A hiányzó ujjlenyomat rejtélye

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Rejtélyek

Egy fiatal lányt nem tudtak azonosítani az amerikai vámosok: útlevélképén az ő arca szerepelt, de kiderült, ujjbegyei simák, nincs ujjlenyomata.

2007-ben, egy húszas évei végén járó svájci nő életének egy nagyon nehéz szakasza után az Amerikai Egyesült Államokba érkezett. A vámnál nem tudták azonosítani: útlevélképén ugyan ő szerepelt, de amikor a vámosok megvizsgálták a kezét, felfedeztek valami megrázót: nem volt ujjlenyomata – írta a Science Magazin.

A betegség neve: adermatoglyphia – ujjlenyomat-hiány

Kiderült, hogy a nő egy rendkívül ritka betegségben, az úgynevezett adermatoglyphiában szenved. Eli Sprecher, az izraeli Tel Aviv Sourasky Egészségügyi Központ bőrgyógyásza a kórt bevándorlási poszt-traumának nevezte el, mert a legtöbben, akik kénytelenek ezzel a kórral élni, életüknek nagyon nehéz szakasza után érkeztek egy idegen országba. A sima ujjbegyeken kívül ezekre az emberekre jellemző, hogy alig, vagy egyáltalán nem izzad a tenyerük. A tudósok nagyon keveset tudnak arról, hogy mi okozza a szimptómát.

Genetikai mutáció okozza?

Amikor kiderült, hogy a nő családja kilenc tagjának szintén ujjlenyomathiánya van, Sprecher és munkatársai arra kezdtek gyanakodni, hogy az ok genetikai. Ezért DNS-mintát vettek négy rokonától, akiknél a betegséget régebben diagnosztizálták: az ő génjeiket összehasonlították olyan családtagokéval, akiknek voltak ujjlenyomataik. A kutatók 17 nagyon közeli területen találtak különbségeket; ezeket sorba rendezték, miközben abban reménykedtek: azonosították a bűnöst. De sajnos nem találtak semmit. Sprecher először azt gyanította, hogy valamelyikük elrontotta az elemzést, vagy a hiányzó mutáció elbújt a gén egy kódolatlan, „szemét” területén. Akkor következett az áttörés – emlékezett a kutató.

Egy végzős diák jutott a bűnös gén nyomára

Amikor Janna Nousbeck végzős diák azoknak a ritka DNS másolatoknak online adatbázisain vizsgálódott, amelyek a gyanús régiókból származtak, észrevett egy nagyon rövid sorozatot, ami átfedésben volt a SMARCAD1-nek nevezett gén egy részével. Ez a gén látszott a legvalószínűbb mutáns-jelöltnek. Amikor a kutatók sorba rendezték SMARCAD1-t, gyanújuk megerősödött: a gén mutálódott az ujjlenyomat nélküli családtagokban, a többiekben viszont nem.

Sprecher következő küldetése: meg kell tudnia, hogy pontosan mi a SMARCAD1 funkciója és hogyan járul hozzá az ujjlenyomat képződéséhez – ez még megoldatlan rejtély. De a kutatók azt gondolják, hogy ez a gén segít s bőrsejteknek „összegyűrődni” még a kora magzati korban.

A fontos felfedezés reményt adott a kutatóknak

Terry Reed, az Indiana Egyetem molekuláris genetikusa, aki szintén tanulmányozta a szimptómát, azt mondta, nem hiszi, hogy a SMARCAD1 felelős minden ujjlenyomat-hiányért.

A tudós azt tervezi, hogy megvizsgálja a gént a saját páciensei egyikénél. Ugyanakkor kijelentette: örömteli egy olyan azonosított gént látni, amely reményt adhat a kutatóknak ahhoz, hogy egyszer majd megérthetik: hogyan alakult ki és fejlődött az emberi bőr, szervezetünk első védelmi vonala.

forrás: Science Magazine

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend