Így gyógyítják magukat az állatok

1.2KShares

A természet patikáját nemcsak az ember fedezte fel, az állatok is nagyon jól tudják, melyik növény milyen bajt enyhít vagy gyógyít.

Ki ne látta volna, hogy a kutyája vagy macskája “legel” a kertben, azaz olyan füvet, növényt rágcsál, amitől elmúlik a gyomorfájása.

A szenvedő állat elvonul a vadonba, félrevonul társaitól, még a zsákmányszerzésről vagy az evésről is megfeledkezik. Csak a sebeit nyalogatja. Mert a nyál gyógyító hatású. Vagy keres a sebére megfelelő más gyógyírt.

Afrikában például a gnú, vagy az antilop, ha megsebesül, a sebét sós vizű tóban “kezeli”. Afrika-kutatók meglepve látták, hogy egymás mellett áztatta a lábát az oroszlán és az antilop a sós vízben, békességben. Mert a gyógyulás utáni vágy az éhségnél és a félelemnél is erősebb.

A majmok gyógyító érzéke a legfejlettebb: maguk húzzák ki a talpukból a tüskét, ha náthásak, fűcsomót dugnak az orrukba, és hatására tüsszögni kezdenek, azzal tisztul a váladéktól. S még a mesterséges lélegeztetést is ismerik.

A pézsmapatkányok fenyőgyantával gyógyítják sebeiket, így gátolva meg a fertőzést és a gyulladást. Az antilopok az antibiotikumban gazdag mohába dörzsölik sebeiket, a fókák pedig tengeri moszat-pakolással állítják el a vérzést, ha megsérülnek.

A szarvasok és az őzek a fák kérgében lévő taninnal kúrálják bélhurutjukat, a farkas, ha elrontja a gyomrát, hánytató füvet keres. A kanadai farkast, ha megmarja a kígyó, akkor ösztönösen a “kígyófű” nevű növényt keresi, mert rágcsálása valóban sok esetben ellenszérumnak számít.

A legfejlettebb gyógyító technikával, tudással a méhek rendelkeznek. A kasban, a tömeges együttélés ellenére mintaszerű a higiénia, és fertőzés szinte sosem fordul elő, ha csak az ember be nem viszi oda a kórokozót.

A szünet nélkül ki-be repülő méhek testét ugyanis baktériumölő antibiotikum-réteg borítja. De ezen kívül is hatféle antibiotikumot ismernek, amelyeket megkülönböztetetten alkalmaznak a méz, a viasz, a propolisz termelésénél, a kas fertőtlenítésére vagy a királynő táplálására használva.

Arról még mindig keveset tudunk, hol és hogyan találják meg a fertőtlenítő-szereket. Mindenesetre annyi bizonyos, hogy egy méhkas jóval higiénikusabb és sterilebb, mint bármely kórház.

forrás: astronet.hu

Orkney neolitikus építményei

Orkney neolitikus építményei

Az Orkney szigeteken talált neolitikumi leletek között 5000 éves építmények is találhatók, köztük egy kőből épült sír, a Maes Howe.…

Sosem derült ki az elsüllyeszthetetlen férfi titka

Sosem derült ki az elsüllyeszthetetlen férfi titka

A XX. század talán legrejtélyesebb figurája az olasz-amerikai Angelo Faticoni. Az egész világ csodálta a „Human Cork”, azaz emberi parafa…

A mágikus hetes

A mágikus hetes

A hetet hosszú idő óta mágikus számnak tekintik – a babilóniaiak hét bolygót ismertek, templomaiknak hét szintje volt, és hét…

Az átlagon felüli pszichikus képesség 6 jele

Az átlagon felüli pszichikus képesség 6 jele

Ha sejtetted már eddig is, hogy az átlagtól eltérő pszichikai képességekkel bírsz, most itt az ideje, hogy ténylegesen megbizonyosodj erről. Íme…

Baljóslatú madarak

Baljóslatú madarak

A madarak a legtöbb kultúrában fontos szerepet játszanak. Valószínűleg több babona kapcsolódik hozzájuk, mint amennyi madártoll van a világon. Képességük…

A különös magyar jós

A különös magyar jós

Tudjuk,  hogy  a  tudomány  ma  még  általában  nem ad hitelt a jósoknak. Bizonyos jelek azonban arra mutatnak, hogy a téridő…

error:
Share via
Copy link