A földönkívüliek támadása esetén összefogtak volna a hidegháborús ellenfelek

Az 1985-ös, hidegháború alatti genfi csúcstalálkozó jelentőségét az adta, hogy ez volt az akkori amerikai és a szovjet elnök első találkozása. Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov a legégetőbb kérdések mellett távlati tervekről is egyeztettek. Például arról, hogy ha a földönkívüliek megtámadják a Földet, a két nagyhatalom minden ellentétet félretesz, és együtt védik meg a bolygót.

Ez a szóbeli megállapodás csak jóval később, egy 2009-es Gorbacsov-interjú során derült ki, mert a találkozó egy pontján a két vezető pihenésképp tett egy sétát, ahová csak a tolmácsaikat vitték magukkal. Gorbacsov így emlékezett vissza évtizedekkel később Reagan kérdésére és az azt követő célra törő párbeszédre:

– Mit tenne, ha valaki megtámadná az Egyesült Államokat a világűrből? Segítene nekünk?

– Kétségtelenül.

– Mi is.

Sose derült ki, hogy az informális megállapodás a viccen túl is érvényes lett volna-e, mert – legalábbis amennyire tudjuk! – nem történt ufótámadás. Ugyanakkor az biztos, hogy egy esetleges űrcsata teljesen komolyan is felmerült mindkét államban.

Az amerikai hadsereg mérnökei az ötvenes években kaptak olyan feladatot, hogy találjanak ki fegyvereket, amelyekkel megvédhető lenne egy Holdbázis. A szovjetek pedig a hetvenes években nemcsak felszerelték az Almaz űrállomást egy titkos űrágyúval, de még tesztelték is a fegyvert.

Reagan elnökről egyébként nemcsak az köztudott, hogy nagyon szeretett viccelődni, de az is, hogy nagy scifi-rajongó volt, úgyhogy nem meglepő, hogy ő hozakodott elő a témával. (Az atomvédelmi tervét viszont nem ő, hanem a média nevezte el Star Wars-tervnek.)

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend