Megtalálták a világ legmélyebben élő halfaját

A marianai csigahal nyolcezer méter mélyen is vígan elboldogul, pedig külseje első pillantásra törékenynek tűnik.

Nyolcezer méteres mélységben az élet nem egyszerű. Meg kell birkózni a felszíninél 800-szor nagyobb nyomással, a nulla fokot alig meghaladó hőmérséklettel és a teljes sötétséggel. Az újonnan felfedezett marianai csigahal (Pseudoliparis swirei) azonban remekül elboldogul ebben a barátságtalan környezetben.

Pedig testfelépítésüket nézve semmi rendkívüli nincs bennük, sőt, egyenesen törékeny kis teremtményeknek tűnnek.

„Azt hihetnénk, egyáltalán nincsen robusztus, erős testalkatuk ahhoz, hogy ilyen extrém környezetben éljenek, mégis remekül elboldogulnak”

– írta Mackenzie Gerringer, a Washingtoni Egyetem kutatója, a Zootaxa című szakfolyóiratban megjelent tanulmány első szerzője.

Hatalmas mélységekben nem nagyon lehet külső vázat építeni, ráadásul a nagy nyomás még a fehérjék előállítására is hatással van, ami erősen limitálja azt, hogy az egyes halfajok milyen mélységeket képesek meghódítani.

Új rekord

A kutatók összesen 37 példányt gyűjtöttek be a Mariana-árokból 2014 és 2017 között. Az állatok 6898-7966 méteres mélységben éltek, keletre a Fülöp-szigetektől. A halak kicsit hosszabbak, mint az emberi kéz, testüket pedig nem borítják pikkelyek, szinte átlátszóak.

A csigahalak nem ritkák a nagy mélységekben, csoportokban élnek és rákfélékre vadásznak. 2008-ban a Japán-árok 7700 méteres mélységében filmeztek le csigahalakat, ezek a Pseudoliparis amblystomopsis fajba tartoztak, a most talált marianai csigahal azonban az ő rekordjukat is megdöntötte.

A marianai csigahal CT-felvételen.

A marianai csigahalnak mind az örökítőanyagát, mind az anatómiai felépítését alaposan megvizsgálták a tudósok, ez alapján derült ki, hogy új mélytengeri fajt sikerült azonosítani. Speciális élőhelyük miatt nincs természetes ellenségük.

Az iszapvulkánok lakói

Habár a marianai csigahal a legmélyebben élő halfaj, vannak olyan élőlények, amelyek még ennél is mélyebb régiókat hódítottak meg. A Mariana-árok 10 kilométer mélyen található iszapvulkánjaiban például különféle mikrobák élnek.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend