A Karib-tenger meseszép természeti csodája – a Nagy Kék Lyuk

162Shares
Nagy kék lyuk

Világítótorony zátony, Belize – A világűrből ez az óriási, víz alatti mélyedés hatalmas, prehisztorikus szemnek látszik – egy mély, indigókék pupillának, amelynek írisze a leghalványabb türkiz színét idézi, követve a környező korallzátony vonalát.

A Nagy Kék Lyuk a jégkorszakban egy hatalmas, mészkő barlangrendszer volt, mely átszőtte a Belize partjainál elterülő Világítótorony-zátony (Lighthouse Reef) alapját.

nagy-kek-lyuk03

nagy-kek-lyuk02

Ahogy a jég megolvadt, és a víz elárasztotta a barlangokat, azok teteje beomlott, minek folytán elképesztő méretű mélyedés keletkezett.

nagy-kek-lyuk04

Dagály tetőpontján a több mint 300 méter átmérőjű üreg pereménél a víz csupán néhány méter mély, majd hirtelen 124 méter mélységű lesz!

Ennek köszönhetően a hely kedvelt célpontja a könnyűbúvároknak, akik körében a környezetvédő és felfedező Jacques Yves Cousteau tette ismertté a helyet, amikor 1972-ben expedíciót vezetett ide.

nagy-kek-lyuk05

A sekélyebb részek bővelkednek a tengeri lényekben: a korallzátonyok anemónák, garnélarákok és neonszínű gébek élőhelyéül szolgálnak; többek között angyalhalak, pillangóhalak, papagájhalak és tengeri teknősök népesítik be ezt a víz alatti dzsungelt.

Ám ha még mélyebbre merülünk, a víz tisztábbá válik, és szinte mozdulatlanná, ahogy a fény mennyisége csökken, és az élőlények száma megfogyatkozik.

nagy-kek-lyuk06

70 méter mélységben a barlang falát üledék borítja, és a sötétségben cseppkövek függnek hatalmas kiugrókról. Vakmerő búvárok 40 méter mélyen tengeri teknősök maradványaira bukkantak, és a beszámolók szerint ritkán bivalycápákat és pörölycápákat is látni.

Itt lebegve az ember megtapasztalja a teljes elmerülés érzését, csak a mozdulatlanságnak, a víz hatalmas kiterjedésének és a saját be- és kilégzésének van tudatában – a színtiszta meditáció állapota ez.

rejtelyekszigete.com

Mit keres egy Yoda mesterre hasonlító figura egy középkori kéziraton?

Mit keres egy Yoda mesterre hasonlító figura egy középkori kéziraton?

A Csillagok háborújából ismert Yoda nagymesterhez hasonlító figurát fedeztek fel kutatók egy több, mint hétszáz éves, a pápai dekrétumokat összefoglaló…

Földi üzenet – a világűrből

Földi üzenet – a világűrből

Amerikai csillagászok a Puerto Rico szigetén található Arecibo csillagvizsgáló rádióadójával 1974-ben elküldtek a világűrbe egy matematikai formulát. Ha a kódolt…

Az egyiptomiak a Marsról származnak?

Az egyiptomiak a Marsról származnak?

A The Wall Street Journal, Amerika közismerten konzervatív gazdasági és üzleti napilapjának 1985. január 31-i száma igen formabontó cikket közölt…

GMO – A genetikai módosítás néhány megdöbbentő példája

GMO – A genetikai módosítás néhány megdöbbentő példája

Ételeink genetikai módosítása érzékeny pont. Olyan, mint Pandora szelencéje, nagyon nehéz eligazodni a vélemények és ellenvélemények között, úgy hogy az…

Dim Mak – A halál érintése

Dim Mak – A halál érintése

Aki már látott karatemestert téglarakásokat, deszkákat, cserepeket vagy betontömböket egyetlen ütéssel széttörni, tanúsíthatja a megfelelően edzett és felkészített emberi testben…

Ajtó, ablak nem állja útját az idegeneknek és a tündéreknek

Ajtó, ablak nem állja útját az idegeneknek és a tündéreknek

A történelem során különböző korszakokban felbukkanó tündérek és napjaink idegen lényei egy nem mindennapi képességben osztoznak: úgy tűnik, mindkét faj…

error:
Share via
Copy link