Naikan – A pszichoanalízis japán módszere

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Ezotéria

Naikan -szó szerint azt jelenti: betekintés önmagunkba. Szelíd módszer, amely mindenféle külső nyomás nélkül segíti az embert saját énje megismerésében, a konfliktusok megszüntetésében. 

A naikan sok évszázados buddhista hagyományokon alapszik. Alapítója, Ishin Yoshimoto úgy mondta, a naikant nem lehet elmagyarázni, hanem csak kipróbálni.

Abból indul ki, hogy az ember olyan adottsággal rendelkezik, amely feljegyzi és elraktározza a tudattalanba a vele előfordult történéseket: gondolatokat, hangulatokat, ijedtséget, félelmet, stb.

Tudatunk általában csak néhány “feljegyzett” hatásra reagál, mindenekelőtt azokra, amelyek tudatos énünket kialakítják. Az élmények többi része automatikusan tudattalanunkba kerül, mintegy elszigetelve tudatunktól, hogy a magunkról kialakított kép minél tökéletesebb legyen.

A naikan segítségével az ember végigjárja azt az utat, amit eddig életében megtett. Visszatér a múltba, és lépésről lépésre megvizsgálja minden cselekedetét és élményét, ezen keresztül eljut saját reális énjéhez.

Természetesen itt nem arról van szó, hogy meg kell változtatnod a múltadat, hiszen ez úgyis lehetetlen, hanem arról, hogy minden jó és rossz cselekedetet a felszínre kell hozni.

A naikan pszichológiai meditációs gyakorlat, amelynek lényege, hogy az elraktározott reális élményeket a tudattalanból átvigyük a tudatba. Legfontosabb feladata, hogy aktivizálja a pozitív erőket, melyek segítségével legyőzhető a szomorúság, a csalódás, az önvád.

Újra örülhetünk azoknak a személyeknek, akik valaha az életben fontosak voltak számunkra, felébred bennünk a hála minden iránt, ami az életben segítségünkre volt. Ez a belső utazás általában csoportosan történik, egy hétig tart, de a csoportban minden személy teljesen elkülönül egymástól.

Elmélyült meditációval végzik a gyakorlatot napi 15 órán át, általában reggel 7-től este tízig. A gyakorlat közben csak vegetáriánus ételeket esznek.

Hogyan kezdd?

A gyakorlat azzal kezdődik, hogy kiválasztanak egy témát vagy egy személyt, és a segítségével kezdik a belső utazást. A téma sokféle lehet: munka, család, partnerkapcsolat stb. A kiválasztott személy lehet gyermek, szülő, élettárs, tanár, főnök, vagy bárki más.

Az életünkből kiválasztunk egy konkrét szakaszt, mely három-öt évet foglal magába. Az időszak részletes elemzése után térhetünk csak a következő szakaszra, amely szintén csak 3-5 év lehet, és aztán majd az újabb szakaszra.

Minden szakaszban a következő három fontos kérdést kell feltenni:

1. Mit jelentett számomra életemnek ebben a szakaszában a kiválasztott téma vagy személy?

2. Vajon tettem-e ebben az időszakban valamit a probléma megoldásáért vagy a kiválasztott személyért?

3. Milyen nehézségei lehettek a kiválasztott személynek velem, vagy a téma milyen problémákat váltott ki bennem. A gyakorlási folyamat valójában nem fejeződhet be egy hét alatt.

El kell kísérnie a naikan-t végző személyt egész életén át. Meg kell tanulnia bízni a józanságában, ítélőképességében.

Meg kell tanulnia élni az élet és saját maga által felállított szabályok szerint. Ennek alapján mindent, ami számára nagyon fontos, értékelni és ápolni kell, ami pedig értéktelen és természetével ellentétes, azt el kell dobnia örökre.

Ettől a pillanattól kezdve az élete a saját énnel folytatóik és integrált egésszé válik. Európában csak lassan, de elkezdett terjedni, mert pozitív eredményt hozott a menedzserek életében, a rabok, a pszichoszomatikus betegségben szenvedők, drogosok, alkoholisták esetében is.

forrás: astronet.hu

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend