Buddhista nagyságok nyughelye – Kína legnagyobb pagodaerdeje

A Shaoszi-hegy lábánál, a Shaolin kolostor közelében egy monumentális, élő sírkert található, amelyben buddhista nagyságok nyugszanak — ez Kína legnagyobb padogaerdeje.

A Henan tartomány fenséges, erdő borította hegyeiben, a Sárga és a Huaihe folyók között elterülő „erdő”-t mintegy 250 kő- és téglatorony alkotja, amelyek mindegyike egy-egy közeli templom híres vagy magas rangú szerzetesének hamvait tartalmazza.

pagodaerdo02
Forrás: https://shaolinwugulun.wordpress.com/in-the-foothills/

A legkorábbi, repedezett és ferdén dőlő torony 791-ből, a Tang-dinasztia korából való; másokat az év-századok során, egészen napjainkig építették a többi mellé.

Sőt az egyik legutóbbi pagodában, melyet 2002-ben faragtak ki, egy autó, egy videokamera és egy laptop képei láthatók —mind egy elhunyt szerzetes tulajdonát képezték.

Bár a düledező építmények rendszertelenül állnak, a formájuk bizonyos jellegét valójában szigorú szabályok határozták meg.

pagodaerdo03
Forrás: wikimedia.org

Minden egyes pagodát páratlan számú szint alkot (egy, három, öt vagy hét), a szintek száma a szerzetes elért eredményeire utal, akinek számára a pagoda épült.

A csoportozat kellős közepén áll a híres Jugong-pagoda. Ennek hét szintjét a 14. században emelték, hogy emléket állítsanak Fu Yu szerzetes életének, aki hercegi címet kapott Juan császártól; ő volt a történelem során az egyetlen szerzetes, aki ilyen kitüntetésben részesült.

A Jugong-pagoda hatszögletű, a pagodák némelyike viszont négyszögletes, mások henger, kúp, monolit vagy akár urna alakúak, a kortól függően, amelyben épültek.

pagodaerdo04
Forrás: wikimedia.org

Többségük anyaga kő vagy tégla, és gyakorta ékeskedik rajtuk felirat. Értékes források a művészeti stílusokat és a mesterségek fejlődését kutatóknak az egymást követő kínai dinasztiák idejéből. Úgy kell tekinteni e pagodák mindegyikére, mint a léleknek állított emlékműre, ahogy látható sokasodásuk közepette az erdő a vallásos életek litániájának tanúja.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend