Kézmosással és szájöblítéssel indulnak a zarándokok a lenyűgöző Fusimi Inari szentélyhez

Kiotó, Japán – A Fusimi Inari-szentélyhez vezető utat szorosan egymás mellett álló torii kapuk borítják, sok mérföldnyi fényes alagutat alkotva.

fushimi-inari02

Ezek a fából készült kapuk hívők adományai, a szent hely bejáratát jelölik, és tradicionálisan jellemzők a sintoista szentélyekre.

fushimi-inari03

fushimi-inari09

Az a szokás, hogy a látogatók megtisztulásképpen kezet mosnak és kiöblítik a szájukat, mielőtt megteszik a profán világból a szentbe vezető fontos lépést.

fushimi-inari10

Az Inari-hegy lábánál megbúvó templom egyike a számos japán szentélynek, amelyek a sintó Inarit ünneplik, aki a rizs, a termékenység és a jólét istene.

Inari, akit férfi- vagy nőalakban, néha pedig androgün formában is szokás ábrázolni, egyike a legnépszerűbb szellemeknek, avagy karaiknak a sintoista hívők körében.

Az Inari-hegy aljánál magasodik a romon (szó szerint „főkapu”), valamint a jelképes Inari-bálványnak, egy tükörnek helyet adó Go-Honden (főszentély).

fushimi-inari04

fushimi-inari07

fushimi-inari08

fushimi-inari13

Mögöttük, a hegy közepén áll a torii szegélyezte ösvényen megközelíthető Oku mijo (belső szentély), a hegy tetején pedig a privát vallásgyakorlást szolgáló tszuka (halmok) tízezrei vannak.

fushimi-inari11

Az épületegyüttes körül mindenfelé az Inari küldönceinek tartott kitszunék (rókák) szobrai találhatók, szájukban vagy mancsukban kulccsal (a rizstározó kulcsával), összetekert üzleti kontraktussal vagy rizskévével.

fushimi-inari06

fushimi-inari05

A japán újév háromnapos ünnepe alatt sok millió hívő látogat el a szentélyhez. Rizst, szakét és más ajándékokat helyeznek el, hogy elnyerjék a kitszune küldöncök jóindulatát, akiktől azt várják, hogy közbenjárjanak Inarinál a hívők érdekében.

fushimi-inari12

Népszerű ajándék az Inori-zusi, egy japán szusi- és sült tofutekercs, amiről úgy tartják, hogy a japán rókák kedvenc eledele.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend