A jóga pozitív élettani hatásai

A jóga pozitív élettani hatásait felsorolni nem egyszerű feladat, ugyanis nem csak két-három dolgot lehet megemlíteni.

Javítja a vérkeringés, beindítja a szervezet méregtelenítő funkcióit, serkenti a nyirokrendszer működését. Harmonizálja a vegetatív idegrendszert, és növeli a vitalitást. Soroljuk még?

„Hozzám rengeteg olyan ember jön a ki nem mozog, ülőmunkát végez és olyanok is járnak, akik nagyon komoly szinten űznek valamilyen sportot. Érdekes tapasztalat, hogy a jóga mindenki számára biztosít valamilyen pluszt”- mondta Kiss Zoltán, aki most arra tér ki, hogy milyen élettani hatásai vannak a jógának.

Akik nem mozognak rendszeresen, azok arról számolnak be, hogy az jógaórák után úgy érzik, mintha újraszülettek volna.

A jóga ugyanis átmozgatja a beállt izmokat, ízületeket, kellemesen elfáradunk tőle, de feltöltődve érezzük magukat. A jógázok nagy része elhagyja egy idő után a masszőrjét, kipihentebbé válik, kevésbé lesz stresszes, jobban oda tud figyelni a munkájukra.

„Persze jönnek olyanok is, akik mondhatni profik a mozgásuk terén: balettművészek az Operából, táncosok a színházakból, artisták a cirkuszból, harcművészek, akik komoly szinten űzik a saját mozgásformájukat. Ők pedig arról számolnak be, hogy a jógának köszönhetően tökéletesedik a mozgásuk, jobban lelazulnak, a koncentrációs képességük megnő, növekszik a kondíciójuk, gyorsabban rehabilitálódnak a sérüléseik. Vagyis mindenkinek képes adni extrát”- tette hozzá Kiss.

yoga-girl

A jóga pozitív hatásai

A jóga a világ legősibb mozgásrendszere és jóformán minden más mozgásban felfedezhetjük az elemeit. Az izmokat ellazítja, erősíti, főleg a mélyizmokét. Ízületeink rugalmasságának rehabilitálására és fenntartására is kiváló. Mint minden mozgástól, ettől is javul a vérkeringés.

Beindítja a szervezet méregtelenítő funkcióit, serkenti a nyirokrendszer működését. Harmonizálja a vegetatív idegrendszert, és növeli a vitalitást. Alakformáló hatása vitathatatlan. Akinek nagyon be vannak állva az izmai, annak sem kell elkeserednie, ha rendszeresen jár edzeni, egy év után már képes olyan mozdulatokat megtenni, amiről korábban álmodni sem mert.

Néha jönnek hozzám olyan vendégek, akik nagy súlyfelesleggel vagy valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, esetleg idősebbek. Azt mondják, nekik, náluk már nem fog működni a jóga. Tévednek.

Kitűnő példa rá, mindenki kedvence: Etka mami is. Ő egy 56 éves hölgyből egy tökéletesen egészséges és vitalitásnak örvendő 94 éves fiatalasszonnyá vált. Etka mami ugyanis 56 éves volt, amikor rengeteg betegséggel a nyakán elkezdett jógázni, mivel hallott a jóga csodás hatásairól. 94 éves korára már ott tartott, hogy jógaközpontjai voltak, órákat adott. A születésnapi buliján a színpadon fejen állt és spárgázott. Szeretnék 94 évesen ilyen kondícióban lenni” – mondta Kiss Zoltán, aki ashtanga jógára tanít vállalkozó szelleműeket.

forrás:divany.hu

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend