Magyarázatlan eredetű hangok kergetik őrületbe a floridai Tampa lakóit

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Rejtélyek

Fülsértő hangok zavarják évek óta a floridai Tampa lakóinak nyugalmát. – írja a The Washington Post.

A hangszórók erőteljes basszusára vagy a dobverésre emlékeztető ritmikus hangokat 2021 óta észlelik a helybeliek, ám azok forrása a mai napig ismeretlen.

Stephanie Kaltenbaugh tampai lakos eleinte azt hitte, csupán valamelyik szomszédja vitte túlzásba a bulit, de mivel a zajok több nap elteltével sem szűntek meg, elhatározta, hogy maga jár a dolog végére.

A nő az egész környéket bejárta, még a legközelebbi katonai bázishoz is elautózott, de továbbra sem tudta megfejteni, hogy honnan erednek a furcsa hangok.

„Annyi időt töltesz ezzel, hogy olykor már a saját józan eszedet is megkérdőjelezed” – panaszkodott Stephanie.

James Locascio tengerbiológus úgy véli, a zavaró hanghatásokért a Fekete dobhalak (Pogonias cromis) lehetnek a felelősek, melyek párzás közben alacsony frekvenciájú hangokat bocsátanak ki.

Fekete dobhal

„Ezek a hangok általában csak a víz alatt hallhatók, de bizonyos körülmények között a felszínen vagy a föld alatti közműveken keresztül is észlelhetők.” -magyarázza a szakember.

Az utóbbi években e halfaj populációja jelentősen megnőtt a Tampa-öbölben, ami Locascio szerint talán magyarázatot adhat a furcsa jelenségre.

Elméletét többen szkeptikusan fogadták, köztük Stephanie Kaltenbaugh is, aki szomszédaival közösen úgy döntött, hogy saját kézbe veszi az ügyet.

Ennek keretében pénzgyűjtési akcióba kezdtek, azzal a céllal, hogy a befolyt összegből nagy teljesítményű mikrofonokat vásároljanak.

A fejlett hangrögzítő eszközök telepítésétől azt remélik, hogy azok sikeresen beazonosítják majd az évek óta tartó kellemetlen hangok valódi forrását.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend