Negyedik dimenziós szimbolika a misztikában

A negyedik dimenzióról szóló elképzelések geometriai formába öltve a XIX. században terjedtek el. Ekkor írta Abbot, Síkföld c. regényét, ekkor dolgozott Zöllner a négydimenziós spiritiszta kísérletein.

Négydimenziós formákkal azonban már az ókor óta találkozhatunk, különböző helyeken és korokban. Természetesen ez még nem lenne problémás, mivel szűk a felhasználható szimbólumok száma, de mivel magyarázható, hogy épp a megfelelő helyeken használták ezeket a szimbólumokat? Egész pontosan ott, ahol egy másik világ kapuján kellett átlépni.

Az ókori geometria

Az ókorban nagyon egyszerű geometriát használtak a szimbólumok létrehozására. Ismeretlen volt a perspektivikus ábrázolás, az csak a reneszánsz idején terjedt el, az olasz festőművészek munkái nyomán. A geometriai alakzatokat, síkba kiterítve, teljesen szabályossá alakítva ábrázolták.

A pentagramma

A pentagramma az egyik legősibb szimbólumunk. Védőhatása megóv minket a rossz szellemektől, általában a fekete mágia, vagy az alvilág káros lényeitől, hatásaitól. Ezt eddig mindenki tudja.

Azt már azonban kevesebben, hogy bizonyos más létsíkokról való démonok megidézése során, vagy mágikus teleportáció során a mágusnak egy ilyen pentagrammát kell rajzolni a földre, és a csomópontokba gyertyákat állítva kell a megfelelő mágikus folyamatot végigcsinálnia a pentagramma védelmet adó belsejében ülve. Ebben az esetben a pentagramma, mint egy térkapu működik más magasabb dimenziók felé.

A pentagramma valójában a létezõ legegyszerübb, legkisebb négydimenziós test a pentaéder egy speciális ideológizált ábrázolása. Szimbólikusan a negyedik dimenzióval való kapcsolat kezdetét jelentette.

Az köztudott, hogy az asztrális síkot, ahol a különböző démonikus lények élnek általában negyedik dimenziónak nevezik.

A Dávid csillag

De mi a helyzet az isteni szférával. Az istenek világa az elõzõ létsíknál magasabb dimenzióban található, az ötödik dimenzióban, legalábbis a misztikus írók szerint. A Dávid csillag, ami köztudottan a legfőbb lényhez kötődik, valójában pontosan megegyezik egy ötdimenziós tetraéderrel. Érdekes módon.

A lótusz virága

Bár a lótusz elsősorban spirális mintájú virágjáról ismert, mégis magasabb, bonyolultabb alakzatú többdimenziós testek (a poligonok analógiájára politópoknak nevezik ezeket) speciális, kiterített ábráira hasonlít a legjobban. A középkorban számtalan ilyen ábrát készítettek. Itt most a legegyszerűbbet nézzük meg, a hiperkockáét.

Ha a természetben körülnézünk és be akarjuk mutatni ezeket az ábrákat, hogy hol kell keresni a megoldást, bizony az első dolog amire rámutathatunk a lótusz virága lesz és elmondhatjuk – A megoldás (kincs) a lótuszban van, vagyis – om mani padme hum.

Átkelés más világokba, a tükör szimbolizmusa

Talán már sokaknak feltűnt, hogy valahányszor másik világba, vagy más dimenzióba kell átlépni, mindig előkerül a tükör. Aliz csodaországba a tükrön keresztül lép át, a csillagkapu egy tükröződő örvénylő energia felület, akárcsak a Slidersben és hosszasan lehetne sorolni a folklórban élő számtalan példát.

Ez a tükör egy ugyanolyan szimbolika, mint az előbb a pentagramma. Azt jelképezi, hogy rajta keresztül vezet az út más dimenzióba.

A tükrözés egy jó analógia, hiszen nem másról van szó, mint egy háromdimenziós test, egy adott sík, a tükör síkja körüli elforgatásáról egy négy dimenziós térben.

Ráadásul, ha a térben létezne egy féreglyuk, ami valóban egy másik világba vezetne, az is egy tükrözõdõ felületet adna. Valójában úgy nézne ki, mint egy gömb alakú ezüstös tükör, azzal a különbséggel, hogy nem ezt az univerzumot tükrözné vissza.

Legújabb cikkek

Magyarország erőhelyei és a Pilis-rejtély

Magyarország erőhelyei és a Pilis-rejtély

2022-12-086 perc olvasási idő

Spirituális szempontból erőhelynek nevezzük azokat a helyeket, ahol érezhető módon erősebb életenergiák vannak jelen. Ha tehetjük, keressük fel…

Ezek is érdekelhetnek

Az álarc szimbolikája

Az álarc szimbolikája

Az álarc, az arcot részben vagy teljesen elfedő, különböző embert, állatot, szörnyeteget, ördögöt ábrázoló maszk. A héber maskeh…

error:
Share via
Copy link