Gyógyító mudrák, avagy a kezedben az egészséged

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Ezotéria

A szimbolikus kéztartások gyógyító hatása közismert.

A mudrák (speciális kéztartások) ugyanis aktivizálják az életenergiákat és védelmet nyújtanak testnek, léleknek egyaránt. Ezek az eredetileg buddhista és hindu meditációs kézelemek a keleti gyógyításban rendkívül elterjedtek, mivel a mindennapokban is egyszerűen kivitelezhető gyakorlatok.

A hatékonyságuk titka abban rejlik, hogy az ujjgyakorlatokon keresztül képesek vagyunk hatást gyakorolni az egész testünkre, ugyanis minden egyes ujjbegyünkön, ujjpercünkön, ujjunkon, kezünkön ott található az egész testünk, lelkünk, szellemünk.

A mudra szanszkrit szó. Jelentése: pecsét, ismertetőjel, szimbólum.

A nem verbális kommunikáció fejezetei azért tartják számon a mudrákat, mert a klasszikus indiai táncművészet jelbeszéde.

Erről adnak ízelítőt az alábbi rövid videók:

Visszakanyarodva a tánc világából, a továbbiakban a mudrák testi és lelki egyensúlymegőrző és egészség visszaállító szerepéről lesz szó!

A különleges kéztartások tulajdonképpen abban segítenek, hogy a testünkben az energiaáramlás akkor is folyamatos legyen, ha éppen egy-egy területet betegség blokkol, vagyis a testünkben levő energiapályák pontjait kapcsoljuk a segítségükkel össze, elérve általuk azt, hogy az energia a betegségeket okozó blokkok kihagyásával is folyamatosan áramolni tudjon!

Összesen 37 mudrát különítenek el az ikonográfiában, ebből 24 egy kézzel végezhető, 13 pedig az úgynevezett kétkezes mudra.

Íme, öt egyszerű, gyógyító mudra, amit akár te is bátran kipróbálhatsz:

1. LÓTUSZ – MUDRA:

Ez a gyakorlat a szívcsakrához tartozik és a szív egészségét, tisztaságát szimbolizálja. Tedd össze a két kezed úgy, hogy csak a tenyér élei és az ujjhegyek érintsék egymást. Most nyisd ki az ujjaid úgy, hogy a kisujj hegyei és a hüvelykujj külső szélei érintsék egymást. A többi ujjadat pedig próbáld annyira szétnyitni, amennyire csak lehet!

lotusz-mudra

Lélegezz 4-szer mélyen, majd ismét zárd bimbó formába a kezed, érintsd össze a négy hosszú ujj körmét, majd az ujjak külső felületét, aztán a kézfejet. Ezután visszafelé haladva térj vissza a bimbó-, majd a kinyílt virág kéztartásba. Többször ismételd meg!

Közben képzelj el a szívedben egy lótuszvirágot (vagy egy tavirózsát).
Minden belégzésre egyre jobban kinyílik a virág – és be tudja fogadni a Nap fényét. Érezd, ahogyan eltölt a fény, a könnyűség, a melegség, a szeretet és az életöröm.

Pozitív megerősítés: „Megnyílok a természetnek; megnyílok a jónak, amely minden emberben ott lakik; és megnyílok Istennek, hogy gazdagon megajándékozhasson”.

2. STRESSZ ELLENI MUDRA:

Ismered a „nincs rá időm” kifogást?
Ha napjában többször használod ezt a három szót, akkor ideje, hogy kipróbáld ezt a mudrát, és nem lehet kifogás az időhiány! 

Ez a mozdulat a pajzsmirigy működését szabályozza és csak annyi szükséges hozzá, hogy az ökölbe szorított kezeidet egymáshoz szorítsd, persze csak finoman és a két hüvelykujjad érintkezzen egymással.

Ebben az esetben is fontos, hogy az alatt a pár perc alatt, míg ezt a gyakorlatot végzed, relaxálj, lélegezz mélyeket és próbáld néhány percre kizárni a külvilágot.
A gyakorlat alatt képzeld el, hogy mi mindent tennél, ha lenne rá időd. Aprólékosan, élénken, s ki is színezheted a fantáziáddal!

Pozitív megerősítés: „Az idő, az én legértékesebb javam – bölcsen bánok vele és tudom, hogy minden szépség a lelkemet táplálja”.

3. ÉG – MUDRA:

Az érzékszerveinket is erősíthetjük ilyen módszerrel és ehhez a legmegfelelőbb az Ég-mudra.
Megelőzi, sőt egyes állítások szerint gyógyítja is a fülbetegségeket. Ehhez csupán annyit kell tenned, hogy behajtod (behajlítod) a középső ujjadat úgy, hogy érintse a hüvelykujjad párnácskáját, majd a hüvelykujjadat használva pici nyomást gyakorolsz erre az ujjadra. A többi ujjad pedig az ég felé mered. Mindkét kézzel egyszerre végezd, akkor lesz igazán hatékony. Eleinte nem biztos, hogy a többi ujjad is engedelmesen az ég felé fog mutatni, de rendszeres gyakorlással oldódik az ujjaid feszültsége.

eg-mudra

4. LAZÍTÓ MUDRA:

A feszültségek elleni mudra előkészülete csupán csak annyiból áll, hogy a kézhátakat összedörzsölöd és megrázod a kezedet. Azután kulcsold össze a kezed és érezd az ujjbegyeidet a kézháton, de figyelj, hogy a hüvelykujjak ne érjenek össze.

Ha ülsz, akkor a tenyerek felfelé nézzenek és pihentesd a kezed a combodon, ha viszont fekszel, akkor lefelé néző tenyérrel a hasadon pihentesd őket. Ez utóbbi esetben ha a combod alá helyezel egy összecsavart törölközőt, az még jobban segíti az energia áramlását.

Pozitív megerősítés: „Úgy érzem magam, mint a hal a vízben, hajlékony, oldott vagyok, csupa-csupa jó érzéssel”.

5. ÖKÖL – MUDRA:

A Mushti-mudra aktiválja a máj és a gyomor energiáját, serkenti az emésztést, és megakadályozza a székrekedést.

Ebéd után, mikor tele hassal nincs kedved dolgozni, ez segíthet, hiszen az Ököl-mudra az emésztésünkre van hatással. Hajlítsd be az ujjaidat és a hüvelykujjat tedd a gyűrűsujjra.

mushti-mudra

Mivel testi panaszok – például májgyengeség, emésztési problémák, székrekedés, feszültségek, szívpanaszok stb. – hátterében az elnyomott és kontrollálatlan agresszió húzódik meg, mondogasd a következő pozitív megerősítést: „Minden helyzetben nyugodt és oldott vagyok”.

gyógyítás

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend