Itt az újfajta napelem, amit szinte lehetetlen összetörni

Bár az elmúlt években sokat fejlődtek az ingyenes áramot termelő napelemek, továbbra is nagy hátrányuk, hogy méretük miatt nem tudjuk őket magunkkal vinni.

Ugyan készültek már olyan hordozható telefontöltők, amire napelemet szereltek, ezeket azonban nem a legkényelmesebb magunkkal vinni. Az amerikai mPower Technology azonban, úgy tűnik, megoldotta ezt a problémát.

A cég sikeresen miniatürizálta a cellákat, így sikerült egy könnyen hordozható napelemet készíteniük. Emiatt azonban nemcsak kicsi, de rugalmas is lett, így gyakorlatilag bárhol felhasználható: a járműiparban, ruhák vagy épp elektronikai eszközök készítésénél.

Murat Okandan, a startup vezetője szerint azzal, hogy ilyen kicsi lett a napelem, szinte törhetetlenné vált – számolt be róla a Co.Exist.

A fejlesztésnek köszönhetően a jövőben sokkal kevesebb súlyt kell az űrbe juttatni egy műhold fellövésénél, de a drónok készítésénél is alkalmazni lehet majd az új technológiát. A hétköznapokban pedig elég lesz csak előkapni a táskából, ha épp lemerült a telefon, és máris indulhat a töltés.

torhetetlen-napelem02

A fejlesztők szerint az ezzel a technológiával készült napelemek idővel leválthatják a háztetőkre szerelt paneleket. A kisebb és könnyebb szerkezet miatt a felszerelés és a leszerelés is gyorsabb, a strapabírósága miatt pedig az élettartama is hosszabb lehet. Ennek köszönhetően tovább csökkenhet majd a napelemek ára, ezzel együtt pedig többen választhatják ezt, mint tiszta energiaforrást.

forrás: Co.Exist|hvg.hu

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend