Gyógyító növények – a természet éltető csodái

Friss oxigént adnak, táplálékul szolgálnak embernek és állatnak. És gyógyítanak. A növények egészségre gyakorolt jótékony hatását minden kultúra nagyra becsülte, a gyógyítók évezredeken keresztül kizárólag növényekből származó orvosságokkal kezelték a betegségeket.

– A füvek, fák, virágok, bokrok, algák, amelyek az egész világot benépesítik, nélkülözhetetlenek a táplálkozásunkban és nélkülözhetetlenek a gyógyításban – mondja Bíró Tünde holisztikus életmódszakértő. – Az élő szervezetek egységes rend szerint működnek, pótolhatatlan energiákat, rezgéseket és anyagokat termelnek.

Összetevőik, például a klorofill nem más, mint sűrített napenergia. A poliszacharidok, szaponinok, aromák, jótékony zsírsavak, éterikus olajok, vitaminok, aminosavak, flavonoidok, karotinoidok, cukrok a természet utánozhatatlan vegykonyhájának eredményei, amelyeket a létező legtisztább formában vehetünk magunkhoz a növények segítségével.

Sikeres klinikai kutatások

A keleti orvoslás gyökerei több mint 4000 évre nyúlnak vissza – folytatja a szakértő. – Gyógyszereik kizárólagos vagy fő alkotórészei a növényi orvosságok. Hatóanyagaikat egyre inkább ismeri és elismeri a nyugati orvoslás is.

A Tibeti Medicina egyik klinikai vizsgálatok által is hatásosnak bizonyult növényi kiegészítője például egy svájci gyógyszergyár termékei között is szerepel. A készítmény abszolút hatásos a keringési rendszer egyik betegsége ellen, a szívbetegségek és az immunrendszeri problémák kezelésében.

Fő összetevője a miróbalán, amelyet a Tibeti Medicina és kultúra évezredek óta szent növényként tisztel, az egyetlen növény, amelynek minden alkotórésze gyógyszerként használatos. A nyugati orvoslás sok más gyógynövény hatóanyagait is használja – szívgyógyszerekhez például a gyöngyvirág termésének hatóanyagát. A feketedió-tinktúrát Németországban rákellenes és gyulladásgátló gyógyszerként törzskönyvezték. A Gingko biloba hatóanyagait keringési betegségek gyógyszereiben találjuk meg.

Klinikai kutatásokat ma is indítanak a növényi hatóanyagok eredményességének bizonyítására. A macskakarom hatóanyagából készült tabletta daganatellenes hatásának bizonyítására például hazánkban is folytak kísérletek klinikai körülmények között, kiváló eredménnyel. A vizsgálatot az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével végezték 2003-ban.

A Noni és Aloe vera hatóanyagaival végzett tudományos kísérletek százai bizonyítják a növény orvosilag elismert pozitív hatását. Több egyetem, Magyarországon a Corvinus és a Szent István foglalkozik gyógynövénykutatással, az USA-ban pedig az Illinois-i egyetem külön tanszéket hozott létre a rákellenes növényi hatóanyagok, a phitokemikáliák hatásának a tanulmányozására, eredményességük bizonyítására. Ne feledjük azonban, hogy a növények alkotórészekre szedésével nem jutunk el a lényeghez. A növények a teljességet kínálják számunkra, a természet teljességének rezgéseit, amelyet növényi táplálék és gyógynövények formájában, mint az élet információját vehetjük magunkhoz.

Noni – a szent növény

A Csendes-óceáni térség legjelentősebb gyógynövénye, amelynek szinte minden részét (a gyökerét, a kérgét, a levelét, a gyümölcsét és a magját is) használják. Az őslakosok évezredek óta fogyasztják egészségük megóvása érdekében. A gyümölcs préselt leve a tapasztalatok szerint véd a különféle fertőzések ellen.

A ginsenghez hasonlóan szent növénynek tartották – mindkét növényt említik az ősi Ashyuka-krónikában. Természetes lelőhelyén egészségvédő növényként fogyasztották. Amikor az 1700-as évek végén az európai felfedezők eljutottak a dél-ázsiai szigetekre, James Cook kapitány hajónaplójában leírta megfigyeléseit, hogyan használják a bennszülöttek a nonit.

Noni

A II. világháború során a polinéz szigetekre vezényelt katonák kézikönyvében szerepelt a noni mint biztonságos ennivaló, olyan növény, amellyel megőrizhetik erejüket. A noni szinte mindenhol képes gyökeret ereszteni, a tengerpart mentén, az őserdők mélyén, a hegyoldalakon és síkságokon, de még vulkáni talajon is. Jól tűri a szélsőséges időjárási és környezeti tényezőket is, így tökéletesen érzi magát nedves vagy száraz vidéken, savas, alkáli vagy sós környezetben egyaránt.

Hivatalos, angol nyelvű internetes oldalán a gyümölccsel kapcsolatos kutatások találhatók. Ezekből kiderül, hogy rengeteg kutatást végeztek híres egyetemek, híres laboratóriumai, szerte a világban, hogy magyarázzák a gyümölcs levének daganatellenes, vérnyomást szabályozó, diabéteszre, köszvényre és egyéb betegségekre gyakorolt kedvező hatását.

A Tahitian Noni Juice-szal folytatott, jelenleg is folyamatban lévő kutatások foglalkoznak a rákmegelőző hatással az aktív dohányosok körében. A szív és érrendszeri betegségekre gyakorolt hatásait Chicagótól Hamburgig számtalan kutatóintézet vizsgálja. Foglalkoznak a növény mikróba- és gombaölő tulajdonságainak kimutatásával és a szervezet ösztrogénháztartására gyakorolt hatásával is.

Hoodia gordonii – a fogyasztó kaktusz

A pozsgás növény Délnyugat-Afrika és Botswana sivatagos területein honos. Állítólag a Kalahári-sivatag bennszülöttei évezredeken át azért fogyasztották, hogy energikusak és erősek legyenek, és hogy a hosszú vadászat ideje alatt ne érezzenek éhséget.

A hoodia gordoniit először egy holland antropológus fedezte fel a bennszülött nomád törzsek tanulmányozása során 1937-ben.

Amikor a növény különös képességére fény derült, a nyugati világ állandóan túlsúllyal küzdő fogyasztói érdekében vizsgálni kezdték ennek okát. Kiderült, hogy a hoodiában található egyik molekula felel a növény étvágycsökkentő, energizáló, testsúlycsökkentő hatásáért.

A növényben kimutatott, P57 jelű molekula közvetlenül bejut a kisagyba, és jeleket küld a vércukorszintről, ezzel megszünteti az éhségérzetet, csökkenti a kalóriabevitelt, valamint segíti a telített zsírok felszívódását. Ráadásul kedélyállapotunkat is képes javítanim, felgyorsítja anyagcserénket, így segíti a zsírlebontást is. A P57 Hoodia lényegében egy drog, amely becsapja az agyunkat, amely hatására nem kívánja az élelmet.

Homoktövis – az immunerősítő

Már az ókorban felismerték, hogy a homoktövis bogyója és levele gyógyhatással rendelkezik. A nálunk is őshonos növény a Duna és a Dráva homoktalaján él. C-vitamin-tartalma, a citroménak a tízszerese. Gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására. A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát.

Több kutató laboratórium igazolta, hogy E-vitamin- és esszenciáliszsírsav-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, állítólag véd a káros UV-sugárzástól.

Homoktövis

Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő. Ahhoz képest, hogy szinte mindehol képes gyökeret ereszteni, meglehetősen drágán árulják a belőle készült termékeket. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle.

Macskakarom – a daganatmegelőző

A macskakarom Peruban őshonos. Hazánkban az egyik elsőként engedélyezet, egzotikus immunerősítő gyógynövény. A népi gyógyászat 2000 éve alkalmazza. Hatására fokozódik a fehérvérsejtek termelődése és aktivitása – innen gyulladáscsökkentő, vírusölő és daganatgátló hatása.

A daganatok növekedését elsősorban azzal gátolja, hogy elősegíti a vérben található daganatsejteket ölő ellenanyagok fokozott termelődését, s közben nem károsítja az egészséges sejteket. Csökkenti az ödémákat, a fertőzéses megbetegedések kockázatát, enyhíti a fájdalmat, csillapítja a lázat, csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét, javítja a kiserekben a keringést.

Macskakarom

A világ számos országában végeztek a növénnyel kísérleteket. Őshazájában José Luis Aguilar Olano perui immunológus professzor: az általa vezetett sejt- és állatkísérletek, valamint a humánvizsgálatok során bebizonyosodott, hogy nem toxikus, gyulladásgátló és antioxidáns hatású.

A 2002-ben megalakított Természetes eredetű anyagok az onkológiában nevű munkacsoport macskakarom-tablettát is ajánl a kemoterápia mellé. Megfigyelték ugyanis, hogy csökkentek a kemoterápia kellemetlen mellékhatásai, a kezelés során a betegek fizikai és pszichés állapota javult, a fehérvérsejtszám is kisebb mértékben csökkent.

Aloe vera – a sejtmegújító

Az emberi szervezet mintegy 350-féle vegyületből épül fel, ebből 240-féle megtalálható az aloéban. Az összes vitamin, 20-féle ásvány, 18-féle aminosav, nagy molekulájú szénhidrátok, rostok, baktérium-, vírus- és gombaölő hatású anyagok, enzimek és növényi hormonok.

Az alkotórészeknek az egymáshoz viszonyított aránya a lehető legjobban igazodik a szervezetünk igényeihez. Azt a gyógyszervegyészek is elismerik, hogy ilyet mesterségesen nem tudnak előállítani. Kiemelkedőnek tartják az aloe sejtregeneráló hatását is.

Aloe vera

Ezért használja a kozmetikai ipar ránctalanításra, bőrmegújításra. Regeneráló, sebgyógyító hatása rendkívül jól érvényesül sérülések esetén.Sejtmegújító hatása belsőleges fogyasztás esetén a legjobb.. Ezért vált be kiválóan gyomorfekély, a vastagbél fekélyes, gyulladásos elváltozásai, székrekedés esetén. Enzim- és rosttartalma révén megtisztítja a vékonybél felszívó felszínét.

A kesztyűujjszerűen kidomborodó bélbolyhocskák közül eltávolítja az oda letapadt, zsírban oldott vegyszermaradványokat, ezáltal a vékonybél felszívó felszíne visszanyeri eredeti nagyságát – ezt a hatást ezidáig semmilyen más gyógynövény esetében nem tapasztalták. Mivel immunrendszerünk sejtjeinek kb. 70%-a a belek falában található, az aloe közvetlenül el tudja látni ezeket a megfelelő tápanyagokkal.

Spirulina – a fiatalság növénye

Amerikai kutatók a japánok táplálkozási szokásaival, vagyis a tengeri táplálékok fogyasztásával magyarázzák, hogy a szigetországban 66%-kal kevesebb tüdőrákos beteg van, mint Angliában vagy az USA-ban. Pedig a japánok ugyanannyit dohányoznak, mint az amerikaiak.

Egy kilogrammnyi spirulina alga 100 000 liter tengervíz hatóanyagát tartalmazza, vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, aminosavak formájában, magasabb koncentrációban jódot, amely serkenti az anyagcserét, támogatva ezzel a súlycsökkenést. Vagyis gyakorlatilag minden olyan antioxidánst, nyomelemet és vitamint tartalmaz, amelyre az egészséges szervezetnek egészsége és fiatalságának megőrzése miatt szüksége lehet.

Az algakutatást még a NASA kezdte el, hogy az űrhajósok minél töményebb koncentrátumban jussanak megfelelő táplálékhoz az űrben. Kiderült, hogy a spirulina alga 58-szor több vasat tartalmaz, mint a spenót, és 28-szor többet, mint a nyers marhamáj, háromszor annyi E-vitamin van benne, mint a búzacsírában, és az egyik leggazdagabb B12-vitamin-forrás.

A növényben lévő fehérje felszívódása négyszer hatékonyabb, mint pl. a marhahúsban lévő fehérjéé, és háromszor több proteint tartalmaz, mint ugyanannyi marhahús. De ezenkívül 18-féle aminosavat is tartalmaz, közte mindazokat, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani.

Az egyetlen élelmiszer, amely tartalmazza a 96 nyomelem mindegyikét – olyan jótékony zsírsavakat is, amelyek megvédik az érfalakat. Emésztési zavarok, túlsúly, hiánybetegségek, csontritkulás, ízületi gyulladás, immunrendszeri problémák és különböző allergiák ellen ajánlják.

Búzafű – a legnépszerűbb immunerősítő

A búzafű legfőbb hatóanyaga a klorofill, amely méregtelenít, regenerál, véd a környezeti ártalmak, a rákkeltő anyagok ellen. Lassítja az öregedést, valósággal megfiatalít. Semmilyen egészségre káros mellékhatása nincs!

Hatóanyagai révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolja, lebontja a szervezetben lévő káros anyagokat. Hívei szerint fogyasztása során jellemző a súlyfelesleg folyamatos leadása, a normális széklet, az életerő, a kisebb fáradékonyság, a nagyobb munkabírás, a betegségekkel szembeni nagyobb ellenállás.

Egyenlő arányban gazdag E-, F-, K-, és B-vitaminokban. Jelentős B17-vitamin-tartalma, amely a normál sejtek befolyásolása nélkül rombolja szét a rákos sejteket. Segít az emésztésben és a belső szervek működésében, megsemmisíti a kórokozó baktériumokat és segít visszaállítani a hasznos baktériumok egyensúlyát a belekben. Természetesen csupán a búzafű levének fogyasztása önmagában nem elég az egészség fenntartásához, a táplálkozási szokásokon is változtatni kell az eredmény eléréséhez.

Acai Berry – a világ legegészségesebb étele?

Az acai az amazonasi őserdőkben honos pálmafajta. Bogyós terméséről híres, amelyet tökéletes gyümölcsnek is neveznek, mivel nagyon gazdag a következő tápanyagokban: aminosavak, létfontosságú zsírsavak, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek.

Növényitápanyag-összetételét tekintve a gyümölcsök közül a legjobb antioxidáns. Egyik fajtája, az acai berry nevű áfonyafajta Amerika egyik legkeresettebb fogyást segítő, természetes étrendkiegészítője lett, mivel sok mikrotápanyagot tartalmaz olyan komplex formában, amelyekhez hagyományos étrenddel nem jutnánk hozzá.

Dr. Bruce N. Ames amerikai biokémikus szerint az egyes mikro tápanyagoknak, elsősorban vitaminoknak és ásványi anyagoknak a hiánya elhízást okoz. Szerinte az elhízás a folyamatosan fennálló mikrotápanyag-hiány miatt fellépő éhségérzet következménye.

Mivel a legtöbb étel kalóriákban gazdag, vitaminokban, ásványi anyagokban és enzimekben viszont szegény, hiába eszünk sokat, testünk mégis éhezik. Az acai bogyó titka, hogy az áfonyák közt a legmagasabb mikrotápanyag-tartalommal bír. Antioxidáns-tartalma többszöröse a nálunk ismert áfonyafajtákénak.

Kombucha – a halhatatlanság itala

Kínában a kombuchát a halhatatlanság italának nevezik. Nem véletlenül: számos betegségre, egészségügyi problémára jelenthet gyógyírt. A kombuchagomba-teában a szervezet működését segítő sejtek milliói élnek, amelyek először a bélflórát, majd a teljes szervezetet méregtelenítik, regenerálják. A tea rendszeres fogyasztása többek között Q10 koenzimjének köszönhetően csökkenti a ráncok képződését, segít megőrizni a fiatalságot. Megelőzi a rák kialakulását, amit szovjet rákkutatók vizsgálatai igazoltak.

kombucha

Szibéria legszennyezettebb területein, ahol jelentős a kálium-, ólom-, higany- és azbesztszennyezés, találtak olyan falvakat, ahol az emberek immunisak voltak a rákmegbetegedésre, ugyanakkor a környéken országosan a legrosszabb a rákstatisztika. Solikamszk és Bereznyiki körzetében viszont nem tudtak rákos eseteket regisztrálni, ezen a két területen ugyanis rendszeresen isszák az emberek az úgynevezett tea kvass-t, vagyis a kombucha teát.

A tea fogyasztásánál figyelni kell arra, hogy fokozatosan növeljük az adagot, mert a hirtelen elfogyasztott nagyobb mennyiség hasmenést okozhat. A bőrön lévő kiütésekre külsőleg is használják a teát – gyógyítja a keléseket, hólyagos fertőzéseket. Égési sebekre, felégésekre, nagyfokú fáradtságra, kínzó fájdalmak enyhítésére javasolják a pakolást, borogatást is.

Tulsi – a természetes fogamzásgátló

A szent bazsalikomnak is nevezett tulsi Ázsia és Amerika trópusi vidékeiről származik. Több ezer éve ismerik és használják az ajurvédikus orvoslásban. Levele illóolajat, oleanol- és linolénsavat, valamint rozmarinsavat tartalmaz.

Nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, kalciumot, vasat és cinket, valamint klorofilt. Az erős aromájú növény különböző variációinak szaga és íze a borsmentára, a szegfűszegre, az édesgyökérre vagy a citromra hasonlít.

A szegfűszegszerű illat a magas koncentrációjú eugenolnak köszönhető. Az idegrendszerre, a csontrendszerre, az izomrendszerre, a keringési rendszerre, a szív- és érrendszerre, az emésztő-, a vizeletkiválasztó rendszerre és a szaporító szervekre is jó hatással bír. Az ayurvédában a tulsi természetes születésszabályozó, természetes fogamzásgátló nőknek és férfiaknak egyaránt.

Egy bizonyos mennyiséget beszedve a férfiak szervezetében lecsökkenti a spermatermelést, a nőknél pedig a peteérési folyamatot. Amint befejezik a szedését, normalizálódik a fogamzóképesség. A daganatos betegségek kezelésére, a kemoterápia mellékhatásaink legyőzésére is ajánlják az indiai orvosok.

forrás: astronet.hu

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend