A megkövesedett 5 millió éves cipőtalp rejtélye

1922 október 8-án a New York Sunday American című lap American Weekly melléklete egy jelentőségteljes cikket hozott le a következő címmel: „A megkövesedett 5 millió éves cipőtalp rejtélye”.

A cikk szerzője. Dr. W. H. Ballou így írt: ,,Nemrégiben, miközben a nevadai kövületeket vizsgáltam, kísérőm, John T. Reid a tekintélyes bányamérnök és geológus hirtelen megállt, és csodálkozva meredt egy kőre, ami a lába előtt feküdt.

A szikla egyik darabján lenyomatot látott ami szakasztott úgy nézett ki, mint egy emberi lábnyom!

A közeli vizsgálat azt mutatta, hogy nem egy meztelen láb lenyomatáról van szó, hanem egy megkövült cipőtalpról. Az első része hiányzott, de legalább a kétharmadának megvolt a rajzolata, és e körvonal mentén jól kirajzólódóan cérnavarrás futott, amely a talpat és a felsőrészt tarthatta össze.

Egy másik varrásvonal is volt rajta, valamint középen, ahol a lábnak kellett nyugodnia – hogy a tárgy még inkább cipőtalp legyen -, egy bemélyedés volt. Pontosan úgy, mint amikor az ember sarokcsontja dörzsöli és elkoptatja a cipőtalp anyagát.

Így egy olyan kövületet találtunk, ami a tudomány első számú rejtélye. A kőzet, amiben megtalálták, legalább 5 millió éves. Reid elvitte a példányt New Yorkba, ahol megpróbálta más tudósok figyelmét is felhívni rá.

Azt nyilatkozta: „New Yorkba való érkezésemkor megmutattam a kövületet Dr. James F. Kempnek. a Columbia Egyetem geológusának. H. F. Osbornnak. W. D. Metthew-nak és E. O. Hovey-nek, az Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársainak.

Mindegyikük ugyanarra a végkövetkeztetésre jutott, hogy ez valóban „egy mesterséges tárgy legfigyelemreméltóbb természetes utánzata, amit valaha láttak.”

A szakértők egyetértettek abban, hogy a kőképződmény triászkori, a cipészek szerint pedig a darab eredetileg egy kézzel varrott talp volt. Dr. W. D. Matthew írt egy rövid jelentést a leletről, amelyben kijelentette, hogy ha azt nézzük, hogy a cipő minden tartozéka jelen van, beleértve a cérnát is, amivel összevarrták, akkor ez mégiscsak „figyelemreméltó utánzat”.

Érdekes, hogy amikor az Amerikai Természettudományi Múzeumban érdeklődtünk, azt a választ kaptuk, hogy Matthew jelentése nincs náluk dokumentálva.

Reid Matthew elutasítása ellenére, kitartott: „Aztán szereztem egy mikrofényképezőgépet és a Rockefeller Intézetből egy analitikus vegyészt, aki külsősként – hogy ne keverjük bele az intézményt – fotókat készített, és elemezte a leletet.

Az analízis minden kétséget eloszlatott: a cipőtalp triászkori fosszilizáción esett át.

A mikrofilm nagyításai hússzor nagyobbak mint maga a példány, és a cérna tekeredésének és hajlásanak legkisebb részleteit is megmutatják, döntően bizonyítva azt, hogy

a cipőtalp nem csak látszólag, hanem valóban csakis emberi kéz munkája.

A cérnák és a cipőtalp határozottan szimmetrikus körvonalai még szabad szemmel is megkülönböztethetően látszanak. A perem belső részén és az ezzel párhuzamos vonalon látszik, hogy szabályosan kilyuggatták az öltések számára.

Hozzátehetem, hogy legalább két geológus (akiknek a neve egy napon majd napvilágra kerül) beismerte, hogy a cipőtalp valódi fosszilizáció egy triászkori kőben.

A triászkori kőről, amely ezt a megkövült cipőtalpat hordozza, ma már elismerik, hogy jóval több mint ötmillió éves. A triászkort általában 213-248 millió évvel ezelőttre datálják.

Felhasznált irodalom: Michael A. Cremo – Richard L. Thompson: Az emberi faj rejtélyes eredete 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend