Hangok a túlvilágról – Az EVP-jelenség

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Parapszichológia

Talán te is tapasztaltad már, hogy néha az elektromos készülékek minden ok nélkül „megbolondulnak” – bár lehet, hogy csak a technika ördöge játszik veled.

A White Noise, azaz fehér zaj, vagy pszichofónia (lélekhang), a rádiókból, elektronikai eszközökből érkező, ismeretlen eredetű sziszegő, suttogó hang.

Az EVP / Elektronic Voice Phenomenon/ elektronikus hangjelenség, pedig az a folyamat, aminek révén a halottak hang és kép útján kommunikálni tudnak az élőkkel, a modern elektronikus eszközök statikus és fehér zaján keresztül. Az erre irányuló kutatások, már nem éppen ma kezdődtek.

A túlvilággal és az ott lévőkkel való kapcsolat reményének lehetőségével, már Thomas Edison is foglakozott, 1920-ban. Ő egy gépet szeretett volna készíteni, ami kommunikálni tud a holtakkal. Nem sikerült neki.

Mi is büszkélkedhetünk egy magyar származású kutatóval, nevezetesen Attila von Szalay személyében, aki 1939-ben egy fonográf segítségével próbálta rögzíteni a szellemhangokat.

1940-ben Marcello Bacci, azt állította, hogy képes felvenni a halottak hangját egy csöves rádióval.

marcello-bacci
Marcello Bacci

1952-ben Két katolikus pap Ernetti és Gemelli atya véletlenül felvett „valamit”. Történt ugyanis, hogy Gregorian éneket szerettek volna magnetofonra rögzíteni, és a felvétel szünetében Gemelli atya a halott apja segítségét kérte. Amikor visszahallgatták a felvételt, a válasz ott volt a szalagon.

„Persze, hogy segítek, én mindig veled vagyok!”

1959-ben Friedrich Jürgenson madárhangokat vett magnóra, de mikor visszahallgatta, azt vette észre, hogy a madárhangok közé szokatlan hangok is vegyültek. Ezeket halott apjának és korán elhunyt feleségének tulajdonította. Élete végéig ezzel foglalkozott és még rengeteg felvételt készített.

Jürgenson hatására, egy lett pszichológus, Konstantin Raudive (1909-1974) is foglalkozni kezdett a jelenséggel – ezzel akarta bebizonyítani a túlvilág létezését. Haláláig több mint 100 000 magnószalagnyi másvilági zajt rögzített, mely szerinte a köztes világban rekedt személyektől származott.

Maga Raudive is üzent a halála után. 1985-ben két fiatal luxemburgi pszichiáter, Maggie és Jules Harsch-Fischbach a reggeli híreket hallgatta a rádióban, amikor hirtelen megszakadt az adás, és helyette a tipikus sistergő hang hallatszott. Megszólalt Raidive jellegzetes hangja:

„Itt Konstantin Raudive beszél. Ez az adás hamarosan mindenütt működni fog…”

A dolog pikantériája, hogy a 80-as évektől valahogy megnőtt az észlelt fehér zajok száma. A telefonokból is egyre többször hallatszott kísérteties suttogás. Ezeket az eseteket Raymond Bayless gyűjtötte össze egy könyv keretében, amely Phone calls from the dead (Telefonhívások a holtaktól) címmel jelent meg.

Érdekes üzenetek

Sarah Estep, EVP kutató 1982-ben, létrehozta az American Association of Electronic Voice szervezetet, amely a jelenségek folyamatos kutatásának és elterjedésének szentelte a figyelmét. Magnóján keresztül először az 1970-es években próbált kapcsolatot teremteni a túlvilággal. Erre két hetet adott magának.

sarah-estep-evp
Sarah Estep

Öt napig hiába kérdezgette, hogy hallja-e őt bárki is a másvilágon. Aztán arra gondolt, hátha untatja ez a kérdés a szellemeket, úgyhogy arról kezdte faggatni őket, milyen a túlvilág.

„A túlvilág szép!”

– válaszolta egy ismeretlen hang a hetedik napon. Szellemhang gyűjteményéből származnak többek között az alábbi érdekes megállapítások:

• A mennyország és a pokol nem konkrét fizikai hely, hanem (lelki)állapot.
• Égi mestereink tanítanak meg arra, hogy miként kommunikáljunk a földiekkel.
• A túlvilágon is lehet írni, festeni, komponálni, zenét hallgatni.
• Nálunk mindenki megtalálja a képességének, jellemének megfelelő tevékenységet.
• A szellemek soha nem alszanak.
• A szellemvilág alsó síkjai hidegek, félelmetesek.

A hangok feltételezett származása

A kutatók szerint a legjobb kiindulási pont az 1475 Hz-es frekvencia, mert a középhullámnak ez a tartománya meglehetősen kihalt. Közös jellemző, hogy a hangokat a felvételkor nem lehet hallani, csak akkor, ha visszajátsszák. A kinyert információ egy-egy szó, kifejezés, esetleg rövid mondat, néha csak morgás, sikoly, vagy más egyéb vokális zajok hallhatók. Hogy mégis honnan származnak a hangok, az még rejtély.

evp-szellem02

Többféle elmélet létezik. Egyes kutatók egyértelműen azt állítják, hogy a hangok halott emberektől származnak, vagyis a másvilágról. Mások szerint egy másik dimenzióból eredeztethetőek. Először is, azt feltételezik, hogy létezik párhuzamos világ és dimenzió, másodsorban pedig azt, hogy az ott élők ezzel a módszerrel képesek beszélni a miénkkel. Egy másik elmélet szerint a kutatók saját tudatalattijukat vetítik ki valamilyen formában a hangrögzítő anyagra, de sokszor csak szimplán angyali, vagy démoni eredetűnek titulálják.

Hogyan lehet EVP felvételeket készíteni?

digitalis-hangrogzitok

Erre nagyon egyszerű a válasz! Bármilyen hangrögzítőt elindítunk és felvételt készítünk a semmiről. Aztán visszahallgatjuk, és hátha találunk rajta valamit. Vagy egy olyan frekvenciára állítjuk a rádiót, ahol nincs adó és felvesszük, aztán visszajátsszuk. Bárki készíthet házilag is, de azért inkább ne kísérletezz, nem jók a kellemetlen meglepetések! Inkább fordulj szakavatott emberhez!

forrás: Lukács Adrienn – noiportal.hu

szellem

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend