A különleges rózsaszín tó nem csak a turistákat vonzza Spanyolországba

Spanyolország egyik legszebb üdülőhelye, a Costa Blanca nemcsak gyönyörű tengerpartjával, hanem két különleges tóval is büszkélkedhet.

A két káprázatos színű sós tó alkotja a Las Salinas de Torrevieja természetvédelmi területet. Az egyik tó különösen megragadja a figyelmet rózsaszín vízével, amely messze kitűnik a környezet zöldjéből.

Amikor Torrevieja városka környékét a magasból szemléljük, úgy tűnik, mintha egy hatalmas megolvadt epershake borult volna ki közvetlenül a város mellett. A furcsa látványt azonban természetes alkotórészek: baktériumok és algák hozzák létre.

A sós vidékeken úgynevezett halobaktériumok (sóbaktériumok) élnek egy Dunaliella salina nevű mikroalga társaságában. Ennek a két élőlénynek köszönhető a tó bizarr színárnyalata. Mókás színe ellenére a tó vízminősége tökéletes, bár időnként kicsit büdös lehet.

Torrevieja lakói szinte teljesen a sós tavaikból élnek. Az emberek már évszázadok óta gyűjtik az ásványt a vízből. A hely a 19. század elejétől hivatalosan Spanyolország sóiparának központjává vált. A tavak természetes gyógyfürdőkként is funkcionálnak.

De nemcsak az emberek, hanem a flamingók is kedvelik a rózsaszín tavat. Belakmároznak az algákkal teli rákokból, és ez olyan rózsaszín árnyalatot ad a tollaiknak, amellyel szinte egybeolvadnak a vízzel.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend