Gabonakörök – Elméletek versenye

A gabonakörök magyarázatára már sok elméletet alkottak. Ezek között a cinikustól a bizarrig és a racionálistól a teljesen képtelenig rengeteg változat megtalálható.

Egy valami azonban közös bennük, megtestesítik az emberiség vonzódását a rejtélyek iránt, valamint azt a vágyát, hogy mindezekre még magyarázatot is találjon. Nincs ez másképp a gabonatáblákban időről-időre felbukkanó különféle ábrákkal sem.

Nézzünk most meg néhányat ezekből az elméletekből…

Hamisítás eredményei a gabonakörök?

Ilyen különleges látványt nyújtó jelenség esetében mindannyiunkban felvetődhet annak a lehetősége, hogy néhány (vagy akár az összes) kör valamilyen átverés vagy tréfa következménye. És bizony nem egyszer kis is derült az addig eredetinek vélt gabonakörökről, hogy emberi kezek alkotása. Nem is kell messzire mennünk egy példáért. Dallos Róbert és Takács Gábor 1992 őszén országos hírnévre tett szert az általuk készített gabonakör révén, mellyel – a nagyközönség mellett – több hazai neves kutatót is sikerült rászedni. A nagy leleplezés a Friderikusz Show című tévéműsorban zajlott le.

Az biztos, hogy annak idején ez igencsak megrengette a téma iránt komolyabban érdeklődők hitét, viszont így is akadtak olyanok, akik kitartottak  véleményük mellett,  vagyis hogy – hamisítás ide vagy oda – az összes gabonakör keletkezését azért mégsem lehet kizárólag emberi tevékenység számlájára írni.

Azonosítatlan repülő tárgyak

A legtöbben a mai napig úgy gondolják, hogy a jelenség hátterében földönkívüli intelligencia áll, és a különféle – olykor igen összetett – ábrákkal próbálnak üzenni, esetleg kapcsolatba lépni az emberiséggel. E mellett szól például az is, hogy a körök kialakulásának helyszínén, több szemtanú is látott már rejtélyes fénygömböket, melyek a búzatábla fölött köröztek, mintha épp „munkában” lennének. És akkor még nem beszéltünk a kutatók által rendszeresen mért magas sugárzási értékekről…

Helikopterek

Ez az elképzelés gyakran olvasható a sajtóban olyan szerzőktől, akik maguk még soha nem tanulmányozták a gabonaköröket, és a helikopter repülési elveivel sincsenek tisztában. Minden kétséget kizáróan sikerült bebizonyítani, hogy a helikopterek nem hozhatnak létre gabonaköröket, ugyanis a forgó rotor által lefelé irányuló légáramlat sugarasan terjed szét minden irányban és nem szűnik meg átmenet nélkül.

Hercules szállítórepülőgép

Ezt az eredeti elméletet C.P. Dennison dolgozta ki. Dennison szerint a köröket a Hercules repülőgép szárnyvégei által keltett örvények hozzák létre. Ez a hatalmas csapatszállítógép gyakran száll fel a RAF lynehami bázisáról Wiltshire megyében, és egy „vízszintes tengelyű forgó léghengert” kelt. A henger kisebb darabokra esik szét, amelyek aztán „örvénybombaként” ereszkednek le a földre.

Igaz ugyan, hogy bizonyos repülőgépek szárnyvégén időnként létrejönnek örvények, amelyek alkalmanként a földre ereszkednek, és ott kárt okoznak, de az elmélet három ok miatt is kudarcot vall: akadnak feljegyzések olyan körökről, amelyek a repülőgépek feltalálása előtt képződtek. Az elmélet alapján elvárható lenne, hogy a légierő bázisát körülvevő gabonamezőket elárasszák a gabonakörök (ez nincs így), végül pedig ez az elmélet összeegyeztethetetlen azoknak a szemtanúknak a beszámolóival, akik állításuk szerint megfigyelték a körök képződését.

Planetáris poltergeistek

Dr. Bernard Finch vetette fel, hogy a köröket egy „planetáris poltergeist” hozta létre, bár a részletekre nem tért ki. Úgy tűnik ez egy újabb megközelítése a rendellenes energiák vagy erők leírásának. 1986. augusztus 22-én a Hamphsire Chronicle közzétette Pat Delgado véleményét, aki felveti az „IUFF” (Invisible Unknow Force Field – „láthatatlan ismeretlen eredetű erőtér) létét, amely függőlegesen forgó, a föld alatt vagy felett keletkező erőtér, amelynek a rejtélyes megnyilvánulásai hasonlítanak a poltergeist esetében leírtakhoz.

A gabonakörök kialakulásának legviccesebb magyarázata: Párzó állatok

Nos, nem véletlenül maradt ez a „hipotézis” a végére…ez már aztán tényleg az abszolút vicc-kategória. Ennek az elgondolásnak a lényege, hogy a köröket sündisznók, szarvasok és egyéb állatok hozzák létre valamiféle párzási tánc keretében.

Pat Lloyd a Master Deerhounds Association titkára egy időben kijelentette hogy „azok szerint, akik már elég hosszú ideje tanulmányozzák ezt a kérdést, nyilvánvaló, hogy az őzek által kialakított körökről van szó.” Több farmer is látott már a körökön belül rókákat, illetve azok játszadozó kölykeit. Meglepő lenne, ha nem akadtak volna még olyanok, akik szerint a rókák hozzák létre a gabonaköröket.

Ez utóbbi feltételezés valóban megmosolyogtató, ennek ellenére mégis akadnak olyanok, akik a leghatározottabban képesek kiállni mellette.

elmélet gabonakör

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend