A kávé hét csodálatos hatása, amiről sokan nem is tudnak

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Érdekességek

A koffein az egyik legelterjedtebb pszichoaktív szer a világon, nem véletlenül: ébren tart minket, segít, hogy a feladatainkra fókuszáljunk és hatalmas energialöketet ad mindennapi teendőink elvégzéséhez. A világ nagy része számára az első számú koffeinforrás a kávé.

Tény, hogy a mértéktelen kávéivás nem tesz jót nekünk, hiszen koffeinmérgezéshez vezethet. Ha a napi koffeinbevitel meghaladja a 400 mg-os mennyiséget, álmatlanság, nyugtalanság, gyors szívverés jelentkezhet. A nem kívánt hatás különösen akkor erős, ha a koffeint gyorsan visszük a szervezetünkbe.

A kávéfogyasztásnak azonban megvan a tagadhatatlan jótékony hatása az egészségünkre, amit már tudományosan hiteles kutatások is igazoltak. Lássuk ezek közül a hét legáldásosabb hatást.

1. Jótékonyan hat a májra

Az Alimentary Pharmacology and Therapeutics című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány kilenc különböző kutatás eredményeit fésülte át. Az átfogó elemzésből azt állapította meg, hogy napi egy csésze kávé 22 százalékkal csökkenti a cirrózis, vagy köznapi nevén májzsugorodás kockázatát.

A cirrózis a máj sejtjeinek nagyfokú károsodását jelenti, amely kötőszövet-felszaporodással jár a máj állományában. Súlyos, előrehaladó betegség, amely hosszas fennállás után a májműködés elégtelenné válása mellett számtalan egyéb szövődmény útján is végül halálhoz vezethet. Az esetek körülbelül felét idült alkoholizmus okozza.

A kávéadag növelésével az egészségvédő hatás fokozható. Napi két csésze kávé 43 százalékkal, három csésze kávé már 57 százalékkal, négy csésze fekete nedű pedig 65 százalékkal csökkenti a cirrózis kialakulásának esélyét.

2. Védi a szívet

A BMJ orvosi szakfolyóirat 200 korábbi kutatás eredményeit tanulmányozta át, és azt találta, hogy napi 3-4 csésze kávé 19 százalékkal mérsékli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.

3. Véd a 2-es típusú cukorbetegség ellen

A JAMA Internal Medicine szerint minden egyes csésze kávé elfogyasztásával 7 százalékkal mérsékeljük annak esélyét, hogy 2-es típusú diabétesz alakuljon ki.

4. Véd a ráktól

A BMJ-ben megjelent kutatás szerint a napi három csésze kávénál többet fogyasztók esetében 18 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy valamilyen rákos megbetegedés alakuljon ki.

Egy másik, a European Journal of Cancer Prevention folyóiratban publikált tanulmány azt találta, hogy már napi egy csésze kávé 15 százalékkal mérsékli a májrák, 8 százalékkal pedig az endometriális vagy ismertebb néven méhbelhártya rák jelentkezésének esélyét.

Néhány adat azt mutatja, hogy a kávéimádóknál ritkábban diagnosztizálnak szájüregi rákokat és előrehaladott prosztatarákot.

5. Csökkenti az Alzheimer és a demencia kialakulásának esélyét

A kávébevitel és az agyi egészség közötti kapcsolatokat vizsgáló tanulmányok (Journal of Alzheimer’s Disease, European Journal of Neurology) meta-analízise azt mutatta, hogy a rendszeres kávéivóknál körülbelül 16 százalékkal kisebb eséllyel jelent meg az Alzheimer-kór, a demencia vagy valamely szellemi leépüléssel járó agyi megbetegedés.

6. Kevesebben lesznek öngyilkosok tőle

A JAMA Internal Medicine orvosi folyóirat kutatása 50 ezer nőt vizsgált, és azt találta, hogy már heti egy csésze kávé 15 százalékkal csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. A napi két-három csésze kávét megivóknál ez az érték elérte a 20 százalékot is.

The World Journal of Biological Psychiatry kutatása során 100 ezer férfit és nőt vizsgáltak meg. Kiderült, hogy az alkalmi kávéfogyasztók esetében 45 százalékkal, kávéimádóknál 53 százalékkal kisebb a kockázata annak, hogy öngyilkosságot kövessenek el.

7. Elriasztja a „kaszást”

Egy kutatócsoport nagy, átfogó tanulmány keretében 500 ezer európai embert vizsgált 16 évig. Ez alatt az idő alatt a három vagy több csésze kávét ivó férfiak 12 százalékkal, a nők 7 százalékkal kisebb eséllyel haláloztak el. Egy másik, amerikai kutatás ugyancsak megerősítette ezeket az eredményeket. Emellett a kávéivók kevésbé panaszkodtak szív- és érrendszeri, valamint emésztési problémákra, és a májuk is egészségesebb volt.

forrás: Science Alert 

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend