a felvételnek hála, sikerült egy lépéssel közelebb kerülni a zaj mögött álló mechanizmus feltérképezéséhez.

forrás: Futurismmagazin /  Nat. Geo.

Érintetlen síkság, nemes üresség – A Makgadikgadi-sólapály

Érintetlen síkság, nemes üresség – A Makgadikgadi-sólapály

A spirituálisnak tekintett helyek többségének valamiképpen hozzánk, emberekhez van közük, ahhoz, amit csináltunk. A Bodh Gaya-i híres Bódhi-fa fontos fa…

Sztárkarma vagy csillagsors?

Sztárkarma vagy csillagsors?

Minden ember megismételhetetlen csoda. Vagy mégsem? Miért van az, hogy minden korban, minden kultúrában kialakulnak sztereotípiák, általános érvényűnek mondható sorsok?…

Miért nem omlott még össze egy csomó több ezer éves római épület?

Miért nem omlott még össze egy csomó több ezer éves római épület?

Az ókori Római Birodalom területén rengeteg, meglepően jó állapotban fennmaradt épület hirdeti a hajdani dicsőséget. Az olyan nyilvánvaló példák mellett,…

Aikido – Egy életre szóló művészet

Aikido – Egy életre szóló művészet

Az Aikido szamuráj gyökerekből táplálkozó harcművészet, amelyet Ueshiba Morihei O-Sensei (nagymester, nagy tanító) fejlesztett ki számos budo-stílus tanulmányozása és mesterfokú elsajátítása után.…

Több alkalommal is elvitték a szürke idegenek, akik implantátumokat ültettek a karjába

Több alkalommal is elvitték a szürke idegenek, akik implantátumokat ültettek a karjába

Állítása szerint „több százszor” találkozott földönkívüli lényekkel, és noha a feleségének is voltak ilyen jellegű élményei, a nő egy idő…

A tündérek eredete – Mítoszok és legendák

A tündérek eredete – Mítoszok és legendák

A tündéreket és a tündérvilágot gyakran illetik angyali vagy démoni jelzőkkel, valójában pedig egészen mások. Senki sem tudja, mikor alakult…

error:
Share via
Copy link