A japánok legszentebb épületét 20 évente le kell rombolni

A sintó Japán ősi vallása, a legszentebb helyszíne az iszei nagyszentély nevű faépítmény. Nyugati fejjel azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen kitüntetett épületet még a széltől is óvnak, de a japánok éppen azáltal róják le tiszteletüket, hogy rendszeresen porig rombolják a szentélyt – hogy aztán rögtön újjá is építsék.

A építmény két részből áll, a belső szentélyt a 3. században építették (először), a hagyomány szerint itt lakik Amateraszu Ómikami, a Napistennő szelleme. A külső szentély 5. századi, ez az étel, ruha és ház istensége, Tojouke no Ókami otthona. 1300 éves hagyomány, hogy a nagyszentély mindkét részét minden 20. évben lerombolják.

Ez a sikinen szengú nevű szertartás, amely fontos nemzeti esemény, így nem is sietik el: az előkészületei nyolc éven át tartanak, amiből csak négy év a faanyag előkészítése. A ceremónia részeként a helyiek ünnepélyesen a helyszínre szállítják az építkezéshez szükséges fát és a fehér köveket, amelyekkel körberakják a szentélyt.


A szertartás egyrészt azt hivatott kifejezni, hogy önmagában semmi sem örök. Másrészt éppen ezzel óvják a szentélyt az idő múlásától, hiszen így szinte folyamatosan az eredeti pompájában ragyoghat, a periodikus újjáépülésével kifogva az enyészeten.

Vagyis paradox módon a rombolás biztosítja a szentély örökkévalóságát.

Nem mellesleg pedig a két évtizedenként ismétlődő procedúra segít generációkon át megőrizni azt a tradicionális építészeti tudást, amely a technológia fejlődésével mára már rég eltűnt volna. A kulturális folytonosságot biztosító szertartás pedig a helyi közösséget is összekovácsolja.

Az iszei nagyszentélyt legutóbb 2013-ban rombolták le, így legközelebb 2033-ban születhet újjá.

Legújabb cikkek

Magyarország erőhelyei és a Pilis-rejtély

Magyarország erőhelyei és a Pilis-rejtély

2022-12-086 perc olvasási idő

Spirituális szempontból erőhelynek nevezzük azokat a helyeket, ahol érezhető módon erősebb életenergiák vannak jelen. Ha tehetjük, keressük fel…

Ezek is érdekelhetnek

A Sárkány-háromszög

A Sárkány-háromszög

A nyugati világ sajtója szerint valóságos misztikum a Bermuda-háromszög utóbbi 100 éves története. A világ túloldalán azonban egy…

Derinkuyu, a földalatti szellemváros

Derinkuyu, a földalatti szellemváros

1963-ban egy Derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepén, Törökországban) egy falat bontott le otthonában és meghökkenve fedezett fel…

error:
Share via
Copy link