Ho’oponopono – Ősi hawaii módszer boldogságod megteremtéséhez

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Szemléletfejlesztés

A ho’oponopono egy lehetséges kulcs a boldogságodhoz, egy Hawaiiról származó ősi módszer.

A ho’oponopono hawaii nyelven azt jelenti: jobbá tenni valamit, tökéletesíteni, egy hibát kijavítani. Ez a spirituális technika egy globális tapasztalatból indul ki: a minket körülvevő világ minősége attól függ, hogyan viszonyulunk önmagunkhoz és milyen, személyiségünkből fakadó elvárásaink vannak.

A külvilág eszerint nem más, mint az ember benyomásainak és érzelmeinek kivetülése: ennél fogva minősége javítható pusztán azáltal, hogy az ember önmagában megteremti a vágyott békét és a harmóniát.

A ho’oponoponot dr. Ihaleakala Hew Len tette ismertté, aki egy hawaii kórház pszichiátriai részlegén dolgozott. Betegei úgy lettek egyre jobban, hogy közben nem is találkozott velük – helyette önmagát gyógyította, tisztította a hawaii őslakosok által is használt szellemi módszerrel.

A ho’oponopono azáltal teremt harmóniát, hogy a gyakorlójában megszünteti a jó befogadását megnehezítő gátakat és beidegződéseket, felülírja a rossz programokat és megtisztítja a tapasztalatot az előítéletektől. A ho’oponopono a bennünk élő isteni lényeg megszólításával önmagunk feltétlen szeretetére és elfogadására tanít, és ez a tisztulási folyamat érezteti jótékony hatását a környezeten is.

Ami különösen vonzóvá teheti a modern életvitelt folytató, nagyvárosi emberek számára, hogy elsajátításához nem szükséges semmiféle előképzettség, meditációs múlt vagy lelkigyakorlatokban szerzett tapasztalat, ez a boldogságnak ajtót nyitó technika életkortól és társadalmi helyzettől függetlenül művelhető. Mindössze egy mantrasort kell ismételgetni, egyfajta fohászként az istenhez (nem vallási értelemben vett istenről van szó – helyettesítheted Jézussal, a Buddhával, az univerzummal, a benned élő istenséggel is):

Sajnálom. Kérlek, bocsásd meg, ami bennem ezt létrehozta. Köszönöm. Szeretlek.

Mit jelentenek, hogyan működnek ezek a szavak a spiritualitás szintjén?

A „Sajnálom” egyszavas mondat a hétköznapi használatától eltérően itt nem konkrét elkövetett bűnről vagy hibáról szól, hanem egy általános felelősségvállalásról a negatív gondolatok kivetülései miatt. Ha vállalod a teljes felelősséget a dolgok létrejöttéért, akkor spirituális szinten átvetted az irányítást a történések fölött.

A „Kérlek, bocsásd meg, ami bennem ezt létrehozta” mondat megtisztítja a bensődet a negatív programoktól, eltávolítja az előítéleteket egy-egy konkrét helyzet körül, ezáltal segít tisztán látni.

Végül a hálát kifejező „Köszönöm” megerősít a hitedben, és lehetővé teszi, hogy a folyamatok mindenki számára kedvező módon alakuljanak.

A „Szeretlek” kijelentést talán nem is kell magyarázni: a feltétlen elfogadással és odafordulással feloldható a békétlen helyzet, és az energiák ismét szabadon áramolhatnak.

A ho’oponopono valójában arról szól, hogy 100%-os felelősséget vállalunk az életünkért. Ezt úgy érjük el, hogy folyamatosan tisztítunk (mantrázunk), emlékeket, programokat, ítéleteket és véleményeket törlünk, amelyek családunktól, őseinktől, előző életeinkből rakódtak ránk. Ily módon elfelejtettük, hogy kik vagyunk valójában, nem tudjuk, mi a küldetésünk ebben az életben, ezért nem is tudjuk teljesíteni.

Végső soron az a cél, hogy megtaláljuk önmagunkat, az életfeladatunkat, így teremtve meg a saját boldogságunkat. Ha szeretjük és elfogadjuk saját magunkat, az maga a boldogság forrása.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend