Különös rendellenesség: naplemente után lebénul a két fiútestvér

Senki sem tudja, mi okozhatja a furcsa, és rémisztő rendellenességet.

Nappal a 13 éves Shoaib Ahmed, és 9 éves testvére, Abdul Rasheed ugyanolyan, mint az összes többi gyerek, tehát futkároznak, játszanak a barátaikkal, nevetgélnek, és ilyen-olyan csínytevéseket művelnek, mint minden gyerkőc az ő korukban.

solar-kids

Ám ha lemegy a nap, a két testvér lebénul, és nem tudnak sem mozogni, sem beszélni egészen addig, míg a nap újra fel nem kel, az orvosok pedig tanácstalanul állnak a jelenség előtt.

A testvéreket emiatt már úgy is emlegetik, hogy a “szoláris fiúk”, és az idei év eleje óta egy iszlamabadi (Pakisztán) kórház megfigyelése alatt állnak, ahol ingyenesen végzik rajtuk a vizsgálatokat, melyek száma mostanra meghaladta a háromszázat.

solar-boys02

Orvosaink folyamatosan végzik a vizsgálatokat annak érdekében, hogy megtudjuk, napközben miért aktívak, és ha lemegy a nap, miért nem tudnak, sem beszélni, sem mozogni, de még enni sem. Kihívásként tekintünk erre az esetre

– mondta Javed Akram orvosprofesszor, a Pakisztáni Orvostudományi Egyetem professzora az Associated Press kérdésére.

A fiúk apja szerint első körben a doktorok azt gondolták, hogy talán valamiért a Nap energiájával kapcsolatos az aktivitás, de ez elég bizarr elméletnek bizonyult, és hamar meg is dőlt, hiszen a srácok sötét szobákban is könnyedén mozogtak.

Az is hamar kiderült, hogy az átmeneti bénulásban nem játszik szerepet idegkárosodás, vagy alvási paralízis, és az igen egyedi jelenség inkább a genetikával van összefüggésben mivel a testvérek szülei első unokatestvérek, ami egyébként nem szokatlan gyakorlat Pakisztánban.

Ám az orvosok nem tudják, hogy pontosan mely gének okozhatnak ennyire súlyos, és soha nem látott hatást a fiúk viselkedésében. Korábban egyébként két másik testvér meg is halt a családban, hasonló okok miatt, ugyanakkor van egy lánytestvérük is, akit viszont nem érint a probléma.

Az orvosok mostanra oda jutottak, hogy levegő és talajmintát gyűjtenek a fiúk falujában, és a tesók vérmintáival együtt elemzésre küldik ezeket a tengerentúlra. Úgy tűnik azonban, hogy gyógyszerek segítségével a srácok normális életet élhetnek, és talán idővel az is kiderül, mi okozza ezt a nagyon furcsa betegséget.

forrás: Associated Press / 24.hu

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend