Gyönyörű és átkozott – A Hope Gyémánt rejtélye

Csillogás, luxus, szépség gazdagság. Ez minden nő netovábbja és a gyémánt, ami ezeket megtestesíti. Vannak ilyen költeménybe illő ékszerek, ugyanakkor mind közül a legszebb és leghalálosabb a Hope Gyémánt. Ezt az ékszert nem biztos, hogy a nyakadba vennéd!

A 45,52 karátos mélykék gyémánt a világ leggyönyörűbb, és leghírhedtebb gyémántja, ami egyszerre rejti magában a csábítást és a veszélyt. Ám ahol megfordult, ott sajnos a halál is felütötte fejét…

Az eredeti 112 karátos csiszolatlan követ, Indiában találták egy bányában. Innen egy francia drágakő kereskedő Jean Baptiste Tavernier vitte magával, amit egyenesen a jól ismert Napkirálynak, XIV. Lajosnak adott el 1668-ban.

Egy legenda viszont arról számol be, hogy a kő Siva hindu istenség szobrának a homlokára került díszítés gyanánt, és egy bátor tolvaj onnan lopta el, és vonta magára az istenek haragját.

Maga a kereskedő sem élvezhette túl sokáig a királytól kapott jutalmat, mert a következő indiai útján vesztett a vadkutyákkal való csatában és darabokra tépték.

Hope gyémánt

Egy gyémánt, mely halálos áldozatokat szed?

Lajos, romantikus alkat lévén szív alakúra csiszoltatta a gyémántot, amit szeretőjének adott, Montespan márkinénak, de hűtlenségével hamar elérte, hogy meg kelljen válnia a mesés ékszertől és zárdába keljen vonulnia.

Majd  XV. Lajos keze alatt az Aranygyapjas rend ékszerei közé került, ahol megkapta a French Blue (Francia Kék) nevet és amit kizárólag csak a király viselhetett.

A következő uralkodó pár ismét rosszul jár a drága kővel, mivel XVI. Lajos és felesége Marie Antoinette, guillotine általi halállal haltak a francia forradalom idején. Tudvalevő, hogy Marie Antoinette, lelkes viselője volt a gyémántnak…

Itt egy kicsit elveszítjük a nyomokat a gyémánt sorsát illetően, de legközelebb 1820-ban IV. György brit király vásárolta meg. Tíz évre a király rendre meg is halt.

Utána újabb ismeretlen körülmények között Londonba vándorolt a mennyei kő olyan 1830 körül, amikor is későbbi névadója, Henry Philip Hope bankár és drágakőgyűjtő tulajdonába került, aki eleinte nem sejthette, hogy az átkozott ékszer az ő kezei között lapul.

Mivel a gyémántpiac nem virágzott akkoriban a gyilkos kő híre miatt, ovális formára csiszoltatták, hátha az így vevőcsalogatóbb lesz. Biztos sokkot kapott, amikor rádöbbent, hogy hiába formálta át, mégiscsak nála van a veszélyes Francia Kék.

Nagy is volt az aggodalom és a rettegés a Hope családnál, de mikor észrevették, hogy évek óta egyetlen egy haláleset sem történt a családban, arra gondoltak, már biztos nem olyan dühös az ékszer, vagy kipárolgott belőle az átok, ezért, elaludt a veszélyérzetük.

Tény és való, nem is történt velük semmilyen rendkívüli esemény, egészen addig, amíg a Francis Hope a család notórius feketebáránya fel nem halmozott annyi kártyaadósságot, hogy csődbe juttatta a családi vállalatot. Ekkor a gyémántot újra eladták, Hope meg mégis csak meghalt 1839-ben.

A következő neves és ismeretes pont 1909, amikor is Pierre Cartier vásárolta meg. Az ékszer ma ismert külseje neki köszönhető, mivel ő rakatta platinafoglalatba, amit 16 gyöngy alakú, párnás csiszolású gyémánt övez, és a foglalatot 45 gyémántból álló láncra függesztették fel.

Hope gyémánt

Ő ezután Evalyn Walsh McLeannek adta el, mivel a hölgy állította, szerinte, a másoknak szerencsétlenséget hozó tárgyak neki szerencsét hoznak. Mrs. McLean rendszeresen is viselte a Hope gyémántot. Egyszer őt is utolérte a vég, és 1947-ben, Harry Winston New York-i ékszerész megvásárolta a hölgy teljes kollekcióját.

Mielőtt bárki azt hinné, hogy csodásan teltek a McLean házaspár élete… hát mondhatni, a kő náluk is megtette a dolgát. A vásárlást követő fél év elteltével sorozatban jöttek a csapások: fiúk autóbalesetben, lányuk öngyilkosság miatt vesztette életét, McLean megőrült, felesége pedig egy szélütés után még hosszú évekig élt gyötrő kínok között.

Te is megtekintheted!

Mielőtt jelenlegi végleges helyére kerül volna a gyémánt, Harry Winston 1957-ben más ékszerekkel együtt kiállította a Waldorf Astoriában.

Innen egy görög milliomos Arisztotelész Onasszisz vette meg, azzal a kritériummal, hogy Winstonnak öt éven belül vissza kell vásárolnia, anélkül, hogy a görög hajómágnásnak indokolnia kellene óhaját, aki egyébként feleségét szerette volna a pazar ajándékkal boldogítani.

Csakhogy házasságuk a drágakő ellenére is tönkrement, pont akkor jött kapóra a szerződéses megállapodás, így a gyémánt visszakerült Winstonhoz, aki a washingtoni Smithsonian Intézetnek Múzeumnak adta kölcsön, és ahol az állandó kiállításon látható. Azóta valahogy senki sem akarta megvásárolni a követ…

forrás: Wadolowska Balogh Orsolya – noiportal.hu

Legújabb cikkek

Ezek is érdekelhetnek

A Hexam-i kőfejek titka

A Hexam-i kőfejek titka

Először semmi különös nem volt abban, hogy két, faragott kőfejet találtak a northumberlandi Hexam egyik házának kertjében. A…

Az elátkozott 22 542-es lelet

Az elátkozott 22 542-es lelet

A londoni British Museum fantasztikus gyűjteményét több tízezer különféle lelet gazdagítja. Ennek fényében talán meglepőnek tűnhet, hogy ilyen mennyiségű műtárggyal…

Az állatjósláshoz köthető hiedelmek

Az állatjósláshoz köthető hiedelmek

Ősidők óta köztudott, hogy sok állat rendelkezik jóslási képességgel. Környezetük tudatására szokatlan kommunikációt használnak. A különböző kimenetelű dolgokra meglepő viselkedésükkel,…

error:
Share via
Copy link