Namaste

A Namaste, Indiában egy köszönési forma, jelentése: meghajlás, hódolat, tisztelet az emberben lévő isteni lélek előtt.

Namaste köszöntés: A kezeket egymáshoz illesztik a mellkasuk előtt, mintha imádkoznának, a köszöntött szemébe néznek, és közben derékból kissé meghajolnak.

Ennek a csodás szanszkrit köszöntésnek a szó szerinti jelentése:

‘Üdvözlöm a benned lakozó Isten(i)t”

„Nagyra becsüllek Téged, hordozóját a Világ Egének,

Hordozóját a Szeretetnek és Fénynek,

Tisztelem Benned az Igazság és Béke templomát…

Tiszteletben tartom a Csillagot, hol vagy, ha magadba mélyedsz,

és hová lelkem száll, amikor elréved, Az Egyetlen bennünk közös honát.”

A namastét hétköznapi vagy hivatalos üdvözlésként is használjuk. Tulajdonképpen egy kulturális egyezmény vagy istentiszteleti tevékenység, amely sokkal jelentőségteljesebb annál, mint amit látunk belőle. Szankszritul a namah + te = namaste.

Ez annyit tesz „meghajlok előtted” vagy „üdvözletem, tiszteletem, hódolatom neked”. A namaha szó szerint azt is jelenti, hogy „nem az enyém” (na ma). Spirituális jelentése az egónk megtagadása vagy csökkentése mások jelenlétében.

Az emberek közötti valódi találkozás a lelkük találkozása. Amikor namastéval üdvözöljük egymást, azt fejezzük ki, hogy találkozzon a lelkünk. Ezért tesszük össze a tenyerünket a mellkasunk előtt, a bólintás, pedig a szeretetteljes és alázatos barátságot juttatja kifejezésre.

A spirituális jelentése még ennél is mélyebb. A bennünk található életerő, Istenség, önvaló vagy az Úr mindenkiben azonos. Ezen egység felismeréseként összetesszük tenyerünket és biccentünk a fejünkkel, hogy így üdvözöljük az illetőben jelen lévő Istenséget, akivel találkozunk.

Ezért néha a szemünket is lehunyjuk, ha egy tiszteletre méltó személynek vagy az Úrnak végezzük a namastét – mintha befelé néznénk.

Gyakran kísérik a mozdulatot olyan szavak, mint Ram Ram, Jai Shri Krishna, Namo Narayana, Jai Siya Ram vagy Om Shanti, az ember belső Istensége felismerésének jelzésére.

 Ha ismerjük a jelentését, akkor a köszöntésünk nem marad csupán felszínes mozdulat, hanem utat nyit egy mélyebb kommunikáció felé, szeretet- és tiszteletteljes légkörben.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend